Rusya, Türkiye'ye gaz satışında ödemelerin yüzde 25'ini ruble üzerinden tahsil edecek.

Gazprom, Türkiye'nin gaz ödemelerinin yüzde 25'ini rubleyle alacak

Rusya, Türkiye ile gaz ödemelerinin yüzde 25'inin rubleyle yapılmasını planlıyor.

Bloomberg’e konuşan bir kaynağa göre ilk etapta ödemelerin sadece yüzde 25’i ruble olarak geri kalan kısım ise euro ve dolar olarak gerçekleştirilecek. Ruble ile ödenecek kısım zamanla artırılacak.

5 Ağustos'ta Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşen Erdoğan, Soçi dönüşü yaptığı açıklamada, Putin ile ruble üzerinden ödeme yapmakta mutabık kaldıklarını söylemişti. Erdoğan, "Ruble noktasında bu alışverişlerimizi yapacağımız için o da tabii Türkiye-Rusya arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya'ya ve Türkiye'ye inşallah kazandıracak" ifadesini kullanmıştı.

Diğer yandan Rus enerji şirketi Gazprom, Çinli CNPC şirketiyle doğalgaz sevkiyatı ödemelerinde yuan ve rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı.

Bloomberg’e konuşan bir kaynak hemen geçerli olacak şekilde ödemelerin yüzde 50 ruble yüzde 50 yuan olarak gerçekleştirileceğini söyledi.

Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamada, CNPC Başkanı Dai Houliang ile Gazprom Başkanı Aleksey Miller arasında videokonferans yöntemiyle görüşme gerçekleştirildiği belirtildi.

Görüşmede özellikle Rusya'nın uzak doğu bölgesinden Çin'e yönelik gaz sevkiyatının ele alındığı bilgisine yer verilen açıklamada, Gazprom'un yeni bir boru hattı üzerinde çalışmalara da başladığı kaydedildi.

Açıklamada, "Toplantıda, Sibirya'nın Gücü boru hattı üzerinden gaz sevkiyatına ilişkin uzun vadeli sözleşmeye ek anlaşmalar imzalandı. Taraflar, Çin'e gaz arzı için yuan ve rubleyle ödemeye geçilmesi konusunda anlaştılar." ifadelerine yer verildi.

Miller, toplantıda yeni ödeme sistemine ilişkin yaptığı açıklamada, "Yeni ödeme mekanizması, karşılıklı yarar sağlayan, doğru zamanda yapılan, güvenilir ve pratik bir çözümdür. Anlaşmaları kolaylaştıracağına, diğer şirketler için mükemmel bir örnek teşkil edeceğine ve ekonomilerimizin gelişimine ek bir ivme kazandıracağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.