Gençlerin sorunları ülkenin sorunlarıdır

HABER MERKEZİ

Sol Genç “Genç İşsizlik, Geleceksizlik ve Umut” başlıklı bir rapor yayımladı. Ülkede yaşanan problemlerin gençliği doğrudan etkilediği vurgulanan raporda mücadele çağrısı yapıldı.

Raporda Covid-19’a özel bir başlık ayrılırken şu ifadeler kullanıldı: “Covid-19 pandemisinin deneyimlenen eşitsizlikleri görünür kılmanın yanında daha da derinleştirdiğini ve yeni eşitsizlikler yarattığını söyleyebiliriz. Pandemi öncesi dünyanın krizleri, pandemi döneminin koşullarını şekillendirmektedir.

Piyasalaşması eğitime erişimin zorlaşmasına, eğitim kalitesinin düşmesine ve eğitimin değersizleşmesine yol açmıştır. Gençler, ‘başarı’ ve ‘kariyer’ gibi kelimelerle bezeli katı bir bireyciliğe itilmiştir.”

Gençliğin son dönemde yaşadığı en önemli sorun olan geleceksizliğe özel bir bölüm ayrılan raporda şunlar denildi: “Neoliberal ideolojinin emek piyasasına yönelik müdahalesinden evvel, güvencesizlik daha çok mevsimlik veya kayıt dışı işlerle ilişkilendirilirdi. Güvence kavramının altını oyan bu istihdam biçimleri, özellikle AKP döneminde gerçekleştirilen iş hukukundaki yapısal değişikliklerin büyük katkılarıyla, emekçiler için daha fazla işsizlik ve daha az maaştan öte bir şey vaat etmiyordu. Bu iş biçimlerinin uygulanmaya konması ise öncelikle yapılan işin, dolayısıyla da bu işlere koşacak emekçilerin vasıfsızlaştırılmasına bağlıydı. Bugün özellikle diploma sahibi gençlerin yaşadığı bunalımın kaynağı burada aranmalıdır.”

Raporun sonuç metninde şunlar aktarıldı:

“Gençlerin yaşadığı sorunlar ekonomik, siyasal, toplumsal ve kültürel başlıklar altında birikmektedir. Gençlerin sorunları Türkiye’nin sorunlarıdır. Mevcut kötü tablonun müsebbibinin gençliğin kendinden menkul karakterinin değil, cebelleştiği bu sorunlar olduğu ortadadır.

Gençleri mücadelenin kendiliğinden bir parçası olarak kurgulamayan, mücadeleyi öznesinden ayrı düşünmeyen politik bir anlayışa ihtiyaç vardır. Hep birlikte ürettiğimiz ‘yeni bir dil’ ile örülen politik bir aklın başarısız olmasını düşünmemizi gerektirecek hiçbir sebep yoktur. Gençler, ancak böylesi bir politik aklın etrafında birikip kaderlerini kendi ellerine alarak ‘işsizlik virüsünün’ yarattığı pandemiyi ve pandemide belirginleşen ‘‘sınıf bağışıklığını’’ bertaraf edebilir. Ne 2021 Türkiye’sinde ne de gelecekte gençler için başkaca bir ‘normalleşme’ süreci bulunmamaktadır.”