GençGünce: Mücadele taleplerle yükseltilmeli

Genç BirGün

Barınma sorunu memleketin diğer sorunlarından bağımsız değil. Derin bir yoksulluk yaşanırken gençler de bundan nasibini aldı. Bir öğrenci için çalışmadan geçinebilmek hayal haline geldi. Çalışılan işler ile de ancak temel ihtiyaçlar karşılanabiliyor. Oturup bir çay içebilmek, kültürel faaliyetlerden faydalanabilmek ise imkânsız.

SERMAYEYİ BESLEDİLER

Gençler başta olmak üzere halk bu sorunlarla boğuşurken zenginler ise daha da zenginleşti. AKP ile sermaye birbirini besleyerek gençlerin geleceksizleştirilmesinin zeminlerini döşedi. Ekonomik boyutunun yanı sıra üniversitelerin içinin boşaltılması, eğitimin niteliksizleştirilmesi, öğrenciler üstündeki baskılar, bunların hepsi birbirini besliyor. Üniversiteler her daim ülkedeki güncel sorunlara dair refleksif tepkiler üreten yerler oldu. Boğaziçi Direnişi de bunun en yakın örneklerinden biri. Boğaziçi Direnişi memleketin yansıması gibiydi aslında. Kayyum rektör istemiyoruz diyen, özerk demokratik üniversite mücadelesi veren öğrenciler iktidarın hiddetiyle karşı karşıya kaldı Bu sebepten de iktidarların en sık hedef aldığı alan olarak önümüzde duruyor.

HEGEMONYA ÇABASI

AKP iktidara geldiği günden beri hem kültürel hem siyasi bir hegemonya kurmaya çalışıyor. Sokaktan kampüse her alanda kurulmaya çalışılan baskılar gençliği sindirme çabası.Bunun büyük bir kısmını da barınma meselesi üzerinden kuruyor. Tüm öğrencilerin barınabileceği kapasitede KYK yurdu yapmak yerine tarikat ve cemaat yurtlarına büyük paralar akıttılar. Akıtmaya da devam ediyorlar. Bu şekilde öğrencileri tarikat yurtlarına mahkûm ederek kültürel bir hegomonya kurmaya çalışıyorlar.

LAİKLİK VE KAMUCULUK

Bu noktada yükseltilmesi gereken en büyük taleplerden biri laiklik talebi. Laiklik ve kamuculuk talebi ise birbirini besliyor. Tarikatlara ve cemaatlere ait tüm yurtlar kamulaştırılarak öğrencilerin barınma sorunu çözülebilir. Kamuculuk ve laiklik taleplerini yükselterek üniversite mücadelesi de yükseltilebilir.
Üniversitelere atanan kayyumlar, yoksulluk, geleceksizlik gençliğin kaderi değil. Yeniden diyerek mücadele edenlerin iradesiyle yarınlar kurulacak.