Akbank Caz Festivali, 29 yıldır cazın önemli isimlerini İstanbul seyircisiyle buluşturuyor. 17 - 27 Ekim arasında gerçekleşecek festivalin detaylarını, Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı ve Festival Direktörü Gözde Sivişoğlu’ndan dinledik

Genç ve dinamik bir izleyici kitlesi var

ÖZGÜR YILGÜR

29. Akbank Caz Festivali, 17 Ekim’de Babylon’da ve Summart Sanat Merkezi’nde iki konser ile başlıyor. 27 Ekim’e kadar sürecek festival; 130’dan fazla sanatçının performansıyla 36 ayrı mekânda gerçekleşecek. Festivalde ayrıca 3 söyleşi ve 25 atölye çalışması hayata geçecek. 29 yıldır başarıyla devam eden ve ‘Şehrin Caz Hali’ sloganıyla caz müziğini geniş kitlelere yayan festivali Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı ve Festival Direktörü Gözde Sivişoğlu ile konuştuk.

Her yıl cazın önemli isimlerini festivale getiriyorsunuz. Grupları seçerken nasıl bir yaklaşımınız oluyor?

Derya Bigalı: Her festivalin bir tarzı var. Akbank Caz Festivali de bunca yıl boyunca kendi tarzından ödün vermeden devam etti. Amacımız dünyadan cazın ustalarını Türkiye’ye getirirken Türkiye’deki sanatçıları da aynı platforma alarak uluslararası bir festival düzenlemek, ustalarla genç yetenekleri buluşturmak. Türkiye’de cazın gelişimine destek olmak ve caz dinleyicisi oluşturmak en büyük misyonumuz. Festivalimizin sloganı 'Şehrin Caz Hali'. Büyük salonlardan küçük kulüplere kadar birçok farklı mekânda konserler gerçekleştiriyoruz. Programı oluştururken de bu mekânların ruhuna uygun grupların seçimine özen gösteriyoruz.

Gözde Sivişoğlu: Festivalimizin programını yaparken ilk yılından beri yanımızda olan dinleyicilerimiz ile gençleri bir araya getirebileceğimiz, dengeli bir içerik yaratmak öncelikli hedeflerimizden. Dönüştüren, yeni deneyim sunan, rutini kıran ve katılımcıyı zenginleştiren sanatçıları bir araya getiren bir kürasyon yapıyoruz.

genc-ve-dinamik-bir-izleyici-kitlesi-var-636452-1.

Bu senenin programında 50’nci yılını kutlayan ECM Records’un kataloğunda yer alan birçok isim bulunuyor. Bu durum sadece ECM’in 50’inci yılına özel planladığınız bir şey mi, yoksa farklı plak şirketleriyle de işbirlikleriniz oluyor mu?

DB: Evet, bu yıl ECM’in 50. yılı dolayısıyla özel bir seçki hazırladık. Farklı janrlardan ECM sanatçılarını bir araya getiriyoruz. Art Ensemble of Chicago’nun gelmesi de bizim için ayrı bir mutluluk. Onların da kuruluşunun 50. yılı ve daha önce 1. Akbank Caz Festivali’nde de sahne almışlardı. Festivalde ayrıca ECM albümleri ve Avrupa caz tarihiyle ilgili bir de söyleşimiz olacak. Gerek festivalimizde gerekse Akbank Sanat’taki konserlerimizde plak şirketleriyle programlar yapıyoruz. Bu yıl ayrıca ACT şirketinin sanatçısı NES de festivalimizde yer alacak.

GS: ECM özelinde bu sene programımızda yer verdiğimiz diğer sanatçılar arasında Louis Sclavis Quartet, Mats Eilertsen Trio, Yonathan Avishai Trio, Jakob Bro Trio feat. Joey Baron ve Thomas Morgan ve uzun yıllar ECM çatısı altında çalışmış olan Charles Lloyd Sky Trio gibi farklı kuşaklardan müzisyenler bulunuyor. Bunun yanı sıra yerli plak şirketleriyle de işbirliği içerisindeyiz. Katılımcıların heyecanla beklediği, geçmiş senelerde yaptığımız enstrüman atölyelerimiz, 'Lin Records' işbirliğiyle festival programımıza geri dönüyor. Can Kozlu, Cem Tuncer, Serhan Erkol, Ercüment Orkut, Cenk Erdoğan ve Kağan Yıldız gibi yerli caz sahnesinin önemli müzisyenleri, atölye katılımcılarıyla tanışarak onların deneyimlerinden faydalanma ve müzik bilgilerini artırma şansı yakalıyorlar.

Programda Alfa Mist ve KOKOROKO gibi yeni neslin çıkıştaki isimleri de yer alıyor. Bu isimler caz'ı, hip hop, soul ve afrobeat gibi farklı müzik disiplinleriyle harmanlayıp eklektik ve yeni bir ses üretmenin uğraşı içinde. Bu yılki programda izlememizi önerdiğiniz genç isimler hangileri?

GS: Festivali altında kurguladığımız temalar arasında 'Cazda İngiliz Çıkartması' ve 'Caz ve Ötesi' bölümlerimizde cazı farklı türlerle buluşturan birçok müzisyene yer veriyoruz. Pecovic ve Kanacki, Vaudou Game, NES, Sarah McCoy, Maisha festival seyircisinin kaçırmaması gereken konserler arasında.

genc-ve-dinamik-bir-izleyici-kitlesi-var-636453-1.

Festival 29 yıldır düzenlenen bir etkinlik. Bu süreçte ülkedeki caz müzik kültürünün gelişmesine çok önemli katkıları oldu. 29 yılda seyirci üzerinde gözlemlediğiniz değişiklikler neler?

DB: 29 yıl önce bu kadar büyük bir caz izleyicisi yoktu. Yıl içerisinde İstanbul’a çok az caz sanatçısı gelirdi. Akbank Caz Festivali’nin özellikle ilgili bir festival izleyicisi oluşmasında büyük katkı yaptığını düşünüyorum. Festivaller izleyiciye yenilikler sunar. Akbank Caz Festivali de izleyiciyi yeni gruplarla tanıştırdı. Bugün İstanbul’da çok ilgili bir izleyici var. Tüm festivalleri yakından takip ediyorlar ve biletler bazen festivaller başlamadan tükeniyor.

GS: Caz dünyasındaki yenilikleri takip eden, destekleyen ve bunların festival programında yer almasını isteyen bir kitlenin oluştuğunu da fark ediyoruz. Festivalin 29 senelik geçmişi boyunca yanımızda olan kemik dinleyici kitlemizin yanı sıra, her sene gençleşen ve dinamikleşen bir izleyici kitlesi de gözlemliyoruz.

BUNLARI KAÇIRMAYIN

Bu yılki festival programında kaçırmamamızı önerdiğiniz etkinlikler hangileri?

Gözde Sivişoğlu: Bu yılki programımızda Art Ensemble of Chicago, Charles Lloyd Sky Trio, James Carter Organ Trio, Jakob Bro Trio konserleri ve bizim için çok önemli bir gece olan, Babylon’da gerçekleşecek İmer Demirer Trio, P.D.K. Trio ve Aydın Esen’in sahne alacağı Mehmet Uluğ Gecesi kaçırılmamasını önerdiğim etkinlikler arasında. Ayrıca, festivalimizin farklı yaşam alanlarının veya evlerinin samimi ortamını anımsatacak bir konser deneyimine davet ettiğimiz yeni konsepti 'Caz Odada' kapsamında Barry Good performansını ve Açık Mikrofon etkinliğini de deneyimlemelerini de öneriyorum.