Gelenek yine bozulmadı

Mustafa BİLDİRCİN

12-27 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen sözleşmeli öğretmen sözlü sınavlarının sonuçları 27 Aralık’ta yayımlandı. Sonuçlar, öğretmen atama sisteminde tüm tepkilere karşın ısrarla uygulanan sözlü sınavın yeni mağduriyetler yarattığını bir kez daha gözler önüne serdi. Yüksek KPSS puanlı binlerce öğretmen, düşük sözlü sınav puanları nedeniyle atanma hayalini yitirdi.


İzmir’de 2021 yılında girdiği ilk sözlü sınavda 81 puan alan bir öğretmen adayına, ilk sınavdan yalnızca altı ay sonra girdiği sözlü sınavda ise 58 puan verildi. Sözlü sınav ile mağdur edilen öğretmenin ulaştığı Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası, MEB Personel Genel Müdürlüğü’ne bir yazı yazarak, “Şahıs altı ay zarfında nasıl bir hata yapmıştır?” diye sordu.

EMEKLER BOŞA GİTTİ

İzmir’de yaşananlar sözlü sınava yönelik eleştirilerin haklılığını ortaya koyan tek örnek olmazken 88 KPSS puanlı öğretmen adayı A.K. de komisyonun sözlü sınavda verdiği 59 puan nedeniyle öğretmen olamadı. Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici de KPSS’den 84 puan alan ve “Birinci öncelik” ile sözlü sınava girme hakkı kazanan adayın 58 sözlü puanı nedeniyle tercih yapmaya hak kazanamadığına yönelik sonuç sayfasını sosyal medya hesabından paylaştı.

Sözlü sınavın yarattığı mağduriyetlere yönelik BirGün’e konuşan Öğretici, “Herhangi bir adli sicili olmayan meslektaşlarımızın mülakat ile tercih yapamayacak puanlar alması kabul edilemez” dedi. Sözlü sınavın mağdur ettiği öğretmen sayısının giderek arttığına dikkati çeken Öğretici, “Bu haksızlık bir an önce sonlandırılmalı, birçok sınavdan başarı ile geçmiş olan meslektaşlarımızın atamalarında sadece ve sadece merkezi sınav esas alınmalıdır” diye konuştu.