Dünyanın her yerinden delegeler, liderler, aktivistler ve politika yapıcılar, iklim kriziyle mücadeleye yönelik planlarını görüşmek, Paris İklim Anlaşması‘nın gereklerini yerine getirmek için Mısır'da toplanacak. 44. İstanbul Maratonu’nda, “Dünya Takımı” adına yürüyen genç iklim aktivistleri de zirveye ilişkin mesajlarını iletti, Dünya Takımı’na katılma çağrısı yaptı.

Gençlerden İklim Zirvesi'ne çağrı: "Dünya Takımı’na katıl!"

27’inci İklim Zirvesi (COP27), dünyanın her yerinden delegeler, liderler, aktivistler ve politika yapıcılar, iklim kriziyle mücadeleye yönelik planlarını görüşmek, Paris İklim Anlaşması‘nın gereklerini yerine getirmek için Mısır'da bir araya gelecek. 44. İstanbul Maratonu’nda, “Dünya Takımı” adına yürüyen genç iklim aktivistleri de hem Türkiye’nin iklim kriziyle mücadele için atması gereken adımlara hem de COP27’ye yönelik mesajları iletti. Aktivistler, dünya kostümü giyerek katılımcıları Dünya Takımı’na katılmaya davet etti.

“Uygulanma İçin Birlikte” sloganıyla yola çıkan zirve, Mısır’da 18 Kasım’a kadar sürecek. Zirvenin bu seneki ana gündemlerinden bir tanesi sera gazı emisyonu azaltım taahhütleri ve iklim krizine uyum politikaları olacak.

BM Sentez Raporu’na göre; Paris İklim Anlaşması’na taraf olan 193 ülkenin toplam iklim taahhütleri, yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 2,5 derecelik ısınmaya sebep olabilir. Ayrıca rapor, mevcut taahhütlerle, emisyonların 2030'a kadar 2010'a kıyasla yüzde 10,6 artıracağını öngörüyor. Bu sebeple COP27’de emisyon azaltım hedefini güçlendirmeye ilişkin bir taslak kararın kabul edilmesi umuluyor.

Zirvede ele alınacak bir diğer önemli konu ise kayıp, zararlar ve iklim tazminatı. ‘İklim değişikliğinden kaynaklanan kayıplar ve zararlar için gelişmekte olan ülkelere tazminat ödenmesi’ resmi gündemlerden biri olacak.

genclerden-iklim-zirvesi-ne-cagri-iklim-kriziyle-mucadelede-siz-de-dunya-takimi-na-katilin-1086586-1.

"TÜRKİYE’NİN YOL HARİTASI ÇIKARMASI GEREKİYOR"

44. İstanbul Maratonu’nda, “Dünya Takımı” adına yürüyen genç iklim aktivistleri hem Türkiye’nin iklim kriziyle mücadele için atması gereken adımlara hem de COP27’ye yönelik mesajları iletti.

Dünya kostümü giyerek katılımcıları Dünya Takımı’na katılmaya davet eden aktivistler, COP27 ile eş zamanlı olarak Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan Küresel İklim Durumu raporuna da dikkat çekti. ‘Rapora göre, aşırı sıcak hava dalgaları, kuraklık ve yıkıcı seller bu yıl milyonlarca kişiyi etkiledi ve milyarlarca dolara mal oldu. Ayrıca son sekiz yıl, kayıtlara geçen en sıcak sekiz yıl olma yolunda ilerliyor. Aşırı hava olaylarına karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkesi olan Türkiye’nin ise güçlü bir iklim hedefi sunarak iklim kriziyle mücadeleye yönelik etkili bir yol haritası çıkarması gerekiyor” vurgusunda bulundu.

"LİDERLERİN HAREKETE GEÇTİĞİ BİR SÜREÇ OLMASINI UMUYORUM"

İklim Öncüleri ekibinden genç iklim aktivisti Baran Örnek, COP27’ye dair mesajını, “Umuyorum ki COP27, liderlerin konuşmakla kalmayıp harekete geçtiği bir süreç olur. Lafla peynir gemisi yürümüyor ve COP'un artık dünya liderlerinin greenwashing kampanyası olmasından öteye geçmesi gerekiyor, çünkü evimiz yanıyor!” kelimeleriyle ifade ederken hep birlikte Dünya Takımı’nda olmanın da önemini vurguladı.

Türkiye’nin 2030'a kadar kömürden temelli çıkış politikalarını açıklaması ve termik santrallere ayırdığı tüm bütçeyi yeşil enerjiye aktarması temennisinde bulunan Örnek, “Evimizi, ormanlarımızı, denizlerimizi, dünyamızı korumamız için tüm liderlerin bizimle aynı takımda, Dünya Takımı’nda olduklarını göstermelerini bekliyoruz. Umuyorum ki Türkiye'den yetkililer de gerekli hassasiyeti gösterir, Paris İklim Anlaşması'nı layıkıyla uygular, 2030'a kadar kömürden temelli çıkış politikalarını açıklar ve termik santrallere ayırdığı tüm bütçeyi yeşil enerjiye aktarır" diye konuştu.

Youth for Climate Türkiye ekibinden Atlas Sarrafoğlu ise iklim krizinden en çok etkilenen bölgelerin bugün iklim krizine karşı zayıf ve kırılgan olmasının sebebi olarak tarih boyunca doğal kaynakları ve insan gücü için sömürülmesi olduğuna dikkat çekti. Sarrafoğlu, “Sömürgeci ve zengin ülkelerin küresel güneyde yaşanan, iklim krizi kaynaklı hasar ve kayıplar için daha önce söz verdikleri finansmanın bir an önce sağlamasını ve fosil yakıtların yayılmasının önlenmesi anlaşmasının tüm ülkelerce benimsenmesini bekliyorum,” yorumunda bulundu ve ekledi:

“Geçtiğimiz sene Paris Anlaşmasını onayladıktan sonra Türkiye'nin bu sene iklim eylem planını, Ulusal Katkı Beyanı ve emisyonların zirveye çıkacağı tarihi duyurmasını ve bu hedeflere ulaşabilmesi için de Türkiye’nin kömürden en geç 2030’a kadar çıkış tarihini ve yenilenebilir enerji yatırımlarında planladıkları en az yüzde 75’lik artışları açıklamasını ve gerçekleştirmesini umuyorum. İklim kıyametine giden yolda karar vericilerin, çocuklarının geleceğine öncelik vererek geri vitesi kullanmasını ve COP27’yi cesur eylemlerin ve taahhütlerin yerine getirildiği bir başlangıca dönüştürmelerini umuyorum.”

"TÜRKİYE, BU DÖNÜŞÜMLE EKONOMİ DE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KALKINMA YAŞAYACAK"

İklim Öncüleri ekibinden genç iklim aktivisti Alen Zinzal, COP27’ye dair beklentilerini, “COP27'den beklentim, karar alıcıların gerçekçi ve sürdürülebilir politikaları hayata geçirme sözü vermeleri ve mevzu bahis politikaların uygulama süreçlerine farklı etnik, ekonomik, akademik kesimlerden insanların ve özellikle gençlerin dahil edilmesi. Türkiye'nin ise 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını en az %35 azaltması yönünde taahhüt vermesini talep ediyorum. Türkiye'nin kültürü ve coğrafi yapısı bu dönüşümü sağlamaya oldukça müsait. Sahip olduğu tasarruf kültürü, tabiatının zenginliği, tarım ve yenilenebilir enerji potansiyeli, Türkiye'nin, talep edilen dönüşümü gerçekleştirmesini mümkün hale getiriyor. Bu dönüşümle şüphesiz ki ekonomi de sürdürülebilir bir kalkınma yaşayacak, önemli olan bu alanlara yatırım yapılması” sıralayarak COP27 liderlerine ‘Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, insanlık, paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak sözünü anımsattı.

genclerden-iklim-zirvesi-ne-cagri-iklim-kriziyle-mucadelede-siz-de-dunya-takimi-na-katilin-1086585-1.

"TÜRKİYE’NİN SOMUT ADIMLAR ATMASINI İSTİYORUZ"

COP27’de bulunan genç iklim aktivisti Elif Sarah Hearn ise zirvede yaşananları şöyle anlattı:

“17. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Gençlik Konferansı Türkiye temsilcisi olarak katıldığım etkinlikte farklı ülkelerden gelen gençlerin, iklim krizi konusunda değişim yaratmak için ne kadar çabaladığını gördüm. Katıldığım çalıştaylarda farklı ülkeleri temsil eden delegelerle bölgesel sorunları ele aldık ve kriz bağlamında ülke bazında nelerin yapılabileceğini tartıştık. Eğitici panel kısımlarında COP27 ve UNFCCC temsilcileri ile gençler açısından alınan kararları dinledik ve fikirlerimizi paylaştık. 3 günlük pre-COP etkinliği sonrası yaptığımız çalışmaları COP27’de sunulacak olan Küresel Gençlik Beyannamesi’ne ekledik.

Biz Türk gençleri olarak COP’ta sesimizin dinlenmesini istiyoruz. Öncelikle Türkiye’nin iklim krizi bağlamında geleceğini belirleyen ve alacağı sorumluluğu gösteren Ulusal Katkı Beyanı’nın sağlam ve ulaşılabilir temellerinin atılmasını istiyoruz. Neredeyse her yıl olduğu gibi söylenenlerin yazıda kalmamasını talep ediyoruz. Türkiye'nin 2053’a kadar net sıfır emisyon düzeyine ulaşmak için somut adımlar atmasını istiyoruz. Fosil yakıt santrallerinin bu bağlamda kapatılması gerektiğini ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin ve yatırımın teşvik edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Karar verme süreçlerinde Türkiye bazında gençlerin temsiliyetini daha çok görmek, bu bağlamda desteklenmek istiyoruz ve sesimizi olabildiğince duyurmayı hedefliyoruz. İklim krizi bağlamında yeterince ön planda tutulmayan kırılgan kesimlerin ön planda tutulmasına, özellikle bu yıl üzerinde durulacak olan “Kayıp ve Hasar” konusunda Türkiye’nin de iklim krizinden en çok etkilenen kesimler için ses olmasını istiyoruz.”

"SESİMİZ DUYULMAMAZLIKTAN GELİNİYOR"

İklim Öncüleri ekibinden genç iklim aktivisti Melisa Akkuş, çocuklar ve gençler olarak dünyadaki krizleri çözmek için kimsenin üstlenmediği sorumluluğu üstlendiklerini belirtti. Sorunları kendi imkânları ile çözmeye çalıştıklarını belirten Akkuş, “Dünden daha yoğun olacak şekilde gerçekten bir geleceğimiz olabilmesi için çalışırken, herkesin ve özellikle karar alıcıların sorunlar ve krizler karşısında sorumluluk alması gerekiyor. Özellikle karar alma süreçlerinin her aşamasında etkin, eşit, söz ve hak sahibi bireyler olarak yer almayı istiyoruz. Ortak geleceğimizi etkileyen kararlar alınıyor ancak bu kararların hiçbir sürecinde olmamıza izin verilmiyor, sesimiz duyulmamazlıktan geliniyor. COP27’da gezegenimiz, gelecek için somut hedeflerin açıklanmasını istiyoruz. Vakit kaybetmeye devam edilsin istemiyorum çünkü bu belirsizlik ile gelecek hayalleri kuramıyorum” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE’NİN İKLİM ACİL DURUMU İLAN ETMESİNİ TALEP EDİYORUM"

İklim için Türkiye ekibinden genç iklim aktivisti Seren Anaçoğlu ise COP27’ye dair beklentilerini şöyle ifade etti:

“COP27’de dünya liderlerinin taraflarını seçmelerini, bilimin ve hukukun eşliğinde kömür, petrol ve doğal gazın yaygınlaşmasını durdurulması üzerine net sözler verilmesini bekliyorum. Yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması üzerine kesin bir karar verilmeli ve fosil yakıt kullanımı durdurulmalı. Maalesef ki beklentim, ilk 2 günün geçmesi ardından kötü etkilendi; çünkü konferans sırasında tek kullanımlık ürünlerin ve açık büfe yemek sisteminin kullanıldığını duydum. Şarm El-Şeyh'teki dünya liderlerine soruyorum: İklim krizi kaynaklı felaketlerin insan haklarına ve canlılığa etkisini ne zaman fark edeceksiniz? 27 senedir bu konferans yapılıyor ve artık bir şeylerin somut bir şekilde değişmesi gerekiyor. Karbon borsası (ülkelerin santrallerini başka ülke topraklarına kurması) yapmak amacıyla kurulmuş santrallerin kapatılması gerekiyor.

Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına eklenen “İklim Değişikliği” ibaresine yönelik bu süreçte nasıl değişimlerin olduğunu açıklamalarını bekliyorum. NDC raporunda karbon salımı oranını açıkladıktan sonra bu orana yönelik neler yapılacağını halka açıklamalarını bekliyorum. Müfredat değişikliği konusunda somut bir şekilde iklim krizinin varlığının eklenmesi ile ilgili daha yoğun bir çalışma gösterilmesi gerekiyor. Türkiye’nin dünyadaki 35 ülkenin iklim acil durumu ilan etmesi gibi ilan etmesini ve IPCC raporuna uygun bir şekilde hareket etmesini talep ediyorum.”