TAYLAN AYRILMAZ Istakoz Yayınevi yola çıkarken Abaküs Kitap’ın gelenekselliğinden ve uzmanlığından destek alarak yola çıktı. Beş yıllık tecrübenin ışığında yayın hayatına başlayan Istakoz Yayınevi editörü Ezgi Ergenel ile konuştuk. • ‘Kendi Kitabını Kendin Yayınlatmak’. Bunun edebi ve estetik açıdan yaratacağı riskler yok mu? Kendi kitabını kendin yayınlarken, editör desteği almıyorsan, evet bu edebi ve estetik […]

Geleneksel yayıncılığa alternatif

TAYLAN AYRILMAZ

Istakoz Yayınevi yola çıkarken Abaküs Kitap’ın gelenekselliğinden ve uzmanlığından destek alarak yola çıktı. Beş yıllık tecrübenin ışığında yayın hayatına başlayan Istakoz Yayınevi editörü Ezgi Ergenel ile konuştuk.

• ‘Kendi Kitabını Kendin Yayınlatmak’. Bunun edebi ve estetik açıdan yaratacağı riskler yok mu?

Kendi kitabını kendin yayınlarken, editör desteği almıyorsan, evet bu edebi ve estetik açıdan büyük risk. Yazarlara talep üzerine baskı desteğini zorunlu olarak dosya konusuna göre alanında uzman editörlük desteğiyle veriyoruz. Gelenekselin dışında kalan yayıncılık modelleri için sert bir önyargı var. Umarım yayınladığımız kitaplarla bu önyargıları kırarız.

• Edebi ve estetik ölçütler bu noktada işler kılınabilir mi? ‘Kendin pişir kendin ye’ gibi olmuyor mu?

Sunduğumuz yayıncılık hizmetinde olmuyor. Yazarımızı tek başına bırakmıyoruz. Yayınevimiz bünyesine giren her kitabı kendi kitabımız olarak görüyoruz. Geleneksel yayıncıların bu noktada zaten böyle davranıyor olmasının sebebi bastığı her kitap için para harcaması. Bu parayı siz harcasanız da biz böyle düşünüyoruz. Bir de gelen her kitap dosyasını onaylamıyoruz. Yapacağımız her işin piyasada karşılığının olabilirliğini, satış açısından tutma ihtimalini de değerlendirip baskı sürecine geçiyoruz.

• Istakoz Yayınevi’nin çizgisi ve hitap ettiği okur kitlesi kimler?

Yeni yerli yazarlara merak duyan herkes diyebiliriz.

• Okur ve yayınevi çizgisi olarak Istakoz Yayınevi nasıl bir tahayyüle sahip?

Kendi kişiselleştirilmiş kitabınızı veya mesleki tecrübelerinizi aktardığınız bir kitap oluşturmanız için farklılığımızla en iyi ve en kolay yol olmaya çalışıyoruz. Editoryal değerlendirme, kitabınız için alabileceğiniz en değerli müdahaledir. Geleneksel yayıncılıkta deneyim sahibi kadromuzla tasarım, tanıtım, pazarlama ve daha fazlasına cevap bulmanıza yardımcı oluyoruz. Kendi kendine yayıncılıkta başarıya engel yok. Gökyüzü, limittir!


• J.K Rowling gibi birçok yazarın kitaplarının, yayıncılar tarafından geri çevrildiğini biliyoruz. Bu bilgi ve olgudan hareketle mi Istakoz Yayınevi kuruldu?

Hayır. Rowling tek değil. Edebiyat tarihinin en önemli yazarlarından bazıları en azından ilk eserlerinde, bazıları ise tüm kariyerlerinde kitaplarını finanse etmek zorunda kaldı. Balzac, Edgar Allan Poe, Fernando Pessoa ve Walt Whitman aklıma ilk gelenler.

Kendi kendine yayıncılık pek de arzu edilmeyen bir üne sahip. Bir yazarın geleneksel yayıncılığı seçmesinin birçok nedeni var, en önemlisi de onaylanmış bir yazar olma duygusu. Geleneksel yayıncılığın en yaratıcı ve besleyici tarafı da bir editörle çalışmak. Ancak biz de yazarlarımıza kapsamlı bir editörlük hizmeti sunuyoruz. Baskı ve pazarlama açısından ise bir yazarın kendi kendine yayınlamış veya geleneksel olarak yayınlanmış olması önemli değil. Günümüz dijital çağında kendi kitabını kendi yayınlamak, yeni bir yazar dalgasına kapı açtı ve burada bulunacak bazı inciler var.

•NBC’nin Ahlat Ağacı filminde üniversiteyi bitirmiş, iş arayan bir taşra genci olarak Sinan; yazdığı kitabı yayınlatmak için çaldığı her kapı yüzüne kapanır. Filme de atıfla, parası olmayan; ama kitabını bastırmak isteyen ‘Sinan’lar için de bir seçenek ortaya koyuyor musunuz?

Filmi izlerken kendi kendime de sorduğum bir soruydu bu. Yayıncılık dünyasında kitabınıza sizden daha fazla önem veren kimse yok. Paranız yok ve geleneksel yayıncılar da dosyanızı okumayı reddediyor ve yayınlamıyorsa, kariyerinizin başlarında, yapabileceğiniz en önemli şey kitap yazmaya devam etmektir. Ülke ekonomisindeki sorunlar

ilk kitabını yayınlatmak isteyen yazarlar için de zor bir sürece sebep oluyor. Bu süreçte ‘Sinan’ gibi yazarlara sponsor bulmaları için izlenecek yolda destek olmaya çalışıyoruz.