Gençler’in ‘Ümidi’ var

Ligin son 6 haftasına girerken haftanın takımı önemli eksiklerine rağmen oyun kalitesini düşürmeden Göztepe gibi bir rakibi farklı mağlup eden Beşiktaş oldu. Takımını Galatasaray karşılaşmasına kusursuz şekilde hazırlayan Ümit Özat haftanın teknik direktörü olurken haftanın en şık golünü atan Abdülkadir Ömür oldu. Konyaspor’un evinde ligin formda takımlarından Sivasspor’u farklı mağlup etmesinde başrol oynayan Samuel Eto’o da haftanın oyuncusu oldu.

28 hafta mücadele dozu yüksek ancak pozisyondan yoksun bir karşılaşmayla açıldı. Üç puanı tek golle kazanan Başakşehir, bu galibiyetle 4 hafta aradan sonra yeniden liderlik koltuğuna oturdu ve şampiyonluk yarışındaki en kuvvetli rakibi Galatasaray ile oynayacağı maç öncesi moral ve inanç tazeledi. Malatyaspor, rakibine pozisyon vermemeyi başarsa da Avrupa vizesi için gol atmayı da düşünmeleri gerekiyor. Onu da bu sezon çözemeyecekleri aşikâr.

Antalyaspor zaman zaman zor anlar yaşadığı Karabükspor karşılaşmasını da kazanarak galibiyet serisini üç maça çıkardı ve kritik haftalara girerken ateş hattı ile arasına 6 puanlık bir mesafe koymayı başardı. Karabükspor puan almaya yaklaşsa da bu haftayı da puansız kapattı. Gençlerbirliği’nin Galatasaray’ı mağlup etmesiyle de ligden düşmesi kesinleşen ilk takım oldular.

Geçtiğimiz hafta genç oyuncularının yaptığı hatalar sonucu Galatasaray’a kaybeden Trabzonspor’u bu hafta aynı genç oyuncular sırtladı. Karadeniz temsilcisi ikinci yarıda bulduğu gollerle Kayserispor’u 4-0 mağlup ederek lig beşincilik yarışında olduğu rakipleriyle arasını açmayı başardı. Ligin ilk yarısındaki Kayserispor’un yerinde yeller esiyor. Son beş maçından dördünü üstelik gol dahi atamadan kaybettiler. Tek galibiyetlerini ise haftalar önce lige havlu atan Karabükspor’a karşı aldılar.

Ligin boyu kısaldıkça Beşiktaş da temposunu bulmaya başladı. Oğuzhan, Atiba, Tolgay, Qureama, Love gibi birçok önemli oyuncusundan yoksun olmasına rağmen, son şampiyon, Dolmabahçe’de ligin başarılı ekiplerinden Göztepe’yi 5-1 mağlup etmeyi başardı. 82’de oyuna giren Beşiktaş’ın ara transfer döneminde kadrosuna kattığı genç forveti Cyle Larin’in çıktığı ilk maçta golünü atarak, oyuna girerken taraftarın gösterdiği sevgiye karşılık vermiş oldu. Göztepe kalan maçlarının hiçbirini kazanamasa bile çaylak sezonunda 40 puan toplamış olmak yeterli bir başarı. Ancak takımları gol yedikçe coşkusunu arttıran taraftar topluluğu daha fazlasını hak ediyor.

Kadro kalitesinin çok altında performans sergileyen Konyaspor beklenen patlamayı Sivasspor’a karşı yaptı ve rakibini Eto’o önderliğinde 5-0 mağlup etti. Sergen Yalçın göreve gelmesinin ardından oynadığı 3 maçta 7 puan toplamasına rağmen, hâlâ ateş hattından kurtulamadı. Sivasspor’a ligde kalmayı garantileyecek puana ulaşıp rotasını lig beşinciliğine, dolayısıyla da Avrupa’ya çevirmişken bu mağlubiyet yakışmadı. Yiğidonun direncinin bu kadar kolay kırılması bu maça özgü bir durum mu yoksa 40 puan barajını geçmiş olmanın rehaveti mi; ilerleyen haftalarda göreceğiz.

Alanyaspor evinde Akhisar’ı etkili bir oyunun ardından 3-1 mağlup ederek haftayı ateş hattının üzerinde kapatmayı başardı. 4 haftadır kazanamayan Akhisar ateş hattının ısısını ensesinde hissetmeye başladı.

Bursaspor evinde Kasımpaşa’ya mağlup olarak kendini ateşe attı. Le Guen’in birkaç gün önce “fiziksel ve genel durumu şu anda bizim için kriter değerlendirmesinde ilk 11’e girecek durumda değil” dediği Sow ile maça başlayıp onu 75 dakika sahada tuttuktan sonra maç sonu basın toplantısında takımının bitiricilik sıkıntısından bahsetmesi, Fransız teknik adamın da memleket futbol iklimine alıştığını gösteriyor. Yönetimin Le Guen’e sözleşme feshetmeyi önerdiği ancak Fransız teknik adamla tazminat hususunda anlaşamadıkları söylentisinin de bilinçli yayıldığını düşünmeye başladım. Kemal Özdeş yönetiminde Kasımpaşa tam bir teknik direktör takımına dönüşmüş durumda. Alan paylaşımını kusursuz yapıp, ikili mücadelelerde ve hava toplarında hatasız oynadıklarında golü atan bir oyuncuları mutlaka oluyor. Bu haftanın sihirbazı Trezeguet idi. Özdeş’in oyun anlayışını seyir zevki vermediği için eleştirsem de ikinci yarının tamamını kendi yarı sahanda oynayıp, rakibe hiç pozisyon vermemek önemli bir meziyet.

Fenerbahçe oynadığı oyun maçın ilk yarısında umut vermese de, ikinci yarıda Valbuena’nın ayuna girmesiyle toparlandı ve Osmanlıspor’u 2-0 mağlup ederek zirveye tutundu. Osmanlıspor gibi takım savunmasını iyi yapan ekiplere karşı skor üretmenin iki yöntemi var; önde baskı kurup kazanılan toplarla rakip savunmayı hazırlıksız yakalamak ya da duran toplar... Valbuena’nın varlığının her iki yöntem için de kaliteyi arttırdığı ortada! Osmanlıspor’u zor haftalar bekliyor. İrfan Buz’un tek başına yapabileceklerinin bir sınırı var.

Haftanın sürprizini yapan Gençlerbirliği Galatasaray’ı mağlup ederek ligin hem altında hem de üsttünde hesapları karıştırdı. Galatasaray’a topu verdiler ancak pozisyon vermediler. Son dakikalarda gelen gol de çabalarının mükafatı oldu. Deplasman fobisi nüks eden Galatasaray, şampiyonluk yarışında son düzlüğe girerken yara aldı. Hesapta olmayan bu mağlubiyetin telafisi çok basit. Liderliği kaptırdıkları Başakşehir’i gelecek hafta mağlup etmek...