AKP iktidarı boyunca gençlerin geleceksizlik kıskancında umutsuzluğa kaydığını vurgulayan Prof. Dr. Lüküslü, “Değişim talebi gençlerde daha güçlü” diyor.

Gençler değişim istiyor
Fotoğraf: Depo Photos

Öncü DURMUŞ

21 yıllık AKP iktidarının en çok zarar verdiği kesimlerin başında gençler geliyor. Yoğun bir gelecek kaygısı yaşayan gençler, gelecekten umutsuz. İşsizlik, eğitim sorunları ve iktidarın yaşam şekline müdahalesi en büyük sorunlar arasında başı çekiyor.

Ülkeden umudunu kesen on binlerce genç yurtdışında yaşamanın yollarını arıyor. 14 Mayıs seçiminde yaklaşık 6 milyon gen. İlk kez oy kullanma hakkı elde ederken bu pazar gerçekleşecek seçimin 2. Turu için bu sayıya 50 bin genç daha eklendi. 28 Mayıs’ta gençlerin yapacağı tercih seçim sonuçları açsısından kritik.

UMUTSUZLUK VE GELECEK KAYIGISI

Konuya ilişkin değerlendirmelerini aktaran Yeditepe Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Demet Lüküslü, “AKP iktidarının gençleri getirdiği yer gerçekten umutsuzluk ve geleceksizlik. Ancak gençlik seçim atmosferi içerisinde sadece bir seçmen kategorisi olarak konuşuluyor ve başka başka gençlik durumları göz ardında kalıyor” ifadelerini kullandı.

“Aslında oldukça heterojen bir yapıdan bahsediyoruz” diyen Lüküslü, “Gençlik denilince sadece öğrenci geliyor akıllara. Bu ülkede ne istihdamda ne eğitimde olmayan gençlik kesimleri var. OECD ülkelerinde biz bu açıdan birinci sıradayız. Mesela bu istatistikte de en fazla genç kadınlar ortaya çıkıyor. Diğer yandan hem okuyup hem öğrenci olanlar var. O veya bu nedenle kutuplaşmış gençler var. Bu sebeple görmezden gelemeyeceğimiz geniş bir kitle var” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan bütün gençlik kesimlerinin ortak dertleri de olduğuna dikkat çeken Lüküslü, “Ekonomik kriz, yoksulluk, gelecek kaygısı bunların başında. Bu ortak noktalar etrafında birleşen gençlik kesimlerinin yaptığı her şey de siyasi oluyor. Sokakta rahat rahat dolaşamayan genç kadınlar, gerici Hüda Par ile karşı karşıya olmasını örnek verebiliriz. Asıl soruyu da şuradan sorabiliriz, biz bu gençleri nereye yönlendireceğiz? Bu koşullarda yaşayan gençler bizi daha güçlü bir lidere mi götürecek, yabancı düşmanlığına mı götürecek yoksa umut yeşerten, ayağa kalkan yeni bir siyasete mi götürecek” diye konuştu.

İKTİDAR EN ÇOK GENÇLERİ KAYBETTİ

“Burada şimdilik umut açısından sıkıntı çekiyoruz. İstanbul gençlik araştırmaları merkezi olarak yaptığımız çalışmada genç intiharlarını araştırdık. Bir taraftan kendi hayatını kurmaya çalışan gençler, diğer taraftan geleceksizlik kıskacında umutsuzluğa kayıyor” diyen Lüküslü değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Seçimlere doğru giderken de AKP’nin en çok oy kaybettiği kesim gençlik kesimi. Çok da belirleyici haliyle. Büyük çoğunluğu iktidara tepkili ve değişim talep ediyor. Ama şu da hafife alınmasın AKP’nin de büyük bir gençlik örgütü mevcut. Bütüncül bakarsak korkuların ve kaygıların arasında daha marjinal gözüken erkek ve az eğitimli kuvvetli bir kitle var. Öte yandan İnce ve Oğan tartışmalarıyla gördüğümüz gençliğin tepkiyi ifade etme durumu var. Biz bu gençler yokmuş gibi konuşamayız. Bizim gerçekten umudu yeşertmek gibi bir sınavımız var.”

Habitat Derneği’nin Infakto RW ortaklığıyla gerçekleştirdiği ‘Gençliğin İyi Olma Hali Raporu rakamlarına göre öne çıkan veriler şöyle: