Gecikme faizlerinde dikkat çeken artış

EKONOMİ SERVİSİ

Merkezi Yönetim Bütçesi’nde yer alan faiz gelirlerindeki artış dikkat çekti. Ülkedeki ekonomik krize bir de koronavirüs salgını eklenince tüm göstergeler alt üst oldu. Bundan merkezi bütçede payını aldı. Ekim ayında 4,9 milyar lira bütçe açığı verildi.

Geçen yılın ilk on ayında 100,7 milyar lira olan bütçe açığı bu yılın aynı döneminde yüzde 44 artarak 145,5 milyar liraya çıktı. Yılsonu için hedeflenen bütçe açığı ise 138,9 milyar liraydı.


Bütçe açığının bir nedeni artan giderler diğer nedeni ise azalan gelirler. Ancak bütçedeki gelir kalemlerinde yer alan faiz gelirindeki artış dikkat çekici. Zira gecikmiş ödemelere ve alacaklara ilişkin faiz geliri yılsonu için 7,6 milyar lira olarak hedeflenmişti. Ancak yılın on ayında faiz gelirleri 25,9 milyar liraya ulaştı. Bu gelirlerin yüzde 39’u ise gecikmiş borç ve alacaklardan elde edilen faizler oluşturdu.

Öte yandan gecikmiş alacaklara ilişkin faiz gelirlerinin yılsonu hedefi de 2,4 milyar liraydı. Yılın on ayında bu hedefin 6,5 kat üzerine çıkılmış oldu. Geçen yıl faiz gelirleri 9,5 milyar lira olarak gerçekleşmiş bunun 3,1 milyar lirasını gecikmiş borç ve alacaklardan elde edilen faiz gelirleri oluşturmuştur.

Peki, devletin faiz gelirleri neden bu kadar arttı? Ekonomik kriz toplumun her kesiminde olduğu gibi bankacılık sektöründe de derinden hissedildi. Bankacılık sisteminden ve bireylerden alacaklarını zamanında tahsil edemeyen devlet bu ödemelere ilişkin gecikme faizleri ile faiz gelirini artırdı. 2017 yılından bu yanan en yüksek faiz geliri bu yıl elde edildi.

gecikme-faizlerinde-dikkat-ceken-artis-806652-1.