İzmir'in Çernobil'i olarak bilinen ve yıllar önce kapatılmasına rağmen toprağa gömülen radyoaktif maddeler sebebiyle risk oluşturmaya devam ediyor.

Gaziemir’deki nükleer atık tehlike saçmaya devam ediyor

BİRGÜN EGE

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından Gaziemir’de 15 yıl önce tespit edilen eski kurşun döküm fabrikasının bahçesindeki tehlikeli atık ve radyoaktif maddelerin halen daha temizlenememesi bölgeye ciddi zarar veriyor.

Ağır kimyasal ve radyoaktif kirleticilerin bölgede hala yer aldığı belirtilirken, son günlerde bölgede kendiliğinden alev alan toprak görüntüler, sosyal medyada büyük tepki çekti.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda konu hakkında BirGün’e yaptığı açıklamada, “15 yıl önce toprağın bir iki metre altına gömüldüğü tespit edilmiş nükleer atıklar var. Bu nükleer atıklarla ilgili ortada bilimsel raporlar var. 15 yıl önce tespit edilmiş. Orada insanlar zehirleniyor, yağmur yağdığında orada gömülü olan nükleer atıklar oksitleniyor, dumanlar tütüyor. İnsanlar ölüyor orada. Sadece nükleer santrallerde oluşabilen bu atıklar, ülkemizde kurulu bir nükleer santral bulunmadığı halde oraya nereden ve nasıl geldi? O atıklar 15 yılda neden bilimsel yöntemlere uygun bertaraf edilmedi? İzmir ve Gaziemir halkının sağlığı için tüm yetkilileri buradan tekrar harekete geçmeye çağırıyorum” diye konuştu.

SOL Parti Gaziemir İlçe Başkanı Yüksel Keleş ise, “Tesisin 70 dönümlük bahçesinde 100 bin ton nükleer atık tespit edildi ama hala bir çözüm üretilmiyor. Bu anlamda son yıllarda özellikle o bölgede yaşayan yurttaşlarda solunum hastalıkları ve kanserlerde artış var. Aynı zamanda havaya ciddi bir zehir saçılmaya devam ediliyor. Kendiliğinden alev alan topraklardan çıkan dumanlardan dolayı bölge halkı şikâyetçi. Halkın şikâyetleri olmasına rağmen hiçbir önlem yok” diye konuştu.