Türk-İş verilerine göre, haziran ayında bir kişinin geçim maliyeti 2 bin 121 liraya çıktı. Böylece, 1603 liralık asgari ücretin yetersizliği bir kez daha ortaya konmuş oldu

Geçim derdi seçim dinlemiyor

Seçimler geride kalırken halkın yaşadığı yoksullaşma süreci kaldığı yerden devam ediyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından açıklanan çalışmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 714 TL, yoksulluk sınırı ise 5 bin 584 TL’ye yükseldi. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 2 bin 121 liraya çıktı. Türk-İş, açıklanan rakamların asgari ücret ile emekli maaşlarının yetersizliğini net bir şekilde ortaya koyduğu ifade etti.

Büyüme refah getirmedi
Ekonomide sağlanan büyümenin, asgari ücretlinin refahını artırmadığına da işaret edilen açıklamada, “Asgari ücretli bir işçinin eline geçen gelir sadece 22 günlük harcamayı karşılamaya yetmektedir. Asgari ücret, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı tutarı için bile yetersizdir. Geçen yılın aynı ayında gıda harcaması için aylık bin 508 TL bütçe ayırması gereken bir çalışan, aradan geçen bir yılın sonunda bin 714 TL harcamak durumundadır. Yapılması gereken toplam harcama dikkate alındığında son bir yılda 671 TL aile bütçesine yeni yük olarak gelmiştir” denildi.

Aylık artış yüzde 1,67
Raporda özetle şu ifadeler yer aldı:
»Dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,67 oranında arttı.
»Yılın ilk yarısında fiyatlardaki artış yüzde 6,61 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 13,66 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 10,65 olarak hesaplandı.

»Yaz mevsimine girilmiş olmasına rağmen, gıda fiyatlarında yükselme eğilimi sürdü ve beklenen fiyat gerilemesi ortaya çıkmadı. Özellikle kuru soğan ve patates fiyatı, ayın ilk haftalarına nazaran son hafta yüksek oranda artış gösterdi.
»Geçtiğimiz ay 4,52 TL olan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 5,02 TL’ye yükseldi. Ortalama kilogram fiyatı 4,19 TL olan sebze 4,87’ye yükselirken, meyve ortalama kilogram fiyatı 4,96 TL iken 5,23 TL oldu.

Zeytinde yükseliş
»Siyah ve yeşil zeytinde, siyah zeytin fiyatındaki artış ortalama fiyatı yükseltti. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinden antep fıstığı ve ayçekirdeği fiyatı arttı.

***

Domateste tehlike çanları çalıyor

Soğan ve patates fiyatlarında yaşanan yüzde 300’lük artış tencereleri vururken, şimdi de domates için aynı tehlike kapıda. Antalya’da domates güvesi nedeniyle seralarda binlerce domates kurudu. Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal’nde domates fiyatları bir anda yüzde 400’lük artışla 3 buçuk lirayı geçti. Marketlerde ise domatesin kilosu an itibariyle 5 liranın üzerine çıktı. Antalya Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, “Güve çiftçimizi bitirdi. Önümüzdeki iki ay içerisinde domates fiyatları soğan ve patates fiyatlarını geçecek. Böyle giderse ‘tuta’ üreticinin de tüketicinin de cebini çok yakacak. Domatesler olduğu gibi serada kaldı. Çiftçimiz domatesini toplayamadan söktü” açıklamasını yaptı.