İzmir Körfezi'ni kirleten Gediz Nehri'nin geçtiği illeri ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kütahya-Uşak sınırlarını kapsayan Murat Dağı'na giderek suyun kaynağında temiz aktığını tespit etti.

Gediz Nehri kaynağında temiz

Osman ÇAKLI

Gediz Nehri’ndeki kirliliğin tespiti için Kütahya'ya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kirliliğin kaynağından İzmir Körfezi'ne uzanan kola kadar incelemelerde bulunuyor.

Evsel ve Organize Sanayi Bölgelerinin atıklarıyla baskılanan Gediz Nehri için Soyer, Kütahya ziyaretinden sonra Uşak merkeze bağlı Beylerhan köyünü ziyaret etti. Soyer’in ziyaretinde CHP Uşak ve Kütahya İl yönetimi ile SOL Parti PM üyesi Mahmut Uludağ, SOL Parti Uşak üyeleri ve Murat Dağı Yok Olmasın Platformu bileşenleri hazır bulunarak su kirliliğine yönelik etkinliğe katıldı.

KÖRFEZE KİRLİ SU TAŞIYAN GEDİZ NEHRİ KAYNAĞINDA TEMİZ

Kütahya ziyaretinden sonra Uşak'ın merkez köylerinden Beylerhan köyünü ziyaret eden Soyer'i köylüler ve cirit spor kültürünü yaşatan bir grup atlı sporcu ile çevreciler karşıladı. Tunç Soyer köy kahvesi önünde bir de açıklama yaptı. Gediz Nehri'den İzmir Körfezi'ne atık su taşıyan akarsuyun Murat Dağı'ndan temiz çıktığına değinen Tunç Soyer, geçmişte yağmur suyuyla pis su kanallarının ayrıştırılmadığı noktalarda birçok planlama hatası yapıldığına söyledi. Soyer, müsilajın İzmir Körfezi'nde görülmemesini ise yaklaşık 25 yıl önce yapılan 'Büyük Kanal Projesi'ne bağladı.

EKOLOJİ MÜCADELESİ BÜTÜNLÜKLÜ OLMALI

Beylerhan köyünde, Gediz Nehri kirliliğiyle ilgili BirGün'e açıklama yapan SOL Parti PM üyesi Mahmut Uludağ da, "Dünyada bir istatistik yapıldı. Bu istatistiğe göre ekonomik kriz, küresel salgın ve ekoloji üzerinde yapılan incelemede, öncelikli olarak birinci sırada ekoloji, ikinci sırada pandemi, üçüncü olarak ise ekonomi çıktı" dedi.

Türkiye'de sermayenin suları kirlettiğini söyleyen Uludağ, kirlenen suyla tarım alanlarının da kirletildiğini, bunun akabinde de sağlıklı gıdaya erişim sınırlandığını belirtti.

Uludağ sözlerini şöyle sonlandırdı: "Önlem alınmazsa 2070 yılında 3 buçuk milyar insan çölde yaşayacak. Ege Bölgesinin iki büyük can damarı olan Gediz Nehri ve Büyük Menderes akarsuları Türkiye'nin en kirli nehirleri arasında. Bunun nedeni bölgenin sermayeye peşkeş çekilmesi. Yani kapitalizmin kar hırsı ve belediyelerin arıtma tesislerini yapmaktan imtina etmesi. Türkiye'de ekoloji mücadelesi parçalı halde yürütülüyor. Ekolojiyi bütünlüklü ele almak gerekiyor. Bunun yolu da gıdayı tekelleştirmekten kurtarıp halkın gıda egemenliği mücadelesini yükseltmek gerekiyor."