Kriz derinleşiyor. Fatura ve kira çıkmazındaki yurttaşlar, geçinebilmek için eşyalarını satar hale geldi. Spotçuluk yapan Dikmen, “Nakliye parası için buzdolabını satan var. Sıfır ocak satıyorum. İkinci elini soranlara ‘Gaz kaçırır, tehlikeli’ diyorum ama gidip ikinci el ocak arıyorlar. İnsanlar artık ölümü göze alıyor” diyor.

Geçinemeyen yurttaş eşyalarını satmaya başladı: Eserinizle gurur duyun!

Meral DANYILDIZ

Geçinemeyen yurttaş, kira ve faturalarını ödeyebilmek için soluğu spotçularda alıyor. Ekonomik krizle boğuşan halk, pandemi döneminde iyice derinleşen darboğazdan dolayı eşyalarını satmaya başladı.

Bunun yanında her ne kadar ‘ikinci elcilere’ olan yönelim artsa da satışlar da bir o kadar az. Art arda gelen telefonlar nedeniyle dükkânların ağzına kadar ikinci el eşyalarda dolu olduğunu belirten spotçular, alıcıların da hayli bir hayli düştüğünü söyledi. İstanbul Yenibosna ve Zeytinburnu’nda görüştüğümüz spotçular, insanların yokluktan dolayı buzdolabı, çamaşır makinesi ve koltuk takımı gibi eşyalarını sattığını kaydetti.

gecinemeyen-yurttas-esyalarini-satmaya-basladi-eserinizle-gurur-duyun-835617-1.

NAKLİYE PARASI İÇİN BUZDOLABINI SATTI

Zeytinburnu’nda ikinci el eşya alım satımı yapan Emrullah Dikmen, insanların nakliye parası bulamadığı için beyaz eşyalarını bile sattığını söyledi. Kendisinin de dükkân kirasını ödeyemediğini belirten Dikmen, “İşlerim bir senedir kesat. Dükkân kiralarımızı veremez hale geldik. Esnafa yardım diyorlar, biz yardım falan görmedik. İnsanların geçinmesi çok zor. Geçen gün biri geldi, taşınacağını söyledi, nakliye parası bulamadığı için buzdolabını satmak istedi. İnsanlar artık bu duruma geldi. Geçen gün bir eve gittim makinesi bozulmuş, insanlar artık o kadar zor durumda ki, kendi kendime ‘burada insan mı yaşıyor?’ dedim” şeklinde konuştu.

FATURALARDAN DOLAYI KOMBİYİ AÇAMIYORUZ

İnsanların gaz kaçağı tehlikesine rağmen sıfır yerine ikinci el ocak aradığına dikkat çeken Dikmen, “İnsanların alım gücü çok düştü. Ben sıfır doğalgazlı ocak satıyorum. İnsanlar ikinci elini arıyor. ‘Gaz kaçırıyor, tehlikeli. Ben ikinci elini satmıyorum, başka yerden de almayın’ diyorum, bunları anlattığım halde gidip ikinci el ocak arıyorlar. İnsanlar artık ölümü göze alıyor. Evde doğalgaz var, kombiyi faturadan dolayı açamıyorum. Odun sobası yakıyorum. Odunum bitmiş, telefon açıyorum odun için, bir çuval odun 25 lira” ifadelerini kullandı.

Yenibosna’daki Spotçular Çarşısı’nda esnaf olan Yasin Sağlam ise işi olmayan, kirasını ödeyemeyen kişilerin son zamanlarda arttığına ve eşyalarını satmaya başladıklarına değindi. Sağlam, insanların durumu olmadığı için artık eşya da alamadığını ifade etti ve ekledi: “Eşyasını satmak isteyen çok. Genelde kişinin işi yok, kirasını ödeyemiyor, memlekete gidecek; o yüzden eşyasını satıyor. İnsanların durumu olmadığı için artık eşya da alamıyor. Kiralar yüksek, faturalar yüksek geliyor, insanlar bize geçinemediğini söylüyor. O yüzden eşyalarını satıp memlekete geri dönüyorlar. Kimisi de tek başına kirasını ödeyemediği için annesinin babasının yanına taşınıp o yüzden kendi eşyalarını satıyor.”

Artık alımın da satımın da durma noktasına geldiğini dile getiren Sağlam, sözlerini şöyle noktaladı: “İnsanların durumu olmadığı için artık bizden eşya da alamıyorlar. O yüzden artık ikinci el eşya alamıyoruz, yerimiz doldu. İnsanlar faturalarını ödeyemiyor, kiralar yüksek olduğu için kiralarını ödeyemiyor. Hal böyle olunca kimisi memlekete gidiyor kimisi de ailesinin yanına yerleşiyor.”

Son olarak ismini vermek istemeyen başka bir spotçu ise, eşyasını satan insan sayısının çok olduğu bilgisini vererek “Virüsten dolayı satanlar da çok, gidenler de çok. İnsanlar kirasını veremiyor. Hepimiz mağduruz. Bir buçuk iki milyar kirayı nasıl versin?” dedi.