Geçinme talebine abluka
KESK’liler müdahalenin ardından açıklama yaptı. (Fotoğraf: KESK)

Emek Servisi

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), bugün Tandoğan Meydanı’nda yapacağı mitingin yerinin değiştirilmesine pek çok kentte tepki gösterdi. Ankara’da Meclis kapısında basın açıklaması yapılmasına izin verilmeyen KESK üyelerine polis müdahale etti.

Ankara Valiliği’nin ‘Seçim bütçesi değil geçim bütçesi’ başlığıyla gerçekleştirilecek mitingin yerinin değiştirilmesi tepki gösterdi. Ankara Valiliği’nin KESK’i Anıttepe’ye yönlendirmesine tepki göstermek için KESK Ankara Şubeler Platformu, Meclis Çankaya Kapısı’na gitti. Hem Valiliğin tutumunu hem de bütçede kamu hizmetlerine ayrılan payı protesto etmek isteyen kamu emekçilerine polis izin vermedi. Polis kalkanlarla kamu emekçilerine müdahale etti. KESK’liler topladıkları imzaları Meclis'e teslim etmek istedi ancak izin verilmedi. Polisle milletvekillerinin görüşmesinin ardından Meclis Çankaya kapısının yakınlarında açıklama yapıldı. Polisin tutumuna tepki gösteren KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Ankara’da uzun süredir OHAL süreciyle karşı karşıyayız. Sendikal haklarımıza, düşünce özgürlüğümüze yönelik çok yoğun hak ihlalleri, baskılar var. Bu demokrasi dışı anlayışa bu hafta içerisinde İmamoğlu’na verilen cezayla adaletin ve hukukun yerin dibine battığını görüyoruz. Yine kayyımcı anlayış yoğun baskılarla emekçiler üzerinde bir baskı politikası oluşturuyor” diye konuştu. Bozgeyik, Ankara Valiliği’nin Tandoğan Meydanı’nı yasaklama kararını yargıya taşıdıklarını belirtti.

İMZALAR TESLİM EDİLDİ

Daha sonra imza kampanyasında toplanan imzalar, KESK heyeti tarafından milletvekilleriyle birlikte TBMM Başkanvekili Haydar Akar'a teslim edildi.

Aralarında Denizli, İzmir, Kayseri’nin de olduğu çok sayıda kentte de KESK tarafından eylemler düzenlendi.

Öte yandan İstanbul’da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Aksaray Şubesi Samatya Eğitim Araştırma Hastanesi önünde bütçe görüşmelerine ilişkin açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı 2023 yılı bütçesindeki düşüşe dikkat çekilen açıklamada, “Sağlık Bakanlığı bütçesinin ana gelir kaynağı, yaşamak için çalışmak zorunda olanlardan alınması hedeflenen, doğrudan ve dolaylı vergilerdir. 2023 bütçesinin vergi yükünü bu yıl da biz emekçiler çekeceğiz. Bütçe hazırlanırken vazgeçildiği açıklanan 994 milyar liralık vergi gelirinin 750 milyar lirası patronların ödemesi gereken vergilerden oluşmaktadır. Bu parayla 1000 yatak kapasiteli 300 hastane yapılabilir” denildi.