Bitirdiğimiz yılın son günlerinde, 11 Aralık 2018’de, biri İstanbul’da diğeri Diyarbakır’da iki “dur ihtarı” cinayeti yaşandı. Diyarbakır’da Ergani İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri rutin yol kontrolü yapıyordu, sabaha karşı 03.00 civarında uygulama noktasına gelen bir araç, durmadı. Valilik, “polisin, aracın lastiklerine ateş açtığını” açıkladı ancak ön koltuktaki Abdullah Arat yaralanmıştı. Hemen sonra da Ergani Devlet Hastanesi […]

Bitirdiğimiz yılın son günlerinde, 11 Aralık 2018’de, biri İstanbul’da diğeri Diyarbakır’da iki “dur ihtarı” cinayeti yaşandı.

Diyarbakır’da Ergani İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri rutin yol kontrolü yapıyordu, sabaha karşı 03.00 civarında uygulama noktasına gelen bir araç, durmadı. Valilik, “polisin, aracın lastiklerine ateş açtığını” açıkladı ancak ön koltuktaki Abdullah Arat yaralanmıştı. Hemen sonra da Ergani Devlet Hastanesi acil servisi girişinde “yakalandılar”.

Abdullah Arat hastanede hayatını kaybetti, 25 yaşındaydı.

Ailesi, Abdullah’ın ehliyeti olmadığı için heyecanlanıp kontrol noktasında durmadığını düşündüklerini söyledi.

Polis aynı gün, bu kez akşamüstü, İstanbul’da başka bir araca ateş açtı.

Ataşehir’deki Mustafa Kemal Mahallesinde, saat 16:00 sıralarında devriye görevi yapan polis ekipleri bir aracı durdurmak istedi. Hareketine devam ederken park halindeki araçlara da çarpan otomobile ateş açtılar.

Polisin açtığı ateş sonrası duran aracın sürücüsü olay yerinden kaçtı, araçta bulunan 17 yaşındaki Cihan Seyhan yaralanmıştı. Kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Diyarbakırlı Abdullah Arat, polisin açtığı ateş sonucu öldürülen 389. kişi oldu, Cihan Seyhan da 390.

Rakamlar, Baran Tursun Vakfı’nın, 2007-2017 arasında Faili Polis Olan Ölümler Raporu’ndan.

11 yılı kapsayan rapora göre, faili polis olan ölümlerin sayısı toplam 391.

İstatistiğin 11 yıldır tutulmasının sebebi, 14 Haziran 2007’de yürürlüğe giren Polis Vazife Ve Salâhiyet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile polise, “dur ihtarına uyulmadığı takdirde” ateş açma yetkisi verilmiş olmasının ardından Baran Tursun’un İzmir’de yolda yürürken polisin açtığı ateşle hayatını kaybetmesi.

Kanunun hakkaniyeti bir yana hiçbir olayda yargı, 11 yıldır, polisin gerçekten dur ihtarı yapıp yapmadığını bile sorgulamadı.

Açılan idari soruşturmalar hızla kapanırken, az sayıdaki ceza soruşturmaları daha da az sayıda davaya dönüştü, onların da neredeyse tamamı cezasızlıkla sonuçlandı. Bu davalardan sonuncusu İstanbul’da, Gazi Mahallesinde öldürülen çocuklarla ilgili.

14 Nisan 2017’de, Gazi Mahallesi Kent Ormanı çıkışında, polislerin “dur ihtarına uymadığı” gerekçesiyle ateş açtığı araçta bulunan, yaşları 15 ila 18 arasındaki beş çocuktan Oğuzhan Erkul ve Barış Kerem hayatını kaybetti, üç çocuk yaralandı. Olayla ilgili açılan dava İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor, ifade veren polislerin hepsi, önceden prova ettikleri tıpatıp aynı beyanlarda bulundu.

Davanın sonucunu, adaletin tecelli edip etmeyeceğini bu yıl göreceğiz.

Ama en azından İstanbul’da ve Diyarbakır’da en az iki ailenin, dün gece yılbaşı kutlamadığını biliyoruz.

Hem onlar hem hepimiz adına, 2019’un adaletli bir yıl olmasını dileri.