Bileşmiş Milletler (BM), İsrail'in Filistin topraklarını işgaliyle ilgili Uluslararası Adalet Divanı'ndan görüş istedi. Filistin lideri Abbas ise "1967 sınırlarında bir Filistin devletinden aşağısını kabul etmeyeceğiz" dedi.

Gazze’siz Filistin devleti asla olmaz
Filistin’in efsanevi lideri Yaser Arafat ölüm yıldönümü olan 11 Kasım’da anılırken, İsrail’e öfke yağdı. (Fotoğraf: AA)

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in sistematik baskısı altındaki Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkının reddedilmesinin yasal sonuçları hakkında Uluslararası Adalet Divanı'ndan (ICJ) acilen görüş açıklamasını talep etti. BM Genel Kurulu Özel Siyasi ve Dekolonizasyon Komitesi'nde İsrail'in 1967'deki savaştan bu yana Filistin topraklarını işgaliyle ilgili Uluslararası Adalet Divanı'ndan görüş istenmesine dair oylama yapıldı. Tasarı 17'ye karşı 98 oyla kabul edilirken 52 ülke çekimser oy kullandı.

ZULÜM SIRALANDI

Tasarıda, "Kudüs'ün demografik yapısını ve statüsünü değiştirmeyi amaçlayan önlemler de dahil olmak üzere 1967'den bu yana Filistin topraklarının uzun süreli işgali, ilhakı ve ayrımcı yasalar nedeniyle" İsrail'in Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakkını ihlal ettiği belirtildi.

Komite bu tasarıda, İsrail'in politikaları ve uygulamalarının işgalin yasal statüsünü nasıl etkilediği ve bu statünün tüm devletler ile BM için yasal sonuçlarının ne olabileceğine dair görüş bildirilmesini talep etti. BM'nin en üst düzey yargı organı Uluslararası Adalet Divanı 2004'te, İsrail'in Filistin'de işgal ettiği topraklarda inşa ettiği duvarın uluslararası hukuka uygun olmadığını kabul etmişti.

ABBAS MEYDAN OKUDU

Eski Filistin Devlet Başkanı ve Filistin Kurtuluşu Örgütü (FKÖ) lideri Yaser Arafat'ın 11 Kasım 2004'teki ölümünün 18'inci yıldönümünde konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze, Batı Şeria ve Kudüs olmadan Filistin olmayacağını söylemişti. "4 Haziran 1967 sınırlarında bir Filistin devletinden aşağısını kabul etmeyeceğiz" diyen Abbas, bunun kendilerine Arafat'ın bir emaneti olduğunu belirtmişti.

Gazze Şeridi'nde düzenlenen törene videolu mesaj gönderen Abbas, Gazzelilere seslenerek kuşatma altında çektikleri ıstırabın farkında olduklarını ve ellerinden geldiğince onları rahatlatmaya çalıştıklarını söyledi. Siyasi bölünmüşlüğün Filistin davasına geri adım attırdığını ifade eden Abbas, Filistin halkının kazanımlarını boşa harcamakla tehdit eden bu siyasi bölünmenin bedelinin "şehitler, esirler ve yaralılar tarafından" ağır bedeller verilerek ödendiğini dile getirdi.

GAZZE'YE BALIK ABLUKASI

Tel Aviv yönetimi ise Gazze Şeridi'nden işgal altındaki Batı Şeria'ya balık sevkıyatını durdurdu.

Gazze'deki Filistinli Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayaş, "İşgalciler, Batı Şeria'ya gelen balıkların kaçak yollarla İsrail'e sokulduğunu iddia ediyor. Uluslararası yasalar ihlal ediliyor" dedi. Gazze Şeridi'nden Batı Şeria'ya ayda yaklaşık 100 ton balık sevk edildiği belirtildi.

Haaretz gazetesi de konuya dair haberinde "Batı Şeria'dan İsrail'e yaklaşık 20 tonluk kaçakçılık girişiminin ardından Gazze Şeridi'nden Batı Şeria'ya balık taşınmasının yasaklandığına" yer verdi. Gazzeli balıkçılar avladıkları balıkları haftada bir gün İsrail kontrolündeki Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan Batı Şeria'ya nakledebiliyordu.

Öte yandan İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine bağlı Kattabiye beldesine düzenlediği baskında Filistinli iki genci gözaltına aldı.

(Dış Haberler/AA)