Sivas’ın Zara ilçesinde lise öğrencisi Melike Uysal’ın (17) voleybol oynarken yaşamını yitirmesi, gözleri genç yaştaki sporcu ölümlerine çevirdi. Spor kardiyolojisi alanında çalışmalar yürüten Doç. Dr. Erdem Özel, “Bu ani ölümlerin önüne geçebilmek için sporcularda fiziksel aktivite öncesi kalp sağlığı taramaları büyük önem taşıyor” dedi. Lise öğrencisi Melike Uysal, Sivas’ın Zara ilçesinde voleybol oynarken rahatsızlandı. Kaldırıldığı […]

Genç sporcu ölümleri sağlık taramalarıyla önlenebilir

Sivas’ın Zara ilçesinde lise öğrencisi Melike Uysal’ın (17) voleybol oynarken yaşamını yitirmesi, gözleri genç yaştaki sporcu ölümlerine çevirdi. Spor kardiyolojisi alanında çalışmalar yürüten Doç. Dr. Erdem Özel, “Bu ani ölümlerin önüne geçebilmek için sporcularda fiziksel aktivite öncesi kalp sağlığı taramaları büyük önem taşıyor” dedi.

Lise öğrencisi Melike Uysal, Sivas’ın Zara ilçesinde voleybol oynarken rahatsızlandı. Kaldırıldığı hastanede kalp krizi geçirdiği belirlenen Uysal, yapılan müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Uysal’ın yaşamını yitirmesi, gözleri genç yaştaki sporcu ölümlerine çevirdi. 2018’in Kasım ayında da Denizli’de Nijeryalı futbolcu Mawodayo Ebenezer Mawoyeka’nın (23), maç sırasında sahada kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi akıllara geldi.

Spor kardiyolojisi alanında çalışmalar yürüten Doç. Dr. Erdem Özel, sporcularda kalp rahatsızlığının nedenlerini ve aileler ile gençlerin hangi durumlarda hekime başvurmaları gerektiğini anlattı. Doğru tanı ve yerinde müdahale ile bu ölümlerin önüne geçmenin mümkün olduğunu belirten Doç. Dr. Erdem Özel, çocuğu spor yapan ailelerin özellikle şiddetli çarpıntı, açıklanamayan bayılma, egzersiz sonrası göğüs ağrısı gibi şikâyetler meydana geldiğinde ya da ailesinde doğumsal kalp hastalığı veya açıklanamayan ani ölümler varsa, vakit kaybetmeden konunun uzmanı olan bir kardiyoloji uzmanına başvurması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Özel, “Bu gibi hastalıklara bağlı ani ölümlerin önüne geçebilmek için sporcularda fiziksel aktivite öncesi kalp sağlığı taramaları büyük önem taşıyor. Aslında sporculardaki ani kardiyak ölümlerin en önemli nedeni doğuştan gelen hastalıklar. Ancak aileler ya da gençler, doğuştan gelen bu hastalıkların farkında olmayabiliyor. Bu da sporcunun sportif aktivite sırasında ani ölümüne yol açabiliyor” diye konuştu.

100 BİNDE 1 GÖRÜLÜYOR

Sporcularda ani kardiyak ölümün ileri yaştaki hastalara göre daha nadir görüldüğünün altını çizen Doç. Dr. Özel, fiziksel olarak aktif gençlerdeki bu ölümlerin yaşın genç olması nedeniyle toplumda derin bir etki yarattığına işaret etti. Doç. Dr. Özel, “Yapılan çalışmalara göre sporculardaki ani ölüm sıklığı 100 binde 1 ila 13 arasında değişiyor. Ama elbette genç yaşta ölüm aile ve yakınlar için daha yıkıcı oluyor” dedi.

Doç. Dr. Özel, çocuğu spor yapan ailelerin özellikle şiddetli çarpıntı, açıklanamayan bayılma, egzersiz sonrası göğüs ağrısı gibi şikâyetler meydana geldiğinde ya da ailesinde doğumsal kalp hastalığı veya açıklanamayan ani ölümler varsa, vakit kaybetmeden konunun uzmanı olan bir kardiyoloji uzmanına başvurması gerektiğini söyledi.

‘SPORDAN VAZGEÇMEYİN’

Doğru tanı ve yerinde müdahale ile bu ölümlerin önüne geçmenin mümkün olduğunu belirten Doç. Dr. Erdem Özel, gençlerden ve ailelerinden gereksiz kaygıya kapılarak spordan vazgeçmemelerini istedi ve şunları söyledi: “Böyle risklerin bulunması kişileri spor yapmaktan alıkoymamalı. Düzenli olarak yapılan fiziksel aktivitenin gerek sağlıklı gerekse daha önceden kalp hastalığı geçirmiş olan ve egzersiz yapmasında sakınca bulunmayan kişilerde kalp damar sağlığı üzerine birçok olumlu etkisi bulunuyor.”