İktidarın tedbirsizliği nedeniyle vaka patlaması yaşanırken alınan yeni önlemler de yeterli değil. TTB Başkanı Fincancı, “Geldiğimiz koşullarda vaka artışlarının kontrol altına alınabilmesi için toplumsal hareketlilik 28 gün kısıtlanmalı” dedi.

Gece uygulanacak yasak vaka artışını durdurmaz

İsmail ARI

SON dönemde yaşanan vaka artışı üzerine önceki günkü Kabine toplantısında alınan ve ‘geceleri uygulanacak’ sokağa çıkma yasağını da içeren yeni koronavirüs tedbir kararı, tartışmayı da beraberinde getirdi.

İçişleri Bakanlığı, valiliklere Covid-19 genelgesini gönderirken tedbir kararı yarın akşam 20.00’den itibaren geçerli olacak.

Ancak uzmanlara göre bu önlemler yeterli değil.


Yeni tedbirleri BirGün’e değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, vaka sayılarındaki patlamaya dikkat çekerek, geceleri uygulanacak sokağa çıkma yasağının vaka artışlarını durdurmayacağını söyledi: “Covid-19 sadece geceleri aktifleşmiyor ve bu nedenle de geceleri uygulanacak sokağa çıkma yasaklarının bir anlamı yoktur. Restoran, kafe ve bar gibi mekânların kapatılması anlamlı bir önlem ama tabii saatlerle farklı sınırlamalarla, insanların gelir kaybını giderecek önlemler alınmadığında bu da doğru bir uygulama değildir.”

EN AZ 14 KISITLAMA ŞART

“Zorunlu üretim dışında tüm üretimler durmalı, toplum hareketliliği kısıtlanmalı ve bu da en az 14 gün ve tercihen de 28 gün olmalı. Geldiğimiz koşullarda da 28 günlük bir kısıtlama daha doğru olacaktır” diyen Fincancı, şöyle devam etti: “Bu önlem paketinin de hiçbir anlamı bulunmamaktadır, bir işe yaramayacaktır. Özellikle emekçilerin yaşadığı yerlerde toplumsal hareketliliğin fazla olması nedeniyle bulaş hızı çok yüksek. Yine buralarda hastalığın daha ağır olması ve ölümlerle sonuçlanması gibi bir durum karşımıza çıkıyor”.

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sözlerini şöyle noktaladı: “Salgını hastanelerde karşılayamazsınız. Bunu koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirerek ve birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirerek yaparsınız. TBMM’de sağlığa ayrılacak bütçe konuşuluyor. Bütçe koruyucu sağlık hizmetlerine değil de tedavi edici sağlık hizmetlerine ayrılıyor. Bu bütçe tümüyle yanlıştır, doğru bulmuyoruz.”

***

Yeni tedbirleri ‘radikal’ sanıyor

ARTAN koronavirüs vakalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyük illerdeki artış trendinin neredeyse bütün ülkeye yayılmış durumda olduğunu’ söyledi: “Her ne kadar fedakâr çalışan sağlık personelimiz sayesinde bu artışı göğüsleyebilmiş durumda isek de gidişatı durdurmak için radikal tedbirlere başvurmamız kaçınılmaz olmuştur. Tedbirlere uyulması şartıyla yeni tedbirlerin devreye girebileceğini düşünmüyorum. Bu tedbirlere uyum gösterilmez, aynı hassasiyet gösterilmezse yeni tedbirler kaçınılmaz olabilir.”