Gençlere yönelik saha araştırması, 30 yaş altı nüfusun temel probleminin işsizlik ve eğitime erişememe olduğunu ortaya koydu. Gençler, iş bulma ve kaliteli eğitime erişme vaatlerinde bulunanlara oy vereceklerini söyledi.

Gençlerin oyu eğitim ile iş sorununu çözene: AKP'ye oy yok

BirGün Ankara

Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve Ulusal Demokratik Enstitü (NDI) Türkiye ortaklığı ile yapılan Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması, gençlerin en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını ortaya koydu. MetroPoll tarafından gerçekleştirilen saha araştırmasında gençler, iş bulma ve kaliteli eğitime erişme vaatlerinde bulunanlara oy vereceklerini söyledi.

İki kuruluş tarafından hazırlanan Gençlerin Politik Tercihleri Araştırma Raporu’na göre, 30 yaş altı nüfus son birkaç yıl içinde giderek daha fazla memnuniyetsizlik hissetti, refahı ve geleceği için sosyal ve ekonomik fırsatların olmamasından dolayı ‘hüsrana uğradı.’

GENÇLİK KONTENJANI

Gençlerin yerel yönetimlere ve siyasete katılımının da ele alındığı araştırma raporunda, şu tespitler yer aldı:

Her 10 gençten 4’ü yerellerde burs, iş edindirme ve iş bulma desteklerinin belirlenmesi konularındaki danışma toplantılarına katılmak istediklerini, öncelikli olarak belirtmiştir.

Araştırmaya dahil olan gençlerin yüzde 68,9’luk bir kısmı, belediye meclislerinde gençlik kontenjanları olmasını savunurken yüzde 61,5’lik bir kısmı ise gençlerin yerelde karar alma mekanizmalarına katılımının en etkili yollarından birinin sosyal medya araçları olduğunu düşünmektedir.

KADIN VE SİYASET

Siyasete katılımda gençlerin büyük bir çoğunluğuna hakim olan endişe halinin, genç kadınlarda eklenerek artmakta olduğu görülmektedir. Gençlerin yüzde 70’i, kadınların parti liderlerinden daha az destek gördüğünü belirtmektedir. “Cinsel taciz, kadınların siyasette başarılı olmasını engelliyor mu? sorusuna, gençlerin yüzde 41,9’luk bir oranda “Kesinlikle katılıyorum” cevabı verildiği görüldü.

GENÇLER NE İSTİYOR?

Gençlere en önem verdikleri seçim vaatleri sorulduğunda yüzde 48,3’lük bir oranla, “İş bulma, istihdam yaratma” cevabı alındı. Temmuz 2021 itibarıyla genç nüfusta yüzde 23,1’i2 bulan işsizlik oranı da göz önünde bulundurulduğunda, iş bulma ve istihdam konusunun, gençler için tekrar tekrar altı çizilecek önemde olduğu ortaya çıkmaktadır. Haliyle gençler, hükümet veya yerel yönetimlerden, bu soruna çözüm bulmalarını beklemektedir. Gençlerin belediyelerden ikinci en büyük beklentisi ise yeşil alan ve parkların artırılması yönündedir.

MEGA PROJELERE İLGİ YOK

Gençler arasında mega projelere verilen önemin oldukça az olması, reklamı ve siyaseti çokça yapılan mega projelerin, aslında gençlerin gündemine o kadar da çok girmediğini göstermektedir.

İŞ BULMA POLİTİKASI

Tıpkı yerel seçim vaatlerinde olduğu gibi, genel seçimlerde de gençlerin oy verirken en önem verdiği parti politikası, yüzde 39,1 ile iş bulma, istihdam yaratma yönündedir. Bunu yüzde 35,6’lık bir oranla eğitim hizmetlerinin takip ediyor olması, siyasi eğilimleri fark etmeksizin, gençlerin büyük bir çoğunluğu için en önemli iki sorunun bunlar olduğunu göstermektedir.

KİME OY VERİRSİNİZ?

“Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna, yüzde 25,4’lük bir oranla "CHP" cevabının verildiği görülmüştür. Bunu yüzde 20,4 ile AKP takip etmektedir. Öte yandan bu sorunun ilgi çeken bir diğer çıktısı ise, kararsız ve ‘Cevap yok’ şeklinde yanıt veren kitlenin, toplamda yüzde 25,6’lık bir oranda olmasıdır. Bu durum, gençlerin oyunu almak isteyen siyasetçilerin bu oyları kazanabilmek için hala bir fırsatı olduğu, fakat gençlerin önceliklerini göz önünde bulundurmaları gerektiği şeklinde yorumlanabilir. Öte yandan gençlerin protesto oyu kullanmaya eğilimli olduğu da yüzde 11,8 gibi bir oranla görülmektedir.

GENÇLER AKP’Yİ TERCİH ETMİYOR

Gençlere yöneltilen “Bu Pazar bir milletvekili seçimi olsa aşağıdaki partilerden hangisine oy verirsiniz?” sorusu, Metropoll Araştırma’nın Türkiye genelinde tüm yaş gruplarına yönettiği ve düzenli olarak yürüttüğü Türkiye’nin Nabzı araştırmasındaki sonuçlarla karşılaştırıldığında ilgi çekici bulgular ortaya çıkmıştır.
Tüm yaş gruplarındaki seçmenler, aynı soruya yüzde 29,3 oranında AKP şeklinde yanıt verirken, bu oran gençler arasında yüzde 20,1 seviyesinde kalmaktadır. Öte yandan tüm seçmenler arasında yüzde 19’luk bir oy oranı olduğu görülen CHP’nin, gençler arasındaki oy oranı yüzde 23,5’e çıkmaktadır. Gençlerin İYİ Parti’ye oy verme oranı ise, tüm seçmenlerin oy oranının neredeyse yarısı kadardır. Bu da gençlerin, İYİ Parti’nin yeterince kendilerine hitap etmediğini düşündüklerini ya da parti politikalarına yakın hissetmediklerini göstermektedir. Aynı zamanda genç seçmenin protesto oy verme oranı, genel seçmen oranının neredeyse iki katıdır ve gençler protesto oy vermeye genel seçmenden daha yatkındır.