Genç kadın yıldızları dinledik

İstanbul Müzik Festivali kapsamında TSKB işbirliğiyle hayata geçirilen “Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Eğitim Destek Fonu”ndan faydalanmaya hak kazanan 14 genç müzisyen, 28 Mayıs Pazartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de İKSV Müzik Direktörü Yeşim Gürer Oymak tarafından tanıtıldı.

Geliri fona aktarılacak olan konser akşamında Türkiye’nin ilk “harika çocuğu” Onur Konuğu İdil Biret, Rachmaninov’un “Bir Corelli teması üzerine çeşitlemeler” eserini seslendirdi.

Fondan yararlanmaya hak kazanan 14 müzisyen: Ezgi Sarıkçıoğlu, Ezgi Su Apaydın, İdil Yunkuş ve Sesim Bezdüz(keman), Alara Acar ve Güneş Hızlılar(arp), Aslı Su Kurtuluş(flüt), Deniz Ayşe Birdal ve Ülker Tümer(çello), Deniz Su Polat(viyola), Gizem Sözeri(kontrbas), Gülin Ataklı(obua), Ezgi Göktürk ve Ramona Kemmer(piyano) arasından bu konserde sadece 5 yıldız yeteneklerini sergiledi.

Güneş Hızlılar M. Grandjany’nin, “Arp için Rapsodi” ve C. Debussy’nin “Danse sacrée et danse profane” eserlerini, Gülin Ataklı F. Poulenc’in, “Piyano ve Obua için Sonat” eserini ve Sesim Bezdüz(keman), Denizsu Polat(viyola) ve Deniz Ayşe Birdal(çello) J. Brahms’ın “Piyanolu Dörtlü No.1” eserini seslendirdi. Tüm eserlerde piyanoda genç ve deneyimli virtüöz Yunus Tuncalı vardı.

Yıldızları dikkatle izleyen İdil Biret, “Program çok güzel, parçalar iyi seçilmişti. Piyanolu dörtlü son derece iyiydi. Hayret ettim iki günde hazırlanmışlar. Muazzam bir şey. Piyanist de çok iyiydi. Kolay değil. Çok değişik şeyler yaptı. Debussy’den Brahms’a geçmek ondan önce Poulenc de de çaldı. Onun işi ağır ve güçtü. Gerek arp, gerek obua çok güzeldi hepsi” diyerek konserden çok zevk aldığını ifade etti.

Kendimizi ifade etmeyi öğrendik

genc-kadin-yildizlari-dinledik-470870-1.

Konser öncesi programında ise, gazeteci, yazarımız Yekta Kopan moderatörlüğünde, 27 yaşında önce MIT'e sonra Kyoto Üniversitesi'nde Nobel Fizyoloji ödüllü Dr. Shinya Yamakana ekibine kabul edilen kök hücre araştırmacısı Kosova göçmeni İnci Kadribegiç ile 20 yaşında tam burslu Yale Üniversitesi öğrencisi ve projeleriyle Junior Genç Bilim Olimpiyatı ve Nobel’e İlk Adım Fizik Ödülü kazanmış olan Zeynep Karacan’ın kişisel başarı öykülerini dinledik. Tarık Akan’ın Taş Mektep’inde kritik düşünmeyi, sorgulamayı öğrendiğini söyleyen Karacan, bu yeteneğini güçlendiren piyano eğitimine ve konserlerine de devam ediyor.

Çok erken yaşta meraklarının peşine düşen, ergen muhabbetleri yerine bilimsel makaleleri seçen, iki genç bilim kadını sonuca değil sürece, ‘çözebilirim’ e kararlılıkla odaklandıklarını anlattılar. Hayal ettikleri yerlere kolay kabul edilmediklerini ancak ‘kendimizi ifade etmeyi öğrendik’ dedikleri zaman ulaştıklarını söyleyerek süreçte onlara destek olan herkese teşekkür ettiler. Söyleşi, Kopan’ın sorusu üzerine salonda öğrencileri de bulunan Kadribegiç’in, “Ben Nobel alamayabilirim ama Nobel’e alabilecek öğrencileri yetiştirebilirim” sözleriyle noktalandı.

Kadınlar Hayallerinin Peşinde Koşsun

İstanbul Müzik Festivali'nin 28 yıldır destekçisi, bünyesinde kadınlara fırsat eşitliği tanıyan TSKB yektilileri de konser öncesi ve konseri heyecanla izleyerek, “Bu proje İKSV ile en anlamlı buluşma oldu” diyerek müzik ve bilimin yıldızlarını kutladılar.