Hindistan’da 16 yaşındaki kız çocuğunun istismar faili erkekle birlikte teşhir edilmesine feministlerden tepki: Utanması gereken istismar faili!

Gelenekleriniz batsın, asıl siz utanacaksınız

BirGün/KADIN

Güney Asya ülkesi Hindistan’da 16 yaşındaki kız çocuğunun cinsel istismara maruz bırakılmasının ardından ailesine yaşadıklarını anlatmasıyla başladı her şey. Kız çocuğunun ailesi ve akrabaları, cinsel istismar failini önce buldu, daha sonra kız çocuğu ile birbirlerine bellerinden ‘iple’ bağladı. Bu da yetmezmiş gibi ikisini de birbirine bağlayarak teşhir ettiler. 16 yaşındaki çocuğun, aileye utanç getirdiğini açıklayan grup, kızı Hindistan’ın merkezi Madhya Pradesh eyaletindeki bir köyde tarlalar ve pazarlar boyunca gezdirdi. Bazı köylüler tekmeledi, yumrukladı ve kız çocuğunun üzerine doğru tükürdü. Kız çocuğu yardım istese de bir kişi bile tek kelime etmeden onu izledi. Binlerce kişi sadece izledi. İzleyenlerin ve saldıranların büyük çoğunluğu da erkekti. Kız çocuğuna yapılan bu işkencenin görüntüleri sosyal medyada kısa bir sürede yayıldı ve ülkedeki yaygın cinsel şiddet ve cezasızlığın varlığına bir kere daha dikkat çekildi.

FAİLİ TUTUKLAYIN

Hindistan’ın bazı bölgelerindeki gelenekler, cinsel şiddet mağduru kadınların ve kız çocuklarının ‘utanç verici’ bireyler olduğu, ailelerinin onları reddederek bedel ödemeleri gerektiğini savunuyor. 16 yaşında kız çocuğunun görüntülerinin medyada yayılmasının ardından Hindistan’da feministler, cinsel saldırılarla birlikte kırsal alanlarda bir diğer yaygın şiddet biçimi olarak mağduru ‘utandırma’ sorununa da işaret etti.

15 DAKİKADA BİR SALDIRI

Ülke çapında feministlerden, kadın hakları örgütlerinden, sosyal medya kullanıcılarından gelen tepkiler üzerine yetkililer, kızı ‘utandırdığı’ gerekçesiyle 6 kişi tutukladığını açıkladı. Polis soruşturma kapsamında tutuklananlar arasında cinsel istismar faili komşusu, kardeşi, amcası ve kuzeni de var. Hindistan’da son yayımlanan raporlara göre kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel saldırı rakamları günlük olarak yaklaşık 15 ila 20 dakikada bir.

Fakat Hindistan’da artık kol kırılıp yen içinde kalmıyor. Basına yansıyan görüntüler ve haberler kadın örgütleri her geçen gün daha fazla büyüyor. Kadınlar saldırılar karşısında birlikte hareket etmeye, kadın düşmanı kültüre, politikalara karşı daha fazla yanıt üretiyor. Kadın hakları örgütleri, erkek failler cezasız kalmaya alıştıkları için rahat rahat dışarda dolaşıyor diye iktidara tepki gösteriyor. Hak savunucuları bir an önce yasaların erkekleri değil, kadınları ve kız çocuklarını koruyacak şekilde yeniden düzenlenmesini, idari takiplerin sıkı yapılması gerektiğinin altını çiziyor.