Pandeminin başından bu yana sahaya adım atamayan 18 yaş altı futbolcuları problemli bir süreç bekliyor. Bir buçuk yıllık aradan sonra antrenmanlara başlayan oyuncular için yeni tehlike ligde kapanan yaş grupları.

Genç futbolcular sahipsiz kaldı

Berkay SAĞOL

Parlayacakları yaşta antrenman yapamayan, sahalardan, spor salonlarına adım dahi atamayan genç sporcular, bir buçuk yılı evde geçirdikten sonra yeni problemle karşı karşıya. Türkiye Futbol Federasyonu’na kayıtlı tescilli futbol kulübü sayısı 5 bin 751. Bu futbol kulüplerinden 145 tanesi profesyonelken 5 bin 606’sı ise amatör kulüp statüsünde. Bu kulüplerde her yaş kategorisinde binlerce çocuk Gelişim Ligleri’nde forma giyiyor.

Federasyonun kararıyla Gelişim Ligleri’nde u-13, u-15, u-17 ve u-19 ligleri kapatıldı. Bu kararla beraber bu yıl 2005, 2007 ve 2009 yıllarında doğan çocukların maç yapma şansı olmayacak. İzmir’de bulunan Güzeltepespor antrenörlerinden Şahverdi Aydemir, profesyonel takımların altyapılarının büyük zarar gördüğüne dikkat çekti:

“u-13, u-15, u-17 ve u-19 ligleri kapatıldı. u-19 yaş grubunu, u-18 ligi olduğu için biraz telafi edebildik ama bunu bizim gibi küçük kulüpler yapabiliyor. Daha büyük kurumsal takımlar, profesyonel takımların altyapıları büyük zarar gördü. Çünkü orada her yaş grubunun zaten tam kadro takımı var. Şimdi o oyuncular nereye kaydırılacak? Yer yok. Arada kalan yaş grupları için bir kota var ama çok az. Örneğin biz altyapıya direkt rekabetçi değil, yetiştirici olarak baktığımız için çocukların gelişimine önem veriyoruz ve bu kotayı kullanacağız ama her kulübün durumu aynı değil. Ya da herkes bizim gibi düşünmüyor.”

genc-futbolcular-sahipsiz-kaldi-924947-1.
Antrenör Şahverdi Aydemir


Aydemir, sözlerine şöyle devam etti: “Pandemi sebebiyle zaten bir buçuk senedir spordan uzak kalan çocuklar birde bu şekilde darbe vuruluyor. 2005, 2007 ve 2009 doğumlular bu yeni sistemde tamamen kayıp. Gelişim liglerinin tamamının oynatılması lazım yoksa çocuklar futbolu bırakır. Federasyon bu yanlış kararla futbolu resmen 20 yıl öncesine döndürdü.”

TOP OYNAMAK ELLERİNDEN ALINMAMALI

Altyapı antrenörlerinden Emrah Umut 11-16 yaş grubu için antrenman ve maç istikrarı daha da önemli olduğunu ve bu kararın yanlış olduğunu vurguladı: “Çocuklar uzun süre evde kaldı ve döndüklerinde antrenmanlara başlamalarında bile sıkıntı yaşadık. Bir kısmı futbolu bıraktı, bir kısmı ise başladığında fizikleri müsait değildi. Tam toparlamaya başladılar, 1.5 sene aranın ardından düzenli antrenman yapmaya başladılar ama bazı yaş gruplarının ligleri kapatıldı. Çocuklar doğal olarak maç yapmak, top oynamak istiyorlar. Bundan daha doğal ne olabilir çocuğun doğasında oyun var. Bu top oynama güzelliğini çocukların elinden almamak gerekiyor.”



TFF VE BAKANLIK SORUMLULUKTAN KAÇTI

Hem eğitim hem de sportif olarak altyapılara ilgi gösterilmediğini belirten Buca Gençlerbirliği Spor Kulübü Sportif Direktörü Bedrettin Karadağ, “Maalesef Türkiye’de sporcular 16,17 ve 18 yaşlarında futbolu bırakıyor” dedi ve ekledi: “Çocukları yeniden sahalara döndürmek için mücadele veriyoruz. Geçen yıl sağlık önceliği sebebiyle liglerin oynanmaması anlaşılabilirdi ama bu sene ekim ayı geldi ve ligler başlamadı.

genc-futbolcular-sahipsiz-kaldi-924948-1.
Antrenör Bedrettin Karadağ

Bu sezonda oynanmazsa 2002, 2003 ve 2004 doğumlu jenerasyonun futbol hayatı tamamen bitecek. Birde kapatılan gelişim ligleri sebebiyle 2005, 2007 ve 2009 doğumlular mağdur oluyor. Aynı zamanda 2009 jenerasyonu hiç yarım saha oynamadan direkt büyük sahaya geçmiş olacak ve bu da adapte olma konusunda fizik ve mental olarak onları zorlayacak. Maalesef bu süreçte TFF amatörler ve Gelişim Ligleri’yle ilgili sorumluluk almak istemedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı da bu sorumluluğun altına girmedi. Altyapılar, çocuklar ve antrenörler tamamen sahipsiz kaldı.”