Göçmenlere yönelik saldırılar her geçen gün artıyor. Geçen yıl saldırıya uğrayan Suriyelilerin yüzde 29’u çocuk. En çok saldırı İstanbul’da yaşanırken ilk sıradaki neden ise ırkçılık.

Gelecek umudu tehdit altında

Dilan ESEN

Ülkelerindeki savaş, yoksulluk, açlık, baskı ve daha birçok sorundan kaçarak yaşama umuduyla Türkiye’ye gelen milyonlarca göçmen saldırı tehdidiyle karşı karşıya. Göçmenlere yönelik saldırılar sık sık gündeme gelirken bir araştırmaya göre, geçen yıl 56 Suriyeliye saldırıldı. Resmi verilere göre ülkede 3 milyon 665 bin 946 Suriyeli göçmen geçici koruma altında. Yalnızca bu yıl çeşitli uyruklardan 36 bin 898 göçmen kolluk tarafından alıkonulurken kayıtsız göçmen sayısı ise tespit edilmiş değil. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre bu yıl 15 bin 222 ile en çok Afganistanlı, ikinci sırada ise 6 bin 328 ile Suriyeli göçmen alıkonuldu.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nin mart ayında yayımladığı ‘Suriyeli Mülteciler ve Türk Toplumu Arasındaki Uyum Fırsatlar ve Tehditler’ raporu ise Suriyeli göçmenlere yönelik saldırıları bir kez daha gözler önüne serdi.

Raporda 2020’de Suriyeli göçmenlere yönelik saldırıların önceki yıllara göre artış gösterdiğine vurgu yapılırken Suriyeli göçmenlerin 15 kentte saldırıya maruz kaldığı aktarıldı.

En yoğun saldırıların ise sırasıyla İstanbul, Antep, Adana ve Hatay’da olduğunun altı çizildi. 2020’de 56 Suriyeli göçmenin sivil ya da kolluk tarafından saldırıya uğradığı aktarılan rapora göre en çok saldırı eylül de yaşandı. Saldırıya uğrayanların yüzde 29’u ise reşit değil. Saldırıların nedenlerindeki ilk sırayı yüzde 33 oranla ırkçılık aldı.

YÜZDE 23’Ü POLİSTEN

Suriyelilere şiddetin yüzde 23’ü polis veya jandarma tarafından gerçekleştirilirken yüzde 77’si ise sivillerden geldi.

Öte yandan raporda, polise başvuran Suriyelilere yönelik şikâyetler şöyle anlatıldı: “Bazı polis memurlarının başvurduğu söz konusu tavırlar arasında, şikâyetin ayrıntılarını çeşitli bahanelerle kaydetmeyi reddetmek, caydırıcı tedbirler alma konusunda gevşeklik göstermek, mağduru tehdit ederek şikâyetini geri çekmeye zorlamak, anlamsız ve haksızca dövmek veya geçici ikamet statüsünden yararlanarak yasal bir sebep olmaksızın onu sınır dışı merkezlerine nakletmek gibi şikâyetler bulunmaktadır.”

Suriyeli göçmenlere yönelik tavrın 5 aşamadan geçtiğine dikkat çekilen raporda bunlar sırasıyla şu şekilde:

► İyi karşılama ve sempati

► İçsel veya sözlü huzursuzluk

► Siyasi kışkırtma

► Ayrımcılık ve dışlama

► Doğrudan hedef alma

OTOBÜS BAGAJINDA 22 GÖÇMEN

Erzincan’da 22 göçmen, otobüs bagajında bulundu. Ekipler, Erzincan-Sivas karayolunun Refahiye ilçesindeki uygulama noktasında durdurdukları bir yolcu otobüsünün bagajında kimlik ve izin belgeleri bulunmayan Afganistan uyruklu 22 göçmen buldu. Yaklaşık 5 saat bagajda seyahat ettikleri öğrenilen göçmenler Göç İdaresi İl Müdürlüğü’ne teslim edildi.