Sendikalı işçilere baskılar sürüyor. İzmir’de Petrol-İş’in örgütlü olduğu Gemaş ve Star fabrikalarında işten çıkartılan 10 işçi, BirGün’e konuştu. Emekçiler, işlerine geri dönmek için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

GEMAŞ ve STAR’dan atılan işçiler: İşe geri dönene kadar direneceğiz
Fotoğraf: BirGün

Mahir KANAAT

İzmir’in Menderes ilçesinde İTOB Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Gemaş Genel Mühendislik A.Ş. ve Star Havuz ve Bilişim Ürünleri A.Ş. fabrikalarında yürürlükte olan toplu iş sözleşmesinin ikinci yıl ücret zammı uygulanmadı. Petrol-İş İzmir Şubesinin örgütlü olduğu fabrikalarda işveren, ikinci yıl ücret zammını ödememek için süreci mahkemeye taşıdı. 28 Mart günü dava süreci devam ederken duruma tepki gösteren 10 işçi, farklı gerekçelerle işten atıldı. İşten atılan emekçiler ise işe geri dönmek için mücadeleye başladı.

Öte yandan davanın üçüncü duruşması ise 5 Nisan tarihinde görüldü. Dava hakkında bilgi veren Petrol-İş İzmir Başkanı Cem Turan, “İşverenin başlangıçta koyduğu maaşların ödenmesiyle alakalı ihtiyati tedbir kararı kaldırıldı ve şimdiki süreçte evrak verilerine ulaştıktan sonra 20 gün vaktimiz var. 20 gün içerisinde belirlenen tutarlar ödenmezse sendika olarak bütün hukuki çerçeveden de her şey elimizde olacak” dedi.

Atılan işçilerin geri dönmek istediğini belirten Turan, “10 işçimizin taleplerinden önce bu bizim talebimiz. Her şeyden ziyade 25. maddeye göre atılmaları arkadaşlarımızın zoruna gitti. Yoksa normalde bu fabrikalarda bu koşullarda çalışmak için de çok da hevesli değillerdi. Çünkü gerçekten saha koşulları iş güvenliğine aykırı, yemekler olsun, tuvaletler olsun bu anlamda daha olgunlaşmamış bir fabrika olduğu için arkadaşlarımız da diyor ki keşke bizi çağırsalardı al kardeşim bu senin hakkın deyip hakkımızı verselerdi koşa koşa çıkardık diye düşünüyorlar. Ama şu saatten sonra da geri dönebilmeleri için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Tabi aynı zamanda mahkemenin gidişatı da bu durumu etkileyecek” diye konuştu.

SENDİKA ÜYELERİ İSTİFAYA ZORLANIYOR

İşverenin dört aydır sendika üyelerini istifaya zorladığını ifade eden Turan şunları dile getirdi: “Biz sahayı da diri tutmaya çalışıyoruz. İşverenler amirler aracılığıyla insanları yandan taleplerle, süsleme şeylerle sendikadan istifa edin ama mesaiye kalın diye zorluyor, mobbing ve baskı uyguluyor. Bu süreçte yaklaşık 50 arkadaşımız sendikadan istifa etti.”

ZOR DURUMDAYIZ

Gemaş’ta işten atılan bir işçi, “Sendikadan çıkmayan arkadaşları işten atmaya başladılar. Bize kimse bu saatten sonra iş vermez. İşsizlik maaşı alamıyoruz, hiçbir hakkımızı alamadık şu an da çok zor durumdayız. Dava sürerken içerde sendikasızlaştırma eylemleri var. İşveren tarafından baskı, mobbing yapılıyor. Sendikadan çıkın deniyor. Sendikadan çıkmayanlar işten atılıyor, çıkanlara da daha iyi davranıyorlar, kesilen aidatları yani 300 lirayı elden vermeye başladılar. Fabrikada sendikayı bitirmeye çalışıyorlar. İşveren ‘ben sendikayı’ istemiyorum diyor. Sendikadan çıkanları mesaiye bıraktı, çıkmayanlara mesaiyi yasakladı daha fazla ücret alamasınlar diye. Tüm bunlara rağmen mücadelemiz sürecek. İşe geri döneceğiz. Sendikalı olmak hakkımızdan da vazgeçmeyeceğiz” dedi.

“İŞİMİZE GERİ DÖNMEK İSTİYORUZ”

Gemaş’ta işten atılan bir diğer işçi de, şunları dile getirdi: “Atılan işçiler olarak eylemlerimize devam edeceğiz sendikayla birlikte. Hiçbirimiz başka yerde iş bulma derdinde de değiliz. Atılan işçiler geri alınana kadar eylemlerimize devam edeceğiz. İstediğimiz tek şey müzakere. İşverenin, sendika ile müzakere edip anlaşmaya varmasını istiyoruz. İkinci yıl ücret zammının uygulanmasını istiyoruz. İşimize geri dönmek istiyoruz.”