Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve eski AKP milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Recep Tayyip Erdoğan’ın 2000 yılındaki Fazilet Partisi kongresinde Abdullah Gül’ü desteklemediğini öne sürdü. Sefer, 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde ise AKP içindeki bazı milletvekillerinin Gül dışındaki isimleri desteklediğini ve bu çalışmaların Erdoğan’ın bilgisi dışında yapılamayacağını savundu.

Gelecek Partili Üstün, 21 yıl önceki kongreyi anlattı: Erdoğan, Gül’ü desteklemedi

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve eski AKP milletvekili Ayhan Sefer Üstün, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasındaki ayrılıklara ilişkin dikkat çeken bir iddiayı gündeme getirdi.

Independent Türkçe'den Can Bursalı’nın haberine göre, 2019'da AKP'den istifa ederek Gelecek Partisi'nin kurucuları arasında yer alan Ayhan Sefer Üstün, 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine değinerek, “Sayın Gül'ün adaylığının engellenmesi için çalışmalar yapıldı. Parti grubunda Gül'ün ismi ilan edildikten sonra bile, bazı milletvekilleri Vecdi Gönül ve Nimet Çubukçu'nun adaylıkları için çalışmalar yürüttü. Bu çalışmaların, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bilgisi dışında yapıldığı düşünülemez” dedi.

Üstün, o dönem Bülent Arınç gibi parti içindeki "ağır top"ların katı tutumu sayesinde Abdullah Gül'ün adaylığından vazgeçilemediğini, parti grubunun nabzının yoklandığını, basında Abdullah Gül'ün adaylıktan çekilmesi yönünde haberler yaptırıldığını da sözlerine ekledi.

“GÜL’ÜN LİDER OLMASI İSTENMİYORDU”

Habere göre, Üstün'ün anlattığı ikinci örnek ise 2000 yılından. Kapatılan Refah Partisi'nin yerine kurulan Fazilet Partisi, 2000 yılında kongre süreci yaşadı. Bu süreçte, AKP'nin temellerini oluşturan "Yenilikçiler" grubu ile, Prof. Necmettin Erbakan'ın yanında olan "Gelenekçiler" grubu yarıştı.

Yenilikçiler grubunun genel başkan adayı Abdullah Gül, Gelenekçiler grubunun adayı ise Recai Kutan'dı. Seçim, 633'e 521 Recai Kutan lehine sonuçlandı ve AKP'nin kuruluş süreci hızlandı.

O dönem Fazilet Partisi Sakarya İl Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ayhan Sefer Üstün, kongre sürecini şöyle anlattı:

“Kongre öncesinde yaptığımız hesaplara göre Yenilikçiler olarak biz kazanıyorduk. Ancak kongrede farklı bir sonuç ortaya çıktı. Sonrasında yaptığımız çalışmalarla öğrendik ki Recep Tayyip Erdoğan'ın etkisi altındaki İstanbul ekibi fikir değiştirdi ve Abdullah Gül'den yana oy kullanmadı. Çünkü 'Recai Kutan kazanırsa onu indirebiliriz ama Abdullah Gül kazanırsa onu devirmek güç olur' diye düşündüler. Abdullah Gül'ün lider olması istenmiyordu.”