Genç Bilim İnsanı Ödülü Nazlı Uğur Köylüoğlu’nun
Nazlı Uğur Köylüoğlu. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı’nın ‘Genç Bilim İnsanı Ödülü’, Stanford Üniversitesi’nden dereceyle mezun olan Nazlı Uğur Köylüoğlu’nun oldu. Vakfın her yıl kuruluş yıldönümünde verilen ödülün sahibi olan 1999 doğumlu Köylüoğlu, Robert Kolej’de lise öğrenimi sırasında Sabancı ve Kadir Has Üniversitelerinde Prof. Ahmet Nihat Berker’in ‘Artırılmış Mekanik’ derslerinde asistanlık yaptı. Üniversiteyi ABD’nin köklü üniversitelerinden Stanford Üniversitesi’nde fizik ana dal ile matematik, bilgisayar bilimi ve tarih yan dallarında öğrenimini tamamlayan Köylüoğlu, Stanford Kuantum Bilişimi Topluluğu’nun da kurucu üyeliğini yaptı. Köylüoğlu, bir yandan üniversite öğrenimine devam ederken, diğer yandan IBM’in kuantum bilişim takımında çalıştı. Genç bilim insanı, fizik alanında cinsiyet eşitliğini sağlamayı hedefleyen ve kadın öğrencileri destekleyen öğrenci topluluğunda da önemli roller üstlendi. 2020 ABD Başkanlık seçimleri sırasında Stanford Freeman Spogli Enstitüsü kapsamında yanlış ve eksik bilgilendirmeye karşı “Seçim Dürüstlüğü Projesi”nde de yer alan Köylüoğlu, geçtiğimiz haftalarda Harvard Üniversitesi’nde “Kuantum Bilimi ve Mühendisliği” alanında doktora çalışmalarına başladı.

NOBEL KİMYA ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİ BULDU

Öte yandan Nobel Kimya Ödülü de sahiplerini buldu. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2022 Nobel Kimya Ödülü'nü "klik kimyası ve biyo-ortogonal kimyanın gelişimine" katkıları sebebiyle Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal ve K. Barry Sharpless'a vermeye karar verdi.

Akademi tarafından Stockholm'de yapılan açıklamada, 2022 Nobel Kimya Ödülü'nün "molekül oluşturmak amacıyla dahiyane bir araç" geliştirdikleri için sözkonusu üç kimyacıya verildiği belirtildi.