Tüm dünya bugün iklim için grevde. Fridays For Future Ankara ekibinden Ekin Toygur ve Bilge Yerli, BirGün’e konuştu. Genç iklim aktivistleri “Geleceğimizi var etmeye çalışıyoruz. İnsanların artık bizi dinlemesini istiyoruz. Amacımıza ulaşacağız” diyor.

‘Geleceğimizi var etmeye çalışıyoruz’

DİLEK YEĞİN

İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in geçen yıl İsveç Parlamentosu önünde başlattığı ve her cuma yinelenen “iklim krizi için okul grevi” eylemleri “Fridays For Future” (Gelecek İçin Cumalar) adında bir kitle hareketine dönüştü. Şimdiye kadar 15 Mart ve 24 Mayıs’ta iki milyondan fazla gencin katılımıyla küresel iklim grevleri gerçekleşti. Bütün dünyada bugün yapılacak üçüncü küresel iklim grevi için hazırlıklar sürerken Fridays For Future Ankara ekibinden lise öğrencileri Ekin Toygur ve Bilge Yerli’yle konuştuk.

İklim kriziyle ilgili farkındalığınız nasıl oluştu? Daha önceki grevlere katıldınız mı?

Ekin: Daha önceki iki küresel greve katılmadım. Geçen yıl bir cuma günü arkadaşımla beraber Kuğulu Park’ta grev düzenledik, ilk eylemim oydu. Yaz sonunda Fridays For Future Ankara’yı kurmak için çalışmaya başladık.

Bilge: Ben de daha önce katılmadım ama konuya duyarlı bir şekilde büyütüldüm ve eyleminin 18. gününden beri Greta’yı takip ediyorum. Eyleme geçme kararım ise üç dört ay önce oldu. Hazırlıklar sonrası yaz biterken Fridays For Future Ankara’yı kurduk.

Fridays For Future Ankara kurulduğundan beri ne gibi eylemler yaptınız?

Bilge: Şu an küçük bir grubuz. Kuğulu Park’ta yapacağımız grevi organize ediyoruz. Greve hazırlanmanın dışında 5 Eylül Dünya Amazon Günü’nde Brezilya Büyükelçiliği’nin önünde Amazon yangınlarını protesto ettik.

Yaşıtlarınızın ve okul yönetimlerinin konuya yaklaşımları nasıl?

Ekin: Anlattığımız herkes destekliyor. İklim krizinin boyutu genelde bilinmiyor ve anlattıklarımız onları şok ediyor. Ama “Geleceğimiz için harekete geçiyoruz, cuma günü greve gelmek ister misiniz” dediğimde genelde gelmek istemiyorlar. Öncelikle ailelerin konuya sıcak bakması gerekiyor, eyleme gidilmesine veliler izin vermeyebiliyor. Dersleri kaçırmak istemeyenler de çok oldu. “Okul çıkışında gelebilirim” gibi dönüşler alıyoruz.

Bilge: ODTÜ Koleji’nde okuyorum. Okul yetkilileri “Bireysel olarak destekliyoruz ama okul adına destekleyemem” diyor. Devlet ya da özel fark etmeden ekibin diğer üyelerinin okulları daha çok destekliyor, bazıları okul olarak greve katılıyor ya da okul adına destek açıklıyor. Bu hepimizin iklimi, hepimizin grevi, “Ne güzel, okul çıkışında gelirim” demek yerine hepimizin eylemi olarak görülmesi gerekiyor.

Dünyadaki grevler öncelikle hükümetleri ve şirketleri hedef alıyor, siz nasıl mesajlar vermek istiyorsunuz?

Ekin: Öncelikle büyük bir insan grubuna ihtiyacımız var. Herkesi harekete geçirmeye çalışıyoruz. Barışçıl bir şekilde insanları iklim krizi hakkında uyandırmak için ilerliyoruz. Hiçbir şey yapmamaya devam edersek dünya üzerinde yaşanabilir son 11 yılımız kaldı demektir. Bu dehşet verici bir şey. Biz şu an geleceğimizi var etmeye çalışıyoruz ama insanlar bunun farkında değil. Bugünkü eylemlerde de temel amacımız bu farkındalığı yayabilmek.

Bilge: Bireysel aktivizmin gücüne inanıyorum. “Sen değilsen kim, şu an değilse ne zaman” diyerek ilerlemeye çalışıyorum. Greta da tek kişiydi ama şu an milyonlarız. Tüm dünya iklim krizine odaklanmalı ama bu önce bireyden başlar. Bu yüzden herkese hitap ediyoruz. Zaman içinde TBMM’yle ve büyükelçiliklerle de çalışmalar düzenlemek istiyoruz.

Diğer şehirlerdeki ekiplerle ortak çalışmalarınız olacak mı?

Ekin: Diğer ekiplerle Fridays For Future Türkiye çatısı altında paralel şekilde ilerliyoruz, amacımız ve taleplerimiz aynı. Ankara’da pankart atölyesi yaptığımızda onlar da denemek istedi, ileride de etkinliklerde birbirimize katkıda bulunacağımıza inanıyoruz.

Bilge: Genel bir etkinlik planı yok ama yapılabilir. Dünyadaki bütün Fridays For Future hareketlerinin paralel ilerlediğini düşünüyorum çünkü aynı dili konuşuyoruz, o da bilimin dili. İklim krizini çözmek için önerilerimiz yok, onlarca yıldır ortada olan çözüm önerilerinin uygulanmasını talep ediyoruz.

Küresel iklim grevi haftası olan 20-27 Eylül ve sonrasında neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Ekin: Biz Fridays For Future Ankara olarak iklim için bugün eylem yapacağız, yeni kurulduğumuz için ancak bugünü planlayabildik. 20-27 Eylül haftasındaki etkinlikleri Ankara İklim Platformu düzenliyor. Her güne farklı bir etkinlik var.

Bilge: Ankara İklim Platformu’nu destekliyoruz. İleride kendimizi grevle sınırlandırmadan daha çok kişiye ulaşarak orijinal eylemler yapmayı planlıyoruz. Her yaşa ulaşabilecek etkinlikler yaparak herkesi yanımızda görmek istiyoruz. Politikacı ya da bilim insanı değiliz ama insanların artık bizi dinlemesini istiyoruz. Bir amacımız var ve buna ulaşacağımızı düşünüyoruz.