Sert ve politik bir film yaptığını söylediğimiz Yönetmen-Senarist Orçun Benli ‘Sert olan film değil o dönem yaşananlar’ diye not düşüyor.

Gelincik filmi yönetmeni Orçun Benli: Sert olan yaşananlar

CAN UĞUR

Orçun Benli’nin yönetmenliğini üstlendiği ve senaryosunu Şükrü Üçpınar ile birlikte yazdığı Gelincik filmi geçen günlerde online sinema mecrası Netflix’te kendine yer buldu. 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde başrol oyuncusu Ahmet Mümtaz Taylan’a En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandıran filmin kadrosunda Kaan Yıldırım, Hande Doğandemir ve Bülent Emrah Parlak gibi oyuncular yer alıyor. Türkiye’nin yakın tarihine odaklanan filmde polislerin işkence sahneleri ile gözaltında kayıplar gibi sert ve politik konular işleniyor. Bunun yanında film gerilimli atmosferi ile de psikolojik bir zemin sunuyor. Politik-gerilim türünün çok yaygın olmadığı sinemamız için bir zenginlik anlamı taşıyan filmin yönetmeni ve senaristi Orçun Benli ile bir söyleşi gerçekleştirdik…

Gelincik filmi sert bir politik film. Neden böyle bir tercihte bulundunuz?

Bizde de izi olan dönem ve insanlarla ilgili bir hikâye anlatmak istedik hepsi bu. Sert olan yaptığımız film değil o dönemde yaşananlar.

Gerilim filmleri Türkiye sinemasında çok alışık olmadığımız bir türe işaret ediyor. Bu türü seçme nedeniniz nedir?

Gerilim o döneme ve anlattığımız hikâyeye o kadar uygun ki. Hep gerilim vardı yani bilenler bilir…

Filmlerinizle yakın tarih hep önemli bir unsur. Yakın tarihi seçmenizin nedeni politik tercihleriniz mi yoksa daha sinematografik nedenler mi?

Yakın tarih anekdot dolu ve hesaplaşacak ya da katkı sunulacak çok şey var. Çok besleyen bir durum hikâye açısından.

Bir sinemacı olarak içinde yaşadığınız ülkenin sosyal siyasal dönüşümleri sizi ne kadar ilgilendiriyor?

Bu ülkede yaşayan her vatandaş kadar etkiliyor ve dolayısıyla ilgilendiriyor.

Abonelik sistemine dayalı mecraların sinemamızı nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?

Sinemayı hiç etkilemeyecek bir alan. TV ya da video çıktığında ne olduysa bu da aynısı. Sektöre katkısı olur zararı olmaz.