Geç ortaya çıkıyor ama seyri kötü

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Vedat Aytekin, günümüzde kalp ve damar hastalıklarından kaynaklı ölüm sıklığının kadınlarda erkeklere göre daha yüksek olduğunu belirterek “Kalp damar hastalıkları kadınlarda erkeklere göre 10 yıl daha geç ortaya çıkıyor ve daha kötü bir klinik seyir izliyor. Fazla kilo da kadınlarda kalp krizi riskini 3 kat artırıyor” dedi.

29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle açıklama yapan Prof. Aytekin, koroner kalp hastalığı ölümlerinin yüzde 20’den fazlasının tütünden kaynaklandığını ve kötü kolesterolün, yüksek riskli hastalarda mutlaka düşürülmesi gerektiğini söyledi. “Doğru önlemler ile her hastalık karşısında başarılı olabiliriz” diyen Aytekin, dünyada her yıl yaklaşık 8 milyon insanın tütün ürünleri nedeni ile yaşamını yitirdiğini anımsattı. Aytekin, “Bu sayının 1,2 milyonu pasif içiciler, yani yanında sigara içilen kişilerdir. Koroner kalp hastalığı ölümlerinin yüzde 20’den fazlası tütünden kaynaklanmaktadır. Tütün kullanımı aynı zamanda hava kirliliğine de yol açıyor” diye konuştu. Aytekin, TKD Kadın Kalp Sağlığı Alt Grubu tarafından 2018 yılında TKD Arşiv Dergisi’nde “Kadınlarda Kalp Damar Hastalıklarına Yaklaşım Raporu” yayımlandığını anımsatarak, özetle şunları söyledi:

“Bu raporda da belirtildiği gibi kalp damar hastalıkları (KDH) kadınlarda halen meme kanserinden ölümlerin önündedir. KDH kadınlarda erkeklere göre 10 yıl daha geç ortaya çıkıyor ve daha kötü bir klinik seyir izliyor. Günümüzde KDH’den ölüm sıklığı kadınlarda erkeklere oranla daha yüksektir. Avrupa Kardiyoloji Derneği 75 yaş altı ölümlerin erkeklerde yüzde 38, kadınlarda yüzde 42’sinin nedeninin damar sertliğine bağlı KDH olduğunu rapor etmiştir. 2013 yılında ABD’de kadınlarda her 4 ölümden birinin nedeni KDH’dir. Kadınlarda ani ölüm olgularının üçte ikisinin nedeni de tanı konulamamış KDH’dir. Ülkemizde kalp sağlığını inceleyen TEKHARF çalışmasında KDH sıklığı her iki cinsiyet için beklenenden yüksek saptanmıştır. Türkiye’de KDH oranının kadınlarda çoğu Avrupa ülkesindeki kadınlardan yüksek olması düşündürücüdür. Elli yaşlarından sonra kadınlarda total kolesterol seviyesi de erkeklere göre daha fazladır. Trigliserid yüksekliği (özellikle tokluk sırasında) kadınlarda kuvvetli, bağımsız risk faktörü olarak tanımlanmıştır. Fazla kilo da kadınlarda kalp krizi riskini 3 kat artırıyor.”

Prof. Dr. Vedat AytekinProf. Dr. Vedat Aytekin