Arama kurtarma çalışmaları tüm zorluklara rağmen sürerken günler sonra çok sayıda kişi enkazdan sağ çıkarıldı. Yakınlarını kaybedenler ise “Müdahale ilk anlarda yapılsa sevdiklerimiz de kurtulacaktı” dedi.

Geç müdahale acıları katladı
10 günlük Yağız Ulaş isimli bebek 90 saat sonra enkazdan çıkarıldı. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

İlk 30 saatte sadece 9 bin AFAD görevlisinin katıldığı arama kurtarma çalışmalarına yurt dışından gelen ekipler ve asker katılınca kurtulanların sayısı arttı. Umutların kesildiği 5’inci günde de enkazdan kurtulanların haberleri peş peşe geldi.

Ulaş bebek yaşıyor: Enkazdan çıkarılanların en küçüğü 10 günlük Yağız Ulaş oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri depremden 90 saat sonra Hatay’ın Samandağ ilçesinde Ulaş ile annesini sağ çıkarmayı başardı. Bebek ve annesi hastaneye sevk edildi.

Venüs sahibini de kurtardı: Antakya Atatürk Caddesi’nde altı katlı binanın enkazında çalışan ekipler, “Sesimi duyan var mı?” çağrısı yaptıktan sonra havlama sesi geldi. Bu noktaya yoğunlaşan ekipler, Venüs isimli köpeği ve 35 yaşındaki Duygu isimli sahibini bulunduğu yerden çıkardı.

Maraş’ta Serçim Apartmanı’nda ise depremden 101 saat sonra Canan Şavkılı ile 11 yaşındaki kızı Melike Şavkılı’yı sağ çıkardı. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Hisami Apartmanı’nda enkazdan ise 101 saat sonra Sabahat Varlı ile 10 yaşındaki oğlu Serhat’ı kurtarmayı başardı.

8 bin kilometre uzaktan gelip kurtardılar: Adıyaman’da Barbaros Hayrettin Mahallesi’nde ise 28 saatlik çalışmanın ardından, 36 yaşındaki Cemile Hasar bilinci açık olarak çıkarıldı. Baba Mehmet Hasar kızını kurtaran Tayvanlı ve Türk ekiplere sarılarak teşekkür etti. Hasar, gözyaşlarıyla “Ümidimi kesmiştim. Tam o anda imdadımıza yetişti” dedi. Antakya’da 1,5 yaşındaki Sela bebek annesi, babası, kardeşi ve dayısı ile birlikte enkazdan sağ çıkarıldı.

KUMBARALARINI BAĞIŞLADILAR

Öte yandan depremden etkilenen vatandaşlar için Türkiye’nin dört bir yanından herkes seferber oldu. Binlerce yardım TIR’ı deprem bölgesine ulaştırıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Afet Yardım Merkezi’ne gelerek, bisiklet almak için para biriktirdikleri kumbarasını bağışlayan Yasin ve Kerim kardeşlerin mektubu yürekleri sızlattı. Kumbaralarının yanındaki mektupta çok üzgün olduklarını ifade eden kardeşler, “Varsın olmasın bisikletimiz, siz yeter ki iyi olun. Keşke elimizden daha fazla gelseydi" diye yazdı.

ERGİN’İN AİLESİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Eski Adalet Bakanı, DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı Sadullah Ergin’in iki kardeşi ve aileleri, Kahramanmaraş merkezli depremden en çok etkilenen yerlerden biri olan Hatay’da hayatlarını kaybetti.