GençGünce: Erol Özvar kimdir?

YÖK (Yükseköğretim Kurumu) Başkanlığına 30 Temmuz 2021 tarihinde Marmara Üniversitesi rektörü Erol Özvar atandı. Kendisi 15 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Marmara Üniversitesi’ne rektör olarak atandı. Atandığı tarihten itibaren Marmara Üniversitesi öğrencilerinin hafızasına kazınanlar ise Marmara Üniversitesi rektörlüğünden YÖK Başkanlığı’na uzanan bu yolu özetler nitelikte.

Peki, Marmara Üniversitesi öğrencileri nasıl hatırlardı Erol Özvar’ı? Döneminde, Marmara Üniversitesi’nin tarihi yerleşkesi olan Haydarpaşa Yerleşkesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne satılmış olup, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin mağduriyetlerine sırt çevirmesiyle hatırlıyoruz. Göztepe Kampüsü’ne yerleştirilen fakülte binası henüz inşaat halindeyken hukuk öğrencileri derslere girmek zorunda kaldı. Ne yazık ki mağduriyet yalnızca hukuk öğrencileriyle sınırlı kalmadı. Eğitim yılının başlangıcında üniversitenin gerçekleştirdiği bilim şenliklerinde evrim karşıtı propagandalarla süslenen, esasında safsatalardan ibaret şenlikler üniversitenin öğrencilerine sunuldu. Elbette online eğitim döneminde de öğrencilerin mağduriyetleri devam etti.

Marmara Üniversitesi için kurulan online eğitim sistemi devamlı çökmesiyle öğrencilerin ders takibini güçleştirdi. Bundan kısa bir zaman önce, Erol Özvar’ın son icraatlarından biri Güzel Sanatlar Fakültesi’nin bulunduğu Acıbadem Yerleşkesini ranta açmak girişimi oldu. Bu girişim öğrencilerin dayanışmasıyla karşılaştıktan sonra geri çekilmek zorunda kaldı. Erol Özvar’ı Marmara Üniversitesi rektörlüğünden bu gibi hatıralarla anıyoruz. Kendisi atanmış bir rektör olarak iktidarın beklentilerini karşılamış, öğrencilerin gözünde ise sınıfta kalmıştır. Marmara Üniversitesi rektörlüğünden YÖK başkanlığına uzanan bu yol tesadüfi gözükmüyor. Adeta bir proje üniversite gibi yapılandırılan Marmara Üniversitesi, sermayenin ve iktidarın üniversitelere ilişkin hangi hamlesi olursa bunun ilk denendiği üniversitelerden biri olmuştur. Haliyle Marmara Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile atanan rektörün “kariyer gelişimi” de YÖK başkanlığına uzanıyor.

Üniversitelerin piyasalaşması ve niteliksizleşmesi noktasında bir milat olan YÖK, artık bu misyonunu AKP iktidarıyla paylaşmakta. YÖK başkanı olarak atanan Özvar’ın görevine ilişkin hedeflerinden biri de “üniversite-sanayi iş birliği” konusunda çalışmalar gerçekleştirmek, bu açıklamadan görünen o ki; YÖK başkanlığı değişiyor olabilir ancak piyasa odaklı üniversite anlayışı baki. Üniversite öğrencilerinin ise somut koşulları ve talepleri hala yerli yerinde. Üniversitelerin piyasalaşması, niteliksizleştirilmesi ve gerici kodlarla yapılandırılmasına karşı öğrenciler bilimi ve özerk demokratik üniversiteyi savunmaya devam edecek.