Kings of Leon kariyerinin yedinci albümü Walls’ta zaman içinde yeni konum arıyor ve geleceğe doğru büyük bir adım atıyor. “Zaman bizi nereye götürüyor” sorusunun cevabı herkes için farklılık gösterir. Kings of Leon içinse asla geçmişe götürmeyecek.

Geleceğe bir adım

“Biliyorum artık müzikte önemli olan tek şey sarsıcı nakarat yazmaktır. Pop döneminde yaşarken bunu reddetmek yok olmakla eşdeğer. Ama Walls’ta insanlara bundan daha derin sesler aktarmaya çalıştık. Bu bizim yedinci albümümüz. ‘Zaman bizi nereye götürüyor’ sorusunun vakti gelmişti. Sorunun cevabı ise bizi Walls’a bıraktı.”

gelecege-bir-adim-206252-1.

album-kritik-gelecege-bir-adim-206182-1.Kings of Leon’ın lideri Caleb Followill geçtiğimiz günlerde RCA Records’tan çıkan yeni albümleri Walls’a dair konuşurken bunları söylüyor. Birden çok kez Grammy alan, okyanusun bu tarafına geçip yine birden çok kez Brit ödülüne ulaşan bir ekip Kings of Leon. Zirveye çıktılar mı, evet. Aynı aileye mensup üyelerle bir evin garajında başlayan bu hikâye onları yıllar içinde arena rock cenahına taşıdı mı, evet. Milyonlarca albüm sattılar, uyuşturucu & alkol sorunları nedeniyle uçurumun kıyısına kadar sürüklenseler de düşüşe metreler kala direksiyonu sabitlemeyi başardılar. 2000’lerin ortalarında art arda gelen ilk üç Kings of Leon uzunçalarının yarattığı rüzgârı dün gibi hatırlıyorum. “Birileri Led Zeppelin’i mezarından kaldırmış olmalı” yazmıştı NME. Walls o etkiye sahip değil ve bu nedenle beklentileri karşılamayacak. Karşılaması da gerekmiyor. Çünkü Caleb’in dediği gibi grubun amacı farklı. Zamanda yeni bir konum arıyorlar. “Zaman bizi nereye götürüyor” sorusunun cevabı herkes için farklılık gösterir. Kings of Leon içinse asla geçmişe götürmeyecek.

Yıllardır birlikte yol aldıkları prodüktör Angelo Petraglia’dan ayrıldılar. Walls’ın yapımcı koltuğunda Coldplay, Arcade Fire, Björk gibi isimlerle çalışan Markus Dravs bulunuyor. Parçalardaki gitar kanallarına ek olarak zenginleşen enstrüman soundunu Dravs’ın etkisini belirtmek lazım. Açılıştaki Waste a Moment güçlü bir intro değil ama bunu son nefesine kadar deniyor. Dinlerken onu yok sayamıyorsunuz. Dört numara Find Me agresif vokal tonuyla ışıl ışıl parlıyor ve tüm albümün ağırlığını üstleniyor. Eyes on You, Reverend, Over ve kapanışa yakın ses veren Wild sağlam alt. rock tavrı ihtiva eden dinlemeye değer güçlü şarkılar.

Nashville merkezli Kings of Leon için bir nevi değişimin işareti Walls. Burada çok keskin çizgilerle gerçekleşen bir değişim yok. Sadece o amaçla ilk adımı atıyorlar ve bu yeni adım hiç de fena değil.

album-kritik-gelecege-bir-adim-206180-1.