BirGün ve Gaziemir Belediyesi’nin işbirliği ile düzenlenen “Türkiye’de Laiklik Mücadelesi” konulu panel Gaziemir’de gerçekleştirildi. Panele Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi İlhan Cihaner, Öğrenci Veli Derneği Genel Başkanı İlknur Kaya Bahadır ve BirGün’den Berkant Gültekin katıldı.

Gaziemir'de 'Türkiye'de Laiklik Mücadelesi' tartışıldı

ARDA ÖZARDA

BirGün ve Gaziemir Belediyesi’nin işbirliği ile düzenlenen “Türkiye’de Laiklik Mücadelesi” konulu panel Gaziemir’de gerçekleştirildi. Panele Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi İlhan Cihaner, Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Genel Başkanı İlknur Bahadır Kaya ve BirGün’den Berkant Gültekin katıldı.

“ÜLKENİN HER YERİNDE TARİKAT OKULLARI MEVCUT”

Gaziemir Atatürk Kültür Merkezi’nde dün yapılan panelde konuşan Veli-Der Genel başkanı İlknur Bahadır Kaya, ülke çapında verdikleri mücadeleler ile önemli kazanımlar elde ettiklerini ve daha fazlasını istediklerini söyledi. Bahadır, “2012 yılından itibaren veliler olarak mücadele veriyoruz. Bu süreç 4+4+4 süreci ile başladı. Bugün geldiğimiz noktada laik ve bilimsel eğitim şart olmuş durumdadır. Gericilik Türkiye’de yükseltilmeye çalışılıyor. En son geçen ay bir şura toplandı. Şuranın adı ‘Tıbbi uygulamalarda fetva müessesi nasıl çalışır?’ Somut ve hayatımızı değen her konuda bilimden ve formel eğitimlerden uzaklaştırılmaya çalışılıyoruz. Bu yaşananların olmaması için öncelikle kendimizi sorgulamamız ve örgütlenmemiz lazım. Çünkü ülke de tarikatlar üst düzey bir şekilde örgütlenmişler. Bu tarikatlar eğitimde şöyle bir düzen kurmuşlar. Çocukları ilkokul düzeyindeyken alıyorlar ve eğitmeye başlıyorlar. Medrese dedikleri bir eğitim sisteminden geçiriyorlar. En son da bu yetişmiş, büyümüş çocukları yurtlara öğretmen olarak kendi aralarında atamasını yapıyorlar. Devlet okullarını imam hatip okullarına dönüşmesine izin vermemek laik eğitimi sağladık demek değildir. Ülkenin her yerinde tarikat okulları mevcut. Çocuklarımızı dini eğitimin içine çekerek onlara farklı bir misyon yüklemeye çalışıyorlar. Bu misyonu çocuklarında oluşturtmak istemeyen veliler özel okullara kaçmaya başladı. Daha çok mücadele ederek vazgeçmeden laik eğitimi savunmalıyız” diye konuştu.

“ÜLKENİN HER ALANINDA DİNSELLEŞME MEVCUT”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner de, Türkiye’de laiklikten uzaklaşma sürecinde, iktidar elde etmek için sağa yaklaşan muhalefetinde suçlu olduğunu düşündüğünü söyledi. Cihaner, “Toplumumuzun din ve dinsel olanla resmi olan zorunlu örtüşmezliği değil, hukuk düzeninin toplumsal kuralların dinsel referanslara dayanmaması ondan kaynaklanmaması gerekir. Dinle eğitim ayrı çatı altında yer alması gerekir. Okullarda türbanın serbest olması ve okulların çoğununun imam hatibe dönüştürülmesiyle eğitim sisteminin nereye doğru yönlendirilmek istediğinin açık net olarak belli oluyor. Eğitimde fiziksel şeyleri örneğin türbanı tartışırken eğitim müfredatını dinselleştirdiler. Fen bilimlerini yok ettiler. Sadece eğitimde değil ülkenin her alanında dinselleşme mevcut. Toplumsal muhalefet ile sivil toplum kuruluşlarına, derneklere ve insanlar birbirlerine destek vererek. Türkiye’de laiklik çatısını kırmamalıdırlar. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ders alınmayarak FETÖ tarikatının yerini başka cemaatlerle doldurmaya başladılar. Gericileşme ve tarikatlara alan açma sadece eğitimde değil her alanda pompalanıyor. Laiklik karşıtı eylemler son derece artıyor. Bunlara hep birlikte karşı çıkmalıyız” diye aktardı.

BİRGÜN BU DEĞERLERİ KORUMAYA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEKTİR

BirGün’den Berkant Gültekin ise şunları söyledi:

“Anlatılanın aksine laiklik değil İslamcılık bu ülkeye ithal edilmiştir. Tüm orta doğu coğrafyasına ithal edilmiş bir şey. Hep şu denir. Bu ülkenin yüzde 99’u Müslüman. Ülkenin yüzde 99’nun Müslüman olması laikliğe karşı olmak değildir. Her koşuldan insan laik bir ortamda yaşamak isteyebilir. Laiklik aydınlanma devrimidir. Ne kadar karamsar bir tablo çizmiş olsak da laiklik halk yığınları tarafından sahiplenen bir değer oldu. Türkiye’de çoğu basın kuruluşunun laiklik demeye bile korktuğu dönemde gazetemiz BirGün bu değerleri korumaya sahip çıkmaya devam edecektir.”