Ekonomik darboğazdaki yaşlı nüfusun yaşadıkları, Yozgat’ta işçi durağı olarak bilinen bir çayevinde fotoğraflandı. Aralarında 60 yaş üstündekileri de olduğu yurttaşlar her sabah iş umuduyla durağa geliyor.

Geçim umudu işçi durağı

Mustafa BİLDİRCİN

Yozgat’ta, “İşçi durağı” olarak bilinen bir çayevinde çekilen fotoğraf, Türkiye’deki yaşlıların içinde bulunduğu ekonomik güçlüğü bir kez daha gözler önüne serdi. Yaşları 55 ile 65 arasında değişen çok sayıda yurttaş, hayatlarını sürdürebilmek için her gün işçi durağında günlük iş bekliyor.

CHP Milletvekili Ali Keven, Yozgat işçi durağında sırt hamalları ve yevmiyeli inşaat işçileri ile bir araya geldi. İşçi durağında bekleyen yurttaşların birçoğunu uzun zamandır tanıdığını anlatan Keven, “Yıllardır alın teriyle ekmeklerini kazanıyorlar, evlerini geçindiriyorlar” dedi.

KAYNAKLAR YALNIZCA BİZE Mİ KISITLI?

Yaşları 55 ile 65 arasında değişen, “İşçi durağı sakinleri”, kendi deyimlerine göre, “Evde oturup torun sevilmesi gereken bir yaşta” her sabah günlük iş umuduyla işçi durağına geliyor. Hava şartları ne olursa olsun çalıştıklarını anlatan işçiler, “Yaptığımız iş gerçekten çok zor. Kimi zaman günlük 100 TL için çalışıyoruz” diyor. Kentte, “Amele durağı” olarak da bilinen işçi durağının kapısını her sabah aşındıran yurttaşlar, ileri yaşlarına rağmen kilolarca yükü sırtlıyor ya da inşaatlarda amelelik yapıyor.

İşçiler, ailelerini geçindirebilmek için sürekli çalışmak zorunda olduklarını belirtiyor. Emeklilik için sigorta gününü dolduran ancak yaşa takılarak emekli olamayan yurttaşlar ise yasa değişikliği bekliyor. Türkiye’deki gelir adaletsizliğinden yakınan yurttaşlar, “Kaynaklar bize gelince mi kısıtlı oluyor?” diye soruyor.

EMEKLİLİK HAYALİ YAŞA TAKILDI

Açlık sınırının altındaki emekli maaşlarına mahkum edilenlerin yanısıra emekli maaşı almaya hak kazanamayanlar, emeklilikte yaşa takılanların karınlarını doyurabilmek, ayakta kalabilmek için çalışmak zorunda kaldığının altını çizen CHP’li Keven ise şunları söyledi: “Özellikle EYT sorunu olanlar var. Emeklilik hayali yaşa takılan insanlar bu yaşta burada iş bulmak için bekliyorlar ve en ağır işlerde çalışıyorlar. Bu EYT sorunu mutlaka çözüme kavuşturulacak. Çünkü bu koskoca ülke üç beş tane ihaleci çeteyi doyuruyorsa bunca kaynağımızı birkaç aileye seferber ediyorsa milyonlarca emekçinin hakkını savurganca harcıyorlarsa bizler göreve gelince bu musluk kesilecek, gelir dağılımı adaletli bir hale gelecek ve devlet ‘Sosyal Devlet” olduğunu hatırlayacak.”