GOP Barınma Hakkı Meclisi, dönüşümün halkın değil rantçıların yararına olduğunu söyleyerek, “Riskli alan kararları geri alınsın” dedi

Gaziosmanpaşalılardan kentsel dönüşüm tepkisi: Riskli alan kararlarının hepsi geri alınmalıdır

Haber Merkezi

İstanbul Gaziosmanpaşa’da ilan edilen tüm ‘Riskli Alan’ kararlarının geri alınmasını talep eden Gaziosmanpaşa halkı, evlere gönderilen riskli yapı tebligatlarına da son verilmesi çağrısında bulundu. Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi’nde dün yapılan basın açıklamasında GOP Barınma Hakkı Meclisi Dönem Sözcüsü Canan Can konuştu. Gaziosmanpaşa’nın ‘kentsel dönüşüm’ uygulamalarında Türkiye’de ilk sıralarda olduğunu söyleyen Can, “Gaziosmanpaşa hak ihlalleri konusunda da birinci sıradadır” dedi.

‘Vatandaşları sindirmeye çalışıyorlar’
“2017 yılı içerisinde ‘Riskli Alan’ ve ‘Acele Kamulaştırma’ kararlarıyla istediği sonucu alamadığını gören Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ve bürokratları, özellikle Yenidoğan ve Yıldıztabya Mahallesi’nde riskli yapı ve kaçak yapı tehdidiyle vatandaşları korkutma ve sindirme yolunu denemeye başlamıştır” diyen Can, şu ifadeleri kullandı:
“Hasan Tahsin Usta daha önce ‘Kaçak Yapı’ kararları ile sindiremediği Yenidoğan Mahallesi 1543 ve 1544 parsellerindeki komşularımızın evlerine dair 2. kez ‘Kaçak Yapı’ kararları aldırmıştır. Aynı zamanlarda Yıldıztabya ve Yenidoğan Mahalleleri’nde dava açmış olan ve haklarını korumaya çalışan vatandaşların evlerine ‘Riskli Yapı’ denetimine dair yazılar gün aşırı gönderilmeye başlamıştır.”

‘Tebligatlara son verilsin’
‘Riskli Alan’ kararlarının tümünün geri alınmasını ve evlere gönderilen riskli yapı tebligatlarına son verilmesini talep ettiklerini söyleyen Can, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Herhangi bir Gaziosmanpaşalıyı dışlayan hiçbir kararı kabul etmiyoruz. Yurttaşların barınma ve kent hakkını hiçe sayan herhangi bir dönüşümün halk yararına bir dönüşümü değil rantsal dönüşümü amaçladığını biliyoruz. Bir dönüşüm olacaksa bu dönüşüm, Gaziosmanpaşalıların barınma ve kent hakkının tanındığı, okul, park, hastane gibi kamusal alanlarla birlikte mahallelerin bir bütün olarak var olduğu, kiracısı ile ev sahibi ile, işçisi ile esnafı ile herkesin birlikte yaşayacağı, kimsenin buradan kovulmayacağı bir Gaziosmanpaşa istiyoruz.”