Göçmenlere yönelik saldırılar sürerken, çözüme yönelik bir adım atılmıyor. Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Çorabatır, “Çözüm entegrasyonda ama Suriyeliler için ‘Geçici koruma’ sıfatını kullanıyoruz" dedi.

‘Geçici’ sıfatıyla sorun çözülmez

Umut SERDAROĞLU

Göçmenlere yönelik saldırılar ve hak ihlallerine yenileri eklenirken çözüme yönelik bir adım atılıyor mu? Bu soruyu ve göçmen meselesine ilişkin diğer problemleri İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır’a yönelttik. Çorabatır, göçmenlerin entegrasyonuna yönelik adımların halen atılmadığını anımsatarak “Sosyal adalet sağlanmadı. Göçmenlere eşit hak ve özgürlükler tanınmadığı sürece entegrasyon çok zor. Göçmenlere yönelik kullanılan sıfatların bile entegrasyonu engelliyor. Özellikle Suriyeliler 2014’ten bu yana ‘geçici koruma statüsü’ altında. Bu sıfatlardan vazgeçilmeli” dedi.

MERDİVEN ALTINA İTİYOR

Türkiye’nin 1951 Cenevre Sözleşmesi’nde aldığı coğrafi alan kısıtlama kararının sığınmacıların haklarının tanınmasına engellediğni söyleyen Çorabatır, şöyle konuştu: Göçmenler her ne kadar eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor olsa da istihdam ve diğer haklarda büyük sorunlarla karşılaşıyor. İşyeri kurmak isteyen göçmen için Türk ortak şartı aranıyor. İş başvurusu için öncelikle işverenin İŞKUR’a başvurması gerekiyor. Bütün bunlar göçmen işgücünün merdiven altı güvencesiz işlerde yoğunlaşmasına sebep oluyor. Hukuki mevzuat entegrasyona etki eden temel nedenlerden biri.

Hem iktidar hem de kimi muhalif politikacıların göçmen karşıtı politikaları oy potansiyeli olarak gördüğünü anımsatan Metin Çorabatır yaşanan duruma şu sözlerle dikkat çekiyor: "Özellikle ‘Zafer Partisi gelecek sığınmacılar gidecek’ şeklinde ırkçı sloganlar kullanıyor. Örneğin Ümit Özdağ gibi isimler her fırsatta göçmenleri hedef göstererek bu karşıtlığı körüklüyor. Karşıt politikalar, 2019’dan bu yana yüksek sesle dile getiriliyor."

KAPANA SIKIŞMIŞ GİBİLER

Metin Çorabatır, Türkiye’nin 2024 yılına kadar ev sahipliğini sürdürmesi karşılığı 3,5 milyar avro hibe edileceğine yönelik haberleri anımsattı. Sınırın onlara kapanmasının yasal yollarla Batı’ya göç etmek isteyen Suriyelilerin hareket özgürlüğünu engellendiğini söyleyen Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı, “Avrupa Birliği’nin sağladığı ödenekler göçmenlerin kapana kısılmasına neden oluyor. Göçmen yoğunluğunun azalması için sınır kapılarının açılması şart” diye konuştu.

***

Esad’ın sözlerine güvenmiyorlar

Suriye lideri Beşar Esad, son dönemde yaptığı açıklamalarda her fırsatta Suriyelileri ülkelerine çağırıyor. Dönen göçmenler için genel af çıkartacağını duyuran Esad, ülkeyi yeniden birlikte kuracaklarını dile getiriyor. Çorabatır, Esad’ın bu açıklamalarının Suriyeliler tarafından samimi bulmadığını ve onlara herhangi bir güvence sağlamadığını savunarak “Sağlanacak imkânlar ve verilecek güvenceler BM’nin de dahil olduğu toplantılarda kayıt altına alınmalı” dedi.