Batı Karadeniz’deki sel felaketinde en az 77 kişi hayatını kaybetti ve onlarca yurttaş ise hâlâ kayıp. 1998 yılında da aynı bölgede benzer bir sel felaketi yaşanmasına rağmen hiçbir önlem alınmadığı açığa çıktı.

Geçmiş unutuldu, bugün yok edildi

Melisa AY

Batı Karadeniz’i etkisi altına alan sel felaketinde can kaybı 77’ye yükseldi. AFAD, Kastamonu’da 62, Sinop’ta 14 ve Bartın’da 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 8 kişinin tedavilerine hastanelerde devam ettiğini açıkladı. AFAD tarafından yapılan açıklamada, sel nedeniyle Sinop ve Kastamonu’da kayıp ihbarı sayısının 47 olduğunu belirtildi.

Sel felaketi sonrasında Bartın’ın Ulus ilçesinde 341, Kastamonu’da bin 480, Sinop’un Ayancık ilçesi ve mahallelerinden ise 560 olmak üzere üç kentte toplam 2 bin 381 afetzedenin tahliye edildiği ifade edildi.


22 YILDA HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ

Aynı bölgede 23 yıl önce de sel felaketi yaşandığını ancak aradan yıllar geçmesine rağmen bir önlem alınmadığını belirten TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı İsmail Küçük, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“1998 yılında yine aynı bölgede taşkın olmuştu. Yenice, Karabük, Bartın, buralar sular altındaydı, burada insanlarımızı kaybettik. İşte o zaman TMMOB heyeti olarak o bölgede üç günlük bir gezi düzenlemiştik. Batı Karadeniz’in arkasından Doğu Karadeniz’e geçtik. Trabzon ili Köprübaşı ilçesi Beşköy beldesi tamamen yok oldu, tek bir kulübe dahi kalmadı. Onlarca insanımız öldü, ölülerimizin bedenlerine dahi ulaşılamadı.

UYGULANSAYDI BÖYLE OLMAYACAKTI

Buna ilişkin TMMOB’un o zamanki yayınlamış olduğu raporda buraya çözüm önerileri vardı. Bunların en büyüklerinden bir tanesi imar planlarının nasıl yapılacağına ilişkindi. Aslında bu çalışmadan sonra 1997 yılının Ekim ayında Ankara’da Meteoroloji Mühendisleri Odası olarak Meteorolojik Karakterli Doğal Afetler Sempozyumu yaptık. Burada önde gelen sorunlardan bir tanesi kuraklık ve orman yangınlarıydı. Buradaki sonuç bildirgesinde kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerilerimiz vardı. Eğer 1997 yılında yapılan bu çalışmanın devamında o programlar uygulanmış olsaydı şu anda uzun vadeli program pek çok yerde uygulanmış olacaktı. Eğer uygulanmış olsaydı şu anda Bozkurt’ta insanlarımız bu hale gelmezdi.”

YARDIM ORGANİZASYONU OLDUKÇA SORUNLU

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, sel felaketinin son durumuyla ilgili konuştu. AFAD’ın dün açıkladığı kayıp ihbarı sayısını yorumlayan Baltacı, Kastamonu genelinde tahliye edilen bin 480 kişinin önemli bir kısmının Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yerleştirildiğini, bir kısmının da akrabalarının evlerine gittiğini aktardı. Felaketin yaşandığı bölgelerde belediyeler, kurumlar ve yurttaşlardan gelen yardımların gözle görülür seviyede olduğunu söyleyen Baltacı, yardımların organize edilmesiyle ilgili problemler yaşandığının da altını çizdi.