İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul’un Kartal ilçesi Yukarı Mahallesi’nde 80 dönüme yakın ‘spor alanı’nda plan değişikliği yaptı. Alana, ‘konut ve ticaret’ alanı fonksiyonu getirilirken, yaklaşık 20 dönüm arazi KİPTAŞ’a verildi. 1/5000 ölçekli nazım imar planı henüz askı aşamasındayken eski İBB Meclisi’nin CHP’li üyesi ve inşaat mühendisi İbrahim Doğan’ın yaptığı itiraz reddedildi. Doğan, bunun üzerine konuyu […]

Geç gelen adalet betona engel olamadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul’un Kartal ilçesi Yukarı Mahallesi’nde 80 dönüme yakın ‘spor alanı’nda plan değişikliği yaptı. Alana, ‘konut ve ticaret’ alanı fonksiyonu getirilirken, yaklaşık 20 dönüm arazi KİPTAŞ’a verildi. 1/5000 ölçekli nazım imar planı henüz askı aşamasındayken eski İBB Meclisi’nin CHP’li üyesi ve inşaat mühendisi İbrahim Doğan’ın yaptığı itiraz reddedildi. Doğan, bunun üzerine konuyu yargıya taşıdı.

DAVA KONUSUZ KALMIŞ

Doğan’ın açtığı davada İstanbul 9. İdare Mahkemesi, 26 Ocak 2016 tarihinde kararını verdi. Mahkeme, yeni planın yürürlüğe girmesi nedeniyle davanın konusuz kaldığını dile getirdi ve olay hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Bunun üzerine konu, Danıştay’a taşındı.

HUKUKİ İSABET YOK

Danıştay ise İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı, ‘hukuki isabet yoktur’ diyerek bozdu. Dosyayı söz konusu mahkemeye geri gönderen Danıştay’ın kararında, şu ifadelere yer verildi: “Uyuşmazlık konusu taşınmazların bir kısmını kapsayacak şekilde uygulama ve nazım imar plan değişikliği yapılmıştır. Plan değişikliği kapsamında olsa bile aynı kullanım kararlarının devam etmesi durumunda söz konusu taşınmazlar yönünde davanın konusuz kalmayacağı aşikârdır. Bu itibarla dava hakkında karar verilmesine yer olmadığı yönündeki idare mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.”

ALAN YOK EDİLDİ

BirGün’e konuşan plan değişikliğini yargıya taşıyan eski İBB Meclisi’nin CHP’li üyesi ve inşaat mühendisi İbrahim Doğan, Danıştay’ın kararını, “Geç gelen adalet” olarak tanımladı.

İbrahim Doğan, şunları söyledi: “80 dönüme yakın ‘spor alanına’ dair 2012 yılında İBB tarafından plan tadilatı yapıldı. Alana, ‘konut ve ticaret’ alanı fonksiyonu getirildi. Devamında da yaklaşık 20 dönüm arazi, KİPTAŞ’a verildi, konut yapılıyor. Yapılar, 30 katın üzerinde. Yani bir kısmı, bitirilme seviyesine ulaştı. Geç gelen adalet, bu donatı alanının betonlaşmasına neden oldu. Yasalara ve imar mevzuatına aykırı bu plan ile donatı alanı y ok edildi.”