Dört büyük kulübün yeni borç yapılandırma anlaşmasını değerlendiren futbol ekonomisti Tuğrul Akşar borcun kapanmasının mümkün olmadığını ifade ediyor ve ekliyor: İki yıllık dönem içerisinde 8,4 milyar TL. Dört büyük kulübün toplam gelirleri ise sadece 1,5 milyar TL. Böyle bir ortamda borç nasıl kapanabilir!

Gelirleri faizin yarısı kadar

Eren TUTEL

Dört büyük kulübün borçlarını yeniden yapılandırması tartışmaları da beraberinde getirdi. BirGün’e konuşan futbol ekonomiste Tuğrul Akşar, revize edilen anlaşmanın kulüpleri ekonomik olarak düzlüğe çıkarmayacağı görüşünde.

Akşar bu anlaşmayla sorunların çözülmediğini ve sadece ötelendiğini ifade ederek, “7+2’lik yeniden yapılandırma kulüplerin mevcut sorunlarının ötelenmesi anlamına gelir. İki yol sonra tekrar göreceğiz ki kulüpler mevcut finansal yükümlülüklerini yerine getiremediklerinden yeni bir yapılandırmayla karşı karşıya kalacağız. Türkiye futbolunun günü kurtaran çözümlerle bir yere varma şansı yok. O yüzden finansal dengelerini yitirmiş kulüplerin içinde bulundukları krizden kurtulma ihtimalleri yok” diye konuştu.


Anlaşmanın birçok çelişki barındırdığını belirten Tuğrul Akşar konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Yapılandırmanın teknik problemleri de var. Finansal anlamda açıklanmaya muhtaç konular söz konusu. Bunlardan birisi de şu: İki yıllık dönem içerisinde 8,4 milyar TL’nin piyasa koşullarıyla toplam faizi yaklaşık 3,2 milyar TL’ye denk gelmekte. Oysa dört kulübün toplam gelirlerinin yaklaşık 1,5 milyar TL olduğu belirtiliyor. Kulüpler mevcut gelirleriyle faizi nasıl ödeyebilecek büyük bir soru işareti”

SORUMLULUK ONLARDA

Yaşanan ekonomik krize rağmen dört büyük kulübe sağlanan imtiyazlara da dikkat çeken Akşar, “Ülkenin ekonomik olarak içinde bulunduğu olumsuz konjonktür söz konusuyken ve ciddi makro ekonomik problemler devam ederken spor kulüplerinin problemi aslında en son uğraşılması gereken problemlerden birisi çünkü bu kulüplerin hepsi profesyonel futbol kulübü. Doğal olarak kâr ve zararları kendi sorumluluklarında. Fakat dört büyük üzerinden daha çok kitleye ulaşmak isteyenler futbolu da bir araç olarak kullanıyor” dedi.

Büyük takımların mevcut ekonomik yapılarıyla devam edebilmelerinin mümkün olmayacağının altını çizen Akşar açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Dört büyük kulübün ekonomik ve ticari olarak ayakta kalmaları mümkün değil. Pandeminin elbette etkisi var ancak daha önce de aynı sorunlar devam ediyordu. Bu durum kulüplerin sportif başarılarını da haliyle etkiliyor ve etkilemeye de devam edecek.”

Ayrıca gizlenen ekonomik bilgilerin kulüplerin güvenirliğini zedelediğini belirten futbol ekonomisti Tuğrul Akşar, kurumsal yapının olmamasının büyük bir problem olduğunu söyleyerek, “Kulüplerin ekonomik yapısı kesinlikle şeffaf değil. Eğer şeffaflık olsaydı bu yapılandırmanın detayları açıklanırdı. Hem kulüpler de hem de genel olarak futbol yapımızda büyük bir şeffaflık problem var. Zaten kurumsal bir yapının olmadığı yerden de şeffaflık beklemek pek doğru değil” ifadelerini kullandı.

FARK AÇILACAK

Son olarak yapılan anlaşmanın dört büyükle diğer kulüpler arasındaki rekabeti de giderek zayıflatacağını belirten Akşar sözlerini şu şekilde noktaladı: “Ayrıca yeniden yapılandırmayla beraber zaten mevcut olan haksızlık ortamı daha da büyüdü. Dört büyüklerin dışındaki kulüpler de benzer ekonomik problemlerle uğraşıyor fakat onlara yeniden yapılandırma yolu açılmadı. Bu ekonomik farkın sahada yansıması demek. İlerleyen yıllarda büyüklerle diğer kulüpler arasındaki fark daha da açılabilir.”