Geçen hafta basketbol köşe yazarları genelde altyapıda başarılı sonuçlar alan genç oyuncuların A takımlarında yeteri kadar forma giyme şansı bulamadıkları için iyi oyuncu olamadıklarını yazdılar...

Geçen hafta basketbol köşe yazarları genelde altyapıda başarılı sonuçlar alan genç oyuncuların A takımlarında yeteri kadar forma giyme şansı bulamadıkları için iyi oyuncu olamadıklarını yazdılar. Nedense altyapılarda her zaman Avrupa’da başarılı sonuçlar alan çocuklarımız ilerleyen yıllarda Avrupa’nın gerisinde kalmaktadır. İşte size en son örnek;Yıldız Milli takımın Avrupa Şampiyonasında önüne gelen takımı ezip geçiyor ve finale doğru koşuyor. Genç Erkek Milli takımımız’ın Avrupa ikincisi olması ve milli takımlar genel menajeri Doğan Hakyemez’in de bir yazı sında ‘Bu gençleri oynatalım, çürütmeyelim’ şeklinde belirtmesi de bana bu konuda bu hafta da yazma zorunluluğu getirdi. Gerçi Sayın Hakyemez gençleri oynatmadığı için suçladığı takımlarda kendisi de görev yapmıştı ama hadi neyse oraları fazla karıştırmayalım. Tabii insanın icraatları ile söyledikleri her zaman birbirini tutamayabiliyor!

Bana göre genç oyuncuların ilerlemesini engelleyen ve onlara forma şansı vermeyen takımların başında iki büyük takım geliyor. Kimse kusura bakmasın ama bunlar Efes Pilsen ve Ülkerspor. İki takımında basketbolumuza katkılarını inkâr edemeyiz. Ancak kimsenin göremediği veya görmek istemediği bu gerçeği de açıklamak lazım. Bu iki takıma da isimlerinden ve imkânlarından dolayı altyapıya en iyi oyuncular gelir. Hatta bu yetmez, Türkiye Cumhuriyetleri’nden de oyuncu getirtirler. Bu oyunculardan başarılı olanlar zaman içinde A takıma çıkacak seviyeye geldiklerinde, A takım kadrolarında çok iyi oyuncular olduğu için kenarda bekletilirler. Bu takımların Avrupa’da ve Türkiye’de hedefleri çok yüksek olduğu için bu genç oyunculardan yararlanma yoluna gitmezler. Başka takımlar da güçlenmesin diye bu genç, gelecek vaad eden oyuncular kiraya da verilmezler. ‘Oynamasın ama bizde beklesin’ felsefesi ile resmen kenarda çürütülmeye terkedilirler. Halbuki bu oyuncular ligde mücadele eden diğer takımların kadrolarında olsalar hem daha fazla forma giyme şansı bulurlar, hem de oynayarak yetişirler. Basketbol ligimiz biraz daha fazla heyecan kazanır. Bakın şimdi lig 16 takımlı oldu ve takımlar Türk oyuncu bulmakta büyük sıkıntı çekiyorlar. Bu şekilde oynamayarak çok iyi oyuncu olacakları halde kenarda oturtularak çürütülen oyuncu sayısı hiç de az değil. Türk basketbolu bu kafalardan dolayı çok oyuncu kaybetti.

Bu gençlerin önünü açmak için mutlaka yeni formüller üretmek gerekiyor. Genç takımlarda oynama yaşı dolan gençler A takımlarında forma şansı bulamayınca maalesef o zamana kadar yapı an yatırım bu duraksamadan dolayı heba olabiliyor. Benim aklıma gelen iki çözüm ümitler liginin kurulması veya 2.lig takımlarında bu oyunculara forma şansı verilmesi yönünde olacaktır. Bu şekilde bu havuzdan da Türk basketboluna yeni yetenekler kazandırabiliriz.

Aileler çocuklarını büyük kulüplere gönderirken, bu gerçekleri de mutlaka gözönünde bulundurmalılar.

İyi oyuncu olmak için oynamak gerekir. Böylesine hedeşeri yüksek olan takımlarda forma şansı bulmak da maalesef oldukça zor. O yüzden hedefleri daha küçük ama oyuncuya yatırım yapan takımları tercih ederlerse bence çocuklarının geleceği için daha yerinde bir karar vermiş olurlar.