Sri Lanka’da başkanı deviren halk ayaklanmasını bastırmak isteyen egemenler devrede. İsyanın merkezindeki sendika liderlerinden Arunlingam, “Hiç inancımızı kaybetmedik. Belirsizlik var, mücadelemiz devam edecek” diyor.

Gemileri yaktık geri dönüş yok!

Deniz GÜNGÖR

Sri Lanka’da protestolar Başkan Gotabhaya Rajapaksa’yı götürürken yozlaşmış rejimin bekçileri ayaklanmatı bastırmak için her türlü yola başvuruyor. Protestoların hedefindeki isimlerden olan Başbakan Ranil Wickremesingh fiili olarak ülke yönetimini eline aldı. OHAL ilan edilen ülkede protestolar da öfke ile devam ediyor. Eylemler boyunca protestocularla birlikte meydanlarda olan Ticaret ve Sanayi İşçileri Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Swasthika Arulingam BirGün’e konuştu.

İSTİFA BAYRAM OLDU

Rajapaksa’nın istifasının göstericiler arasında bayram havası yarattığını kaydeden Arunlingam, “Göstericilerin sevinci yüzlerinden okunuyor. Bu haberi uzun süredir bekliyorduk” dedi. Halkın eylemlerini devam ettirdiği bölgenin “Aragalaya Boomi (mücadele alanı) olarak tanımladıklarını söyleyen Arunlingam, “Hint Okyanusu’nun seyirliği olan Galle Face Green, nisan ayından beri Rajapakasa’nın istifası talebiyle başlattığımız direnişte bizim mücadele alanımız oldu” ifadelerini kullandı.

Ülkeden kaçarak Singapur’a sığının Rajapaksa’nın suçlarını anlatmaya zamanın yetmeyeceğini vurgulayan sendika lideri, azınlık Tamillere karşı işlenen katliamın bunlardan sadece birisi olduğunu kaydetti. Gotaphaya Rajapaksa’nın Savunma Bakanı olduğu dönemde 2009’da Tamillerin büyük bir katliama uğradıklarını, binlerce kişinin yargısız infazlarla katledildiğini, işkencelere maruz kaldığını söyledi. Bu süre zarfında tüm soruşturma çağrılarının karşılıksız kaldığını belirten Arunlingam, “İnsanlar, ekonomik krizi, gıda kıtlığını, elektrik kesintileri ve yakıt bulunamaması gibi sorunların baskısını yakıcı biçimde hissedene dek Sinhalaese'ler (En büyük etnik grup) Rajapaksa ve Rajapaksa ailesini, Tamil Ealem Kurtuluş Kaplanları’na karşı 'savaşı kazanan' yöneticiler olarak gördüler. Ancak kriz insanların yüzüne çarptığı anda Rajapaksalar'ın yarattıkları bu imge parçalandı” vurgusunu yaptı.

Swasthika ArulingamSwasthika Arulingam

ASIL SORUN BELİRSİZLİK

Rejim güçlerinden gelen baskılara rağmen kitlelerin mücadeleden vazgeçmediğini vurgulayan Arunlingam, “Halk inancını kaybetmeden ilerlemeye ederek devlet binalarını, Başkan ve Başbakan’ın evlerini ve ofislerini bastı. Amaca ukaşıldıktan sonra yöneticilere bir mesaj göndermek istedik ve bunu başarıyla gerçekleştirdikten binaları boşalttık” dedi.

Rajapaksa’nın kaçışını garanti edene dek istifa etmeyi reddettiğini belirten Arunlingam son olarak şunları söyledi: “Başbakan, Başkan Vekilliği’ni güvence altına aldıktan sonra hızlı bir şekilde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Halk olarak bugün karşı karşıya olduğumuz bu siyasi belirsizlik, sadece Anayasayla ilgili temel sorunu ortaya koyuyor. Yürütme başkanlığı bir kez seçildiğinde tanrı benzeri bir statüye ulaşır ve onu iktidardan uzaklaştırmak neredeyse Anayasal olarak da imkânsız. Siyasi krize kalıcı bir çözüm getirilecekse, yürütme başkanlığı kaldırılmalıdır. Galle Face protestocuları sürekli olarak bu talebin gerçekleşmesi için çağrıda bulundu. Halk olarak parlamentonun bu çağrıya uymasını bekliyoruz.”