İstifa edeceğini açıklayan Corbyn ‘en yoksul kesimler’ adına büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Gençlerin büyük kesimi Corbyn’e oy verirken, İskoçlar ‘bağımsızlık’ dedi

Gençlerin tercihi Corbyn geleceği kazandı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Britanya’da yapılan erken genel seçimde Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakâr Parti tek başına iktidara gelecek çoğunluğa ulaştı. Brexit, göç, ulusal sağlık sistemi ve yüksek vergi gibi tartışma başlıklarındaki çıkışlarıyla dikkat çeken Johnson’ın Brexit’i hayata geçirmeyi vaat etmesinin seçimi kazanmasında etkili oldu.

Muhafazakâr Parti yüzde 43.6 oy oranıyla sandalye sayısını 51 artırarak 368 milletvekili kazandı. İşçi Partisi ise yüzde 32.2’lik oy oranıyla 59 sandalye kaybederek 203 vekile düştü. Seçimin bir diğer kazananı da “Johnson hükümetini istemiyoruz” diyen İskoç Ulusal Partisi (SNP) 49, Liberal Demokrat Parti 11, Plaid Cymru 4, Yeşil Parti 1, diğer bölgesel partiler de 18 sandalye elde etti. Muhafazakâr Parti’nin elinde olan yerlerde aday çıkarmayan, bütün ağırlığını İşçi Partisi’ne karşı kullanan aşırı sağcı Nigel Farage liderliğindeki Brexit Partisi ise parlamentoya giremedi.

46 milyon kayıtlı seçmenin olduğu ülkede katılım oranı yüzde 80’e çıkarkan, gençlerin büyük kesimi İşçi Partisi’ne oy verdi. Yaşlı nüfusun tercihi ise Muhafazakâr Parti oldu.

KADIN VEKİL REKORU

Parlamentodaki 650 sandalyenin 220’sini kadın adayların kazanması dikkat çekti. Böylece parlamentoda kadınların oranı yüzde 34’e yükseldi. İşçi Partisi 104 ile en fazla kadın milletvekili çıkartan parti olurken, 87 kadın aday da Muhafazakâr Parti’den parlamentoya girdi.

İşçi Partisi’nden parlamentoya giren Türkiyeli bir isim de yer aldı. Kuzey Enfield milletvekili Feryal Demirci Clark da kadın vekiller arasında yer aldı.

Seçim sonucuyla Brexit garantilenirken, aynı zamanda hem İngiliz hem İskoç hem de İrlandalı bağımsızlıkçıların zafer kazanması Birleşik Krallık’ın birliğine ağır darbe indirdi. İskoçya lideri yeniden bağımsızlık, Kuzey İrlanda’daki Cumhuriyetçiler İrlanda ile birleşme referandumu talep etti.

CORBYN İSTİFA EDİYOR

Seçimden beklenilen sonucu elde edemeyen ancak umut vaat eden seçim bildirgesiyle ilerici kesimler içerisinde etkili olan İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, seçim sonucuyla ilgili açıklama yaptı.

Seçmenlerine, “medyanın baskısı altında kalan” ailesi, arkadaşları ve eşine teşekkür eden Corbyn, “Açıkçası parti için çok hayal kırıklığına yol açan bir gece oldu. Ancak şunu söylemek istiyorum, bu seçim kampanyasında bir umut bildirisi sunduk” diyerek istifa edeceğini açıkladı.

Seçim sonuçlarından dolayı “en yoksul kesimler” adına büyük üzüntü duyduğunu söyleyen Corbyn, Brexit’in seçim tartışmalarını çok fazla kutuplaştırdığını, normal siyasi tartışmaların çoğunu geçersiz kıldığını savundu.

Görevden ayrılmasıyla ilgili takvimi Merkez Yönetim Kurulu’nun belirleyeceğini aktaran Corbyn, “Merkez Yönetim Kurulu’nun çok kısa bir zaman içerisinde toplanması ve (ne zaman ayrılacağımla ilgili kararı) benim değil, onların vermesi gerekiyor. Parti içerisinde gerekli tartışmaların yapılacağı bir dönemin yaşanacağını umuyorum. Bunun önümüzdeki yılın başlarında olacağını düşünüyorum” dedi.

İSKOÇLAR JOHNSON'I İSTEMİYOR

İskoçya’nın bağımsızlığını isteyen İskoç Ulusal Partisi (SNP), İngiltere parlamentosundaki sandalye sayısını 13 artırarak İskoçya’dan seçilen 59 sandalyenin 48’ini kazandı.

SNP lideri Nicola Sturgeon, “İskoçya’nın kendisi ülkenin geri kalanından farklı bir yol çiziyor. Biz bir Boris Johnson hükümeti istemiyoruz. AB’den ayrılmak istemiyoruz” diyerek yeniden referandum çağrısında bulundu.

genclerin-tercihi-corbyn-gelecegi-kazandi-661404-1.

JOHNSON TARİH VERDİ

Muhafazakâr Parti lideri Boris Johnson, Batı Londra’daki seçim bölgesinde oy oranını 1,8 puan artırarak Avam Kamarası’na seçildi. Johnson, seçim sonuçlarının netleşmesi üzerine zaferini ilan eden bir konuşma yaptı. Seçmenlerin partisine yetki verdiğini söyleyen Johnson, “Bu aşamada, bu tek ulus, Muhafazakâr Parti hükümetine, sadece Brexit’in gerçekleştirilmesini sağlamak değil, aynı zamanda bu ülkeyi birleştirmek ve ilerletmek için de yeni ve güçlü bir yetki verdi” dedi.

IRKÇI FARAGE GÖREVİNİ YAPTI

Aday olduğu bölgeden milletvekili seçilemeyen Liberal Demokrat Parti lideri Jo Swinson görevini bırakacağını açıkladı. Swinson, bu sonuçların birçok kişinin canını sıkacağını söyledi.

Brexit Partisi lideri Nigel Farage ise “Liberal Demokratları etkisiz hale getirdim, İşçi Partisi’ne zarar verdim” açıklaması yaptı. Farage çok mutlu olduğunu, partisinin ülkede yeni bir Brexit referandumu yapılması umutlarını ortadan kaldırdığını söyledi.

ABD VE AB NE DEDİ?

Başbakan Johnson’ı ilk tebrik edenlerden biri ABD Başkanı Donald Trump oldu. Trump, Twitter hesabından, “Büyük zaferinden dolayı Boris Johnson’ı tebrik ediyorum” dedi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise “İngiltere’ye güçlü bir mesaj vereceğiz, Brexit için bundan sonra atılacak adımlara hazırız” açıklaması yaptı.