Gericilerin hedef göstermesiyle art arda iptal edilen festivallere bir yenisi de içki ve konaklama kısıtlamasıyla eklendi. Nilüfer Müzik Festivali’ne içki satışı ve kamp yasağı getirildi. Belediye Başkanı kamp yasağını kaldırttı.

Gençleri ve müziği rahat bırakın
Fotoğraf: Depophotos

Kayhan AYHAN

Türkiye’de son dönemde özellikle gençlerin tercih ettiği festival ve konserler Müdafaa-i İslam Hareketi gibi gerici gruplar tarafından hedef gösterildi. Valilik ve kaymakamlıklar ise bu festival ve konserleri yasakladı. Gerici grupların alkol kullanılması ve çadır kurulması gibi nedenlerden hedef gösterdiği ve iptal edilen festivallere son örnek ise Bursa’daki festival oldu. Bu sene 2-3-4 Eylül tarihlerinde Balat Atatürk Ormanı’nda 6’ncısı düzenlenecek Nilüfer Müzik Festivali’ne içki satışı ve kamp yasağı getirildi. Nilüfer Kaymakamı Mustafa Özarslan’ın imzasıyla belediyeye gönderilen yasak kararına ilişkin belgede, 01.00 itibariyle müzik yasağının başladığı hatırlatıldı. Nilüfer Müzik Festivali’nde daha önce katılımcıların kamp yapmasına ve alkol satışına izin veriliyordu. Ancak Nilüfer Kaymakamlığı’nın 31 Ağustos’taki aldığı kararla bu yıl festivalde konaklama, içki ve sigara satışı yasaklandı.

BAŞKAN KAMP KISITLAMASINI KALDIRTTI

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, dün festivalin yapılacağı Balat Ormanı’nda basın açıklaması yaptı. Erdem, festival alanında yapılan görüşmeler sonucunda, Bursa Valisi Yakup Canbolat tarafından konaklama yasağının kaldırıldığını alkol ve sigara satışı yasağının devamına karar verildiğini söyledi.

Erdem, karar sonrası “Bir diplomasi ile bazı sorunları çözmeye çalıştık. İki ay önce Valiliğe ve Kaymakamlığa yapmış olduğumuz başvuru, dün itibari ile bize bazı konularda olumsuzluklarla döndü. Alan içerisinde hem kampla ilgili hem de içki ve sigara satışıyla ilgili kısıtlamalar getirildi. Ancak içki ve sigarayla ilgili olan kısıtlamaya biz uyduk. Bu sene 6’ncısını düzenlediğimiz festivalde aslında güvenlikli alan yaratıldı, her türlü önlemler alınmasına rağmen bu tür kararlar maalesef alınıyor” ifadelerini kullandı.

HALKEVİ MÜZİK TOPLULUĞU’NA ENGEL

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde ise 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle düzenlenen konserde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten haklarında dava olduğu gerekçesiyle Halkevi Müzik Topluluğu üyesi iki kişinin sahneye çıkmasına izin verilmedi. Sahneye çıkması yasaklanan Berivan Bila, “Yasakçı zihniyetinize karşı bizler her alanı, sokakları, meydanları, sahneleri bir müzik alanına, bir konser alanına dönüştüreceğimizi duyuruyoruz” dedi.

TEPKİLERİN ARDINDAN KONSER YERİ VERİLDİ

Öte yandan Mersin 2’nci İdare Mahkemesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında yapacağı konserin Mersin Valiliği’nce yasaklanmasına dair yürütmeyi durdurma kararı verdi. CHP yönetimindeki Yenişehir Belediyesi, buna rağmen konser için yer vermedi. Tepkilerin büyümesi üzerine belediye geri adım attı. CHP'li belediyeye, sanatçılar Pınar Aydınlar ve Dodan Özer’in katılacağı konser için Atatürk Kültür Merkezi’ni tahsis etti.

FESTİVAL İPTALİ NE İLK NE SON

Son dönemde iptal edilen etkinlik ve festivaller şöyle; Eskişehir Anadolu Fest, Niyazi Koyuncu Pendik Konseri, Zonguldak Kozlu Müzik Festivali, Kazdağı Ekoloji Festivali, Zeytinli Rock Festivali, Munzur Kültür ve Doğa Festivali, ODTÜ Bahar Şenliği, Muş Metin-Kemal Kahraman Konseri, Aynur Doğan Bursa ve Kocaeli konserleri, Başkent Kültür Yolu Festivali Mirae Konseri, Başkent Kültür Yolu Festivali Ara Malikian Konseri, Apolas Lermi Denizli ve Bostancı konserleri, Milyon Fest Fethiye. Malatya'da başlaması planlanan Gençlik Festivali’de hedefe konan bir diğer festival olmuştu.