İzmir’deki yaşam savunucuları ve STK’ler 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında, Gaziemir’deki nükleer atık alanında basın açıklaması düzenledi. Açıklamada nükleer atıkların hala bertaraf edilmediği ve halkla iç içe olduğu vurgulandı

Gaziemirliler: Radyoaktif kirlilik halen temizlenmedi, nükleer atıklarla baş başayız

ARDA ÖZARDA

Yaşam savunucuları ve sivil toplum kuruluşları, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında İzmir’in Çernobil’i olarak anılan, Gaziemir ilçesinde eski kurşun fabrikasına ait arsada bulunan nükleer atık alanında basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da destek verdi.

Yaşam savunucuları adına basın açıklamasını Gaziemir Çevre Platformu Sözcüsü Yüksel Keleş okudu. Çernobil felaketinin etkilerinin hala giderilemediğini belirten Keleş, “Ülkemiz kendi nükleer macerasına akıl almaz bir hız ve hırsla devam etmektedir. Bir taraftan nükleer santral inşaatları her türlü hukuksuzluk ve çevresel yıkımla devam ederken, ülkemizde tesadüfen keşfedilen nükleer atıklara bile çözüm bulunamamış olması içerisinde bulunduğumuz kabusun en önemli göstergesidir. Gaziemir’deki nükleer atıkların 2007 yılında tespit edildi. 13 yıl içerisinde alanda ve sorumlular hakkında hiçbir çalışma yapılmadı ve gelinen noktada hala nükleer atıklar ile baş başayız. Güvenlik kültürünün gelişmediği ülkemizde, İzmir Gaziemir‘deki eski kurşun fabrikasından kaynaklanan radyoaktif kirlilik halen temizlenmemiştir” diye konuştu.

Manisa Köprübaşı ve Aydın Kisir köyündeki terk edilmiş uranyum madenlerinin yarattığı tehlikeye karşı da herhangi bir önlem alınmadığını ifade eden Keleş, “Bizler sağlıklı kentlerde yaşama hakkımızı savunanlar olarak cevabını alamadığımız sorularımızı bir kez daha ilgililere soruyoruz” dedi. Keleş’in yetkililere sorduğu sorular ise şu şekilde:

>> Gaziemirde depolandığı anlaşılan radyoaktif ve zehirli maddelerin bölgeden uzaklaştırılması konusunda neler yapılmıştır?

>> Ülkemize girişi yasak olan nükleer atıkların bölgeye nasıl geldiği konusunda çalışmalar nelerdir?

>> Bölgeden uzaklaştırılacak atık miktarı nedir nerede bertaraf edilecektir?

>> Firmaya kesilen Çevre Cezası ile ilgili süreç nedir?

>> Bölgede sağlık taraması ve izleme çalışması yapılmış mıdır?

>> Sürecin sorumluluları hakkında yürütülen hukuki süreç ve çalışmalar nelerdir?