“İktidarın örgütlenme aracı” olarak kullanıldığı gerekçesiyle tartışılan Gençlik Merkezleri’nde 2021 yılında düzenlenen dini içerikli atölye sayısı, Sosyal Bilimler alanında gerçekleştirilen etkinlik sayısını 10’a katladı.

Gençlik Bakanlığı Diyanet gibi çalıştı

Mustafa BİLDİRCİN

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı merkezlerde gerçekleştirilen dini içerikli faaliyetler, Sosyal Bilimler ve İnovasyon alanlarındaki faaliyetleri solladı. “İktidarın örgütlenme aracı” olarak kullanıldığı gerekçesiyle eleştirilen bakanlığa bağlı gençlik merkezlerinde sosyal bilimler alanında 2 bin 704 faaliyet gerçekleştirilirken dini içerikli faaliyetlerin sayısı 20 bin 31 oldu.

Bakanlığın 2021 yılı faaliyetlerini içeren raporunda, Gençlik Merkezleri’nde gerçekleştirilen etkinliklerin detayları paylaşıldı. Rapora göre, gençlik merkezlerinde gerçekleştirilen dini içerikli etkinliklerin sayısı, Sosyal Bilimler ve İnovasyon konulu etkinliklerin toplam sayısını geride bıraktı.

2023 HEDEFLERİ EĞİTİMİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı 2021 Yılı Faaliyet Raporu’na göre, “Gençlerin girişimci, yeniliğe açık ve çağın gereksinimlerini yakalamış bireyler olmalarını sağlamak” amacıyla Gençlik Merkezleri’nde toplam 17 bin 239 faaliyet gerçekleştirildi. Toplam 47 bin 151 gencin katıldığı etkinliklerden bazıları, “Sosyal Medya, Yazılım-Kodlama-Robotik, Temel Bilgisayar Eğitimi” olarak sıralandı.

TOPLAM 20 BİN DİNİ EĞİTİM

Gençlik Merkezleri’nde, “Gençlerin hayata, topluma ve sanata bir başka açıdan bakabilmelerini sağlamak” amacıyla gerçekleştirilen Sosyal Bilimler etkinliklerinin toplam sayısı ise 2 bin 704’te kaldı. Toplam 8 bin 963 gencin katıldığı Sosyal Bilimler etkinliklerinden bazılarının, “Tarih, Edebiyat, Hukuk” alanlarında olduğu bildirildi.

Gençlik Merkezleri’nde 2021 yılında gerçekleştirilen ve Sosyal Bilimler ile İnovasyon konulu atölyelerin toplam sayısını geride bırakan dini içerikli atölyelerin sayısı ise 20 bin 31 oldu. Bakanlık, "Değerler Eğitimi” adı altında gerçekleştirdiği 3 bin 188 etkinlik ile 15 bin 427 gence ulaşırken “Dini İlimler” adı altında gerçekleştirdiği 16 bin 843 etkinliğe toplam 28 bin 727 genci dahil etti. Dini İlimler ve Değerler Eğitimi etkinliklerinden bazılarının ise “Peygamberler Tarihi, Kuran-ı Kerim Meali, Temel Dini Bilgiler, Ahlak ve Bizi Biz Yapan Değerlerimiz” olduğu belirtildi.

Bakanlığa bağlı merkezlerde gerçekleştirilen diğer bazı atölyelerin konu başlıkları ve kapsadığı genç sayısı ise raporda şöyle paylaşıldı:

•Güzel Sanatlar Atölyesi: 60 bin 796 faaliyet, 120 bin 553 katılım.

•Kişisel Gelişim Atölyesi: 22 bin 619 faaliyet, 62 bin 970 katılım.

•Dil Eğitimleri Atölyesi: 20 bin 481 faaliyet, 44 bin 622 katılım.