Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Aktepe-Emrez bölgesinde bulunan nükleer atık probleminden dolayı bölgede yaşayan insanların sağlığının tehdit altında olduğunu belirterek, “Bizim isteğimiz burasının kamulaştırılarak temizlenmesi ve nükleer temalı bir parka dönüştürülmesi. En azından çevrede yaşayan, yıllardır bu problemle boğuşan insanlarımıza ödül gibi olsun istiyoruz. Ama tabii ki karşılık bulamıyoruz” dedi. Arda, görev süresinin geride kalan iki yılında yaşama geçirdikleri fiziki, sosyal ve kültürel çalışmalar ile ekonomi alanındaki adımları anlattı.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda: İzmir’in Çernobil’i kamulaştırılsın

BİRGÜN EGE

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, yaşama geçirdiği proje ve çalışmalarını kamuoyuna anlatmaya devam ediyor. Daha önce parti yöneticilerine ve ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine çalışmalarını anlatan Halil Arda, belediyenin Meclis Salonu’nda bir araya geldiği basın mensuplarıyla yaşama geçirdiği çalışmaları paylaştı.

Gaziemir için hazırlanan tanıtım filminin gösteriminin ardından kürsüye gelen Arda, göreve gelir gelmez ilk hedeflerinin tasarruf, kamulaştırma ve kamusal alanları genişletme olduğunu vurguladı. Bu kapsamda temizlik araçlarını taşerondan kurtararak belediye bünyesine geçirdiklerini, 19 yeni temizlik aracı satın aldıklarını, bu uygulama ile her ay belediyeye 440 bin lira tasarruf sağladıklarını söyledi.

KADINLARA TAM DESTEK

Hayatın her alanında kadınları desteklerini ifade eden Halil Arda, yaşama geçirdikleri Porta Gaziemir projesi ile hem yurttaşlara sağlıklı ve ucuz gıdaya ulaşacakları bir tesis yaratacaklarını hem de kadınların istihdamına katkı koyacaklarını belirtti.

Kadınların belediye yönetiminde söz sahibi olduğunu dile getiren Arda, “Belediyemize ait Tepe Restoran ismiyle anılan kafeterya vardı. İlk yapıldığı andan itibaren kiralanmış bir yerdi. Hukuk kuralları çerçevesinde kiracısını çıkarttık. Burada bir kafeterya yapıyoruz. Burası sadece bir kafe değil, aynı anda 16 kadının üretim yapacağı mutfak atölyesine sahip. Üretici kadın kooperatifimizin üyesi kadınlarımızın ve mutfak atölyesinde kadınlarımızın ürettiklerini bu çalışma içerisinde yer alacak Zeytin Evi’nde satacağız. Burası Gaziemir hastane ve okullar bölgesi olarak bildiğimiz bir bölge. Şu anda inşaatı hızla sürüyor. 1,5 yıl içinde bitirmiş olacağız. Gaziemirli kadınları önemsiyoruz değer veriyoruz. Belediye meclis üyelerimizin yarıya yakını kadınlardan oluşuyor. 5 başkan yardımcımın 3’ü kadın. Müdürlerimin çoğunluğu kadın” diye konuştu.

BAKANLIĞA NÜKLEER ATIK ÇAĞRISI

Aktepe-Emrez bölgesinde bulunan nükleer atık probleminden dolayı bölgede yaşayan insanların sağlığının tehdit altında olduğuna vurgu yapan Halil Arda, “Burası İzmir’in Çernobil’i. Dışarıdan bir madde getiriyorlar. Bu madde Türkiye’de bulunmuyor. Bu madde eski kurşun fabrikasının bahçesinde 2007 yılında bulundu. O yıldan beri de çözüm üretilmiyor. Belki onu getiren fabrika sahibi bile o zamanlar farkında değildir. Yağmurla birlikte oksitlenerek insanların sağlığını tehdit ediyor. Buranın temizlenmesini istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de dile getirdim. İzmir Valisi’ni ziyarete gittiğimizde de buranın temizlenmesi gerektiğini söyledik. Gelin bu cenazeyi hep beraber kaldıralım diyorum. En son İzmir Vali Yardımcısının düzenlediği toplantıda bir araya geldik; ama o da olmadı. Bizim isteğimiz burasının kamulaştırılarak temizlenmesi ve nükleer temalı bir parka dönüştürülmesi. En azından çevrede yaşayan, yıllardır bu problemle boğuşan insanlarımıza ödül gibi olsun istiyoruz. Ama tabii ki karşılık bulamıyoruz” diye konuştu.

GAZİEMİR METROSU

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttükleri çalışmaları da anlatan Halil Arda, Gaziemir metrosunun yola çıkmış olmasının kendisini çok mutlu ettiğini söylerken sözlerini şöyle sürdürdü: “Gaziemir metrosunu seçim bildirgemde yer aldı. Ben bunu 1 gün dahi erkene çekebilirsem mutlu olurum diye seçim çalışmalarımda dile getirdim. Tunç başkan ziyaretime geldiğinde bunu ne kadar öne çekersek mutlu olurum dedim. 1 hafta sonra Tunç başkan basına ‘Gaziemir metrosu geliyor’ diye açıklama yaptı. Proje ihalesini alan firma Gaziemir metrosunun projesini hazırlıyor. Jeolojik etütler yapıyorlar. Uzun vadeli bir şey. Benim döneminde başlaması, benim üzerine gitmem benim için mutluluk verici.”