Turizm alanlarının belirlenmesine ilişkin yayımlanan yönetmeliği değerlendiren uzmanlar; ormanlık, tarihi, doğal ve kültürel alanların imar rantına açılacağını belirtti. Söz konusu alanları Cumhurbaşkanı belirleyecek.

Gelişme değil rant

Gökay Başcan

Kültür, turizm ve gelişme alanlarını belirleyen yönetmelik önceki gün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliği değerlendiren uzmanlar; tarihi, doğal ve kültürel değeri olan yerlerin ve ormanlık alanların yapılaşmaya açılacağına dikkat çekti.

Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinin Belirlenmesine ve İlanına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre, kültür, turizm ve gelişme alanları Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek.

Yönetmeliği değerlendiren İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ekoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Doğanay Tolunay, ormanların üzerinde büyük bir baskı olduğunu ve bu değişikle artacağına dikkat çekti. Prof. Dr. Tolunay, “Turizmi Teşvik Kanunu 1982 yılında hayata geçti. Sonrasında birçok kez değişikliğe uğradı. Son değişiklikte temmuz ayında yapıldı ve bu değişikle bir yerin turizm gelişim alanı ilan etme yetkisi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınarak Cumhurbaşkanı’na verildi. Önceki Resmi Gazete’de çıkan bu değişikliğin yönetmeliği” dedi.

ORMANLARA BASKIYI DAHA DA ARTIRACAK

Turizm Teşvik Kanunu kapsamında 1600 hektarlık ormanlık alanda 142 tesise izin verildiğini hatırlan Prof. Dr. Tolunay, “Bunlar madenler ve enerji santrallarına verilen izinlerin yanında küçük gibi görünse de deniz kenarları gibi özel yerlerde birçok tesisin önü açıldı. Son değişiklikle birlikte bu izinlerin artacağını söylemek mümkün. Turizm Teşvik Kanunu gereğince ormanlık alanların orman vasfını yitirmesi de baskıyı artıracaktır” ifadelerini kullandı.

YANMADAN DA İMARA AÇILIYOR

Prof. Dr. Tolunay şu ifadeleri kullandı: “‘Yanan alanlara otel yapılıyor’ söylemleri kamuoyunda sıkça dile getiriliyor. Bu değişiklikle bir kez daha görüyoruz ki ormanlık alanda turistik bir tesis açmak için yanmasına gerek yok. Özellikle iklim değişikliği kapsamında baktığımızda ormanlardan verilen bu izinlerin ve aşırı odun üretimini orman varlığını azalttığını böylece ormanların aldığı karbon miktarının azaldığını biliyoruz. Ülke olarak ‘2053 0 net karbon emisyonu’nu hedefliyorsak ormanlarda ormancılık dışı faaliyetlere izin verilmemesi gerekiyor.”

BÜYÜK BİR RANT ALANI YARATILACAK

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi İkinci Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, sektörel kalkınma bahanesiyle bütün doğal, tarihi ve kültürel alanların imara açılacağını belirtti. Giritlioğlu, “Aynı şekilde orman vasfına sahip alanlar da kültür ve turizm faaliyetleri altında yapılaşmaya açılacak. Orman vasfının kamu yararına geliştirilmesi sadece orman alanlarının iyileştirilmesiyle olur. Bu değişiklikle birlikte orman alanlarında imar rantı oluşturulmasının önünü açılır. Tarihi ve doğal güzelliklerin turizm sektörü lehine yok edileceğini gösteren bir düzenleme” dedi.

Alanların Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesine dikkat çeken Giritlioğlu şu ifadeleri kullandı: “Başkanlık sisteminin getirdiği bir düzenleme ve çok yanlış. En baştan beri söylüyoruz, buna Cumhurbaşkanı karar veremez. Uzmanların konuşması lazım. İlkesel anlamda da yanlış, sektörün gelişmesi için doğal ve tarihi yerlerin yağlanması gereksin. Her ne kadar bu maddelerde koruma, geliştirme, koruma-kullanma dengesi gibi laflar edilse de bu tarz düzenlemelerin hepsinin yapılaşmayla sonuçlandığını gördük.”