Ekonomik kriz, geçim sıkıntısı, işsizlik yaşam memnuniyetini düşürdü. Ekonominin her geçen gün daha da kötüleştiğini düşünen İstanbulluların stres seviyesi yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Geçim sıkıntısı stresi artırdı

EKONOMİ SERVİSİ

Peş peşe zamların yaşandığı kasım- aralık döneminde yurttaşın gündemi ekonomik kriz ve yoksulluk oldu. 16 milyon nüfusa sahip megakentte hane içinde en çok konuşulan konu kurdaki oynaklık ve ekonomik kriz oldu. İstanbulluların stres seviyesi 10 üzerinden 7,7 ile en yüksek seviyeye ulaştı. Kentteki yaşam memnuniyeti ise 4,2 olarak ölçüldü. Yaşam memnuniyeti puanında geçen aya göre azalma olduğu görüldü.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından hazırlanan ‘İstanbul Barometresi Kasım 2021’ başlıklı veriler yayımlandı. İstanbul’un nabzını tutan araştırma 19 Kasım-11 Aralık tarihleri arasında görüşülen 808 İstanbullunun yanıtları ile hazırlandı. Yapılan anketle İstanbullunun evinde konuşulan başlıca konulardan ekonomik tercihlere ve iş memnuniyetine kadar birçok başlık ele alındı.

Kurdaki oynaklık ve uygulanan ekonomi politikaları yurttaşa sorulduğunda yüzde 57,6’sı Türkiye ekonomisinin daha da kötüleşeceğini düşündüğünü belirtti. Ayrıca ankete katılan yüzde 52,1’i kasım ayında kendi ekonomilerinin bir önceki aya oranla kötüleştiğini söyledi. Araştırmada geçen aya göre kendi ekonomik durumunun kötüleşeceğini düşünenlerin oranında artış görüldü.

Geçim derdine dikkat çekilen araştırmada, katılımcıların yüzde 53,5’i geçinecek kadar kazanamadığını belirtti. Birikim yapabildiğini belirten katılımcıların ise yüzde 33’ü altın, yüzde 30,8’i döviz aldığını aktardı. Geçen aya oranla döviz alımında artış görüldü.

İSTANBULLU KREDİ KARTI BORCUNU ÖDEYEMİYOR

Geçinemediklerini vurgulayan İstanbullular kredi kartlarında biriken borcu da ödeyemediğini söyledi. Katılımcıların yüzde 31,2’si kredi kartı borcunun yalnızca asgari tutarını ödeyebildiğini ifade etti.

Kasım ayının zor geçtiğini söyleyen İstanbulluların yüzde 31,6’sı borç aldığını belirtti.

Öte yandan işsizlik ve umutsuzluk da İstanbullunun başlıca sorunlarından. Katılımcıların yüzde 73,2’si işsizliğin, yüzde 72,8’i döviz kurlarının, yüzde 68,3’ü enflasyonun önümüzdeki 6 ay içerisinde artacağını düşündüğünü ifade etti. İktidarın büyüme sözleri ise İstanbullu da karşılık bulamadı. Yüzde 44’ü büyümenin, yüzde 43,5’i ise yatırımların azalacağını düşündüğünü aktardı. İş arayan katılımcıların yüzde 59,3’ü yakın dönemde iş bulamayacağını düşündüğünü belirtti. Çalışanların da işten atılma korkusu yaşadığının ortaya çıktığı ankette, yüzde 68,4 ise çalıştığı işten memnun olmadığını söyledi.

EVDE EKONOMİK SIKINTILAR KONUŞULUYOR

Geçim derdiyle boğuşan İstanbullunun evinde en çok konuşlan konu da ekonomik sıkıntılar oldu. Katılımcıların yüzde 68,3’ü ekonomik sıkıntıların evde en çok konuşulan konu olduğunu söyledi. Bu konuları sırasıyla koronavirüs ve döviz kurundaki değişim takip etti. Ekonomik kriz ve yoksulluk yurttaşın temel sorunuyken kasım ayında stres de artı. İstanbullunun kasım ayında 10 üzerinden stres seviyesi 7,7 olarak ölçüldü. Yaşam memnuniyeti ise yine 10 üzerinden yalnızca 4,2. Stresin her geçen gün arttığını belirten katılımcıların mutluluk seviyesi de 4,6 olarak tespit edildi.

İstanbullulara göre kasım ayında ülke gündeminin iki temel başlığı var; Merkez Bankası’nın faiz indirimi, döviz kurundaki hareketlilik ve kadın cinayetleri.

gecim-sikintisi-stresi-artirdi-963663-1.