Google Play Store
App Store

Yapılan son araştırma gençlerin yüzde 82’sinin şiddet gördüğünü ortaya koydu. Partner şiddeti gören genç kadınların oranı yüzde 40 olarak bulundu. 100 gençten 83’ü cinsiyet eşitliği olmadığını düşünüyor.

Gençler şiddetin ortasında boğuldu

Haber Merkezi

Cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmaların ne kadar yetersiz olduğu yapılan son araştırmada da ortaya çıktı. Gençlikte Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Algısı Araştırması’na göre yüzde 83’ü cinsiyet eşitliği olmadığını düşünüyor.

Araştırma, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele amacıyla kurulan Yanındayız Derneği adına Evrim Kuran Danışmanlık tarafından yürütüldü. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na birkaç gün kala açıklanan araştırma Türkiye gençliğinin toplumsal cinsiyete bakışını analiz etmeye çalıştı. Araştırmaya Türkiye’nin 81 ilinden ve 28 ülkede yaşayan 18-35 yaş aralığındaki gençlerin katılımıyla gerçekleşti.

HER ALANDA AYRIMCILIK

Araştırmayı yürüten Evrim Kuran, “Araştırma bize çok önemli bulgular verdi. Özellikle bir kadının sadece kadın olmasından dolayı uğradığı ayrımcılık ve şiddetin bazı alanlarda değil hem her alanda yaşandığını net olarak gördük. Bunun yanı sıra şiddet okuryazarlığının bir an önce devreye alınarak nelerin şiddet olduğunu ve şiddet gördüğünde neler yapması gerektiğini anlatmamız gerekiyor” dedi.

YANINDAYIZ Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger ise araştırma hakkında şunları söyledi; “Bu özel çalışma ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygın bir şekilde içselleştirilmesinin önündeki engelleri kaldırarak, toplumdaki tutum ve davranış biçimlerinin değişmesine katkı sağlamak istiyoruz. Özellikle şiddet farkındalığının oluşturulmasına yönelik yaptığımız projelerle ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu bu araştırma ile de görmüş olduk. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi maalesef bu yıl da, kadınların toplumda yaşadığı en büyük sorun "şiddet" oldu.” Araştırmaya göre gençlerin % 87’si kadın ve erkeğin her alanda eşit olmadığını düşünüyor. Yüzde 82’si şiddet görüyor. Bu gençlerin yüzde 88’i psikolojik, yüzde 48’i dijital şiddet görüyor. Gençlerin %91’i, partnerlerinin kendilerini cinsel ilişkiye zorlamalarını şiddet olarak görüyor.

İKİ GENÇTEN BİRİ EKONOMİK ŞİDDET ALTINDA

gencler-siddetin-ortasinda-boguldu-1016409-1.

PARTNERLERİN ŞİFRE BASKISI

18-35 yaş arası 12 bin 925 kişi araştırmaya katıldı.

•Gençlerin %87’si kadın ve erkeğin her alanda eşit olmadığını düşünüyor.
•%70’i yaşamları boyunca en az bir kez cinsiyetinden dolayı ayrımcılığa uğruyor.
Genç kadınların %82’si, erkeklerin %40’ı cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa uğruyor.
•%54’ü cinsiyetinden dolayı ayrımcılıkla karşılaştığında yeterli tepkiyi gösterebiliyor.
•Genç kadınların %40’ı, erkeklerin %25’i flört şiddetine uğrarken bu oran diğer toplumsal cinsiyetlerde %47’ye kadar yükseliyor.
•Yüzde 61’i partnerlerinin sosyal medya hesaplarının şifrelerini istemesini şiddet olarak görüyor. Kadınların %68’i, erkeklerin %46’sı bunu bir şiddet türü olarak algılıyor.
•Yüzde 77’si partnerlerinin kendilerini giyiminden dolayı kısıtlamasını şiddet olarak görüyor. Genç kadınların %85’i, diğer toplumsal cinsiyetlerin %81’i ve erkeklerin %56’sı giyiminden dolayı kısıtlanmayı bir şiddet türü olarak algılıyor. Sadece %27’si kıskanılmayı şiddet olarak görüyor.
•Yalnızca %6’sı kadınların tam anlamıyla eşitliğe ulaşmasında erkeklerin desteğini yeterli buluyor.
•Yüzde 80’ine göre Türkiye’de cam tavan var.
•Genç kadınların %86’sı, genç erkeklerin %64’ü Türkiye’de cam tavan uygulamalarının olduğunu düşünüyor.
•Yalnızca %4’ü siyasi partilerin bu alandaki çalışmalarını yeterli bulunuyor.